Annonce
Erhverv

På jagt efter milliardgevinst: 240 til investormøde

Nu tidligere medejer af robotvirksomheden MIR, investor Torben Frigaard Rasmussen, var inviteret med til årets årsmøde hos Danish Business Angel-netværk, hvor han fortalte historien om salget (for 1,7 milliarder kroner) til amerikanske Teradyne. Foto: Per Seyffart

En ny generation af investorer hælder opsparingen i startups og nystartede virksomheder i jagten på den helt store milliard-exit - onsdag mødtes 240 private investorer med en anslået værdi på flere milliarder til investortræf i Odense.

- Nogen af jer har måske hørt om Mobile Industrial Robots, som jeg blev en del af i 2015.

Den fynske investor Torben Frigaard Rasmussen har indtaget scenen i den store atriumgård i Cortex Lab-bygningen. På storskærmen bag ham står hans navn - og med mindre skrift under det: "En hyldest til Mobile Industrial Robots".

Rasmussen, der er en yderst aktiv investor og bestyrelsesmedlem i en række fynske firmaer, er første gæstetaler ved årsmødet hos Danish Business Angels. Mødet finder sted for femte år i træk - og igen i Odense, så hvorfor ikke invitere en privat investor, der har haft en finger og pengepung med i en af de største nyere investeringssucceser i det fynske erhvervsliv.

Som en af fem medejere i kredsen bag den fynske robotsucces MIR, har Torben Frigaard Rasmussen nogle uger tidligere gjort det, som mange af dagens 240 gæster i atriumgården drømmer om. Lavet en exit, som det hedder i investor-sprog, når man sælger, til ikke blot millioner men milliarder.

- Op mod 1,7 milliarder kroner, siger Torben Frigaard Rasmussen fra scenen.

240 investorer dukkede op til årsmødet i går - til sammen repræsenterer de ifølge arrangørerne en investeringskapital på flere milliarder kroner. Foto: Per Seyffart
Annonce

Tre til fire milliarder i salen

Det er dog ikke kun Frigaard, der har succes med sine investeringer. Forsamlingen anslås af dagens arrangører at være god for mellem tre og fire milliarder kroner.

Succeshistorien om MIR og før det milliardsalget af ligeledes fynske Universal Robots i 2015, DR-programmer som Løvens Hule og andre investor-historier har imidlertid øget fokus på mulighederne som privat investor. Derfor slår business angel-årsmødet rekord med flere end 200 gæster i dag, og derfor har der ifølge Vækstfondens beregninger aldrig været så mange private investorer i Danmark, som der er lige nu.

Flere end 4000 private personer i Danmark kan skrive investor på visitkortet, og selv om det langtfra er alle, der er medlem af et netværk som engel eller mindre investor i Keystone-netværket, så mærker man også her tydeligt interessen for at investere.

- Hvor det måske tidligere var old money fra rige familier eller individualister, så oplever vi i stigende grad en ny interesse for at investere fra folk, der har været vellønnede i deres arbejdsliv og nu gerne vil investere en halv eller hel million kroner, siger forretningsfører i netværket af private investorer Business Angels Syddanmark, investor Klaus Holmsberg.

I løbet af det seneste år har han oplevet en markant tilgang af nye medlemmer på 25-30 nye ansigter i sit engle-netværk, som i dag tæller 65 personer i Syddanmark.

Annonce

Store og små investorer

Kravet for at være med i BA Syddanmark er, at man råder over fem millioner kroner i investeringsparat kapital, så det udelukker automatisk en del, men interessen for at blive investor er også stærkt voksende hos personer, der ikke råder over den slags midler på kontoen.

De søger i stedet mod netværk som Keystone, hvor Kenneth Larsen, partner og adm. direktør har oplevet mere end en fordobling af sit investor-netværk på blot et år. I dag har han og hans tre partnere 240 investormedlemmer i netværket mod 100 sidste år ved samme tid. Netværket har blot får år på bagen, men interessen er massiv.

- Interessen er kæmpestor for at investere i virksomheder og startups. Folk gør det ikke for at få afkast på deres penge. Det ender måske der, men det er ikke det, man skal gøre det for. Man skal kunne lide rejsen, siger Kenneth Larsen.

Hos Keystone investerer man typisk sammen i en gruppe med andre investorer i et såkaldt syndikat, hvor man kan nøjes med at lægge 50.000 kroner for en del af puljen. Ved at gå sammen i grupper undgår man typisk dyre lærepenge, siger han.

En udvikling som man gerne så endnu mere af hos arrangørerne i Danban, Danish Business Angel, lyder det fra scenen fra Jesper Jarlbæk, formand for Danish Business Angels.

- Vi har en ambition om at gøre investeringer til en folkesag, siger han og henviser til Sverige, hvor mennesker med almindelige lønninger i langt højere grad end herhjemme kaster sig ud i investeringer.

Udviklingen er dog allerede i gang, understreger han, hvilket Michael Hansen, Invest In Odense, som har siddet med i styregruppen bag dagens arrangement, kun bakker op om:

- Tidligere var det rige familier og såkaldt old money, men det ændrer sig. Vi oplever også, at de "mindre" investorer går sammen i grupper, så de både kan fordele risikoen og investere ind i spændende virksomheder, de måske ikke ellers havde mulighed for, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Mandesex i skoven kan handle om uforløste fantasier i parforholdet: - Det kan være svært at tale med sin partner om, hvad man har lyst til

Annonce