Annonce
Odense

På gaden for de hjemløse: Fakkeltog gik mod Flakhaven

Torsdag aften gik omkring 50 mennesker gennem Kongensgade og Vestergade i et fakkeloptog for at demonstrere imod de stramninger af loven, som har betydet, at hjemløse nu kan få bøder for at sove på gaden. Her er det initiativtager til demonstrationen, Homa Kosarnia (t.h.), og Bo Skytte fra Projekt Husvild (t.v.). Bag dem ses byrådspolitiker Brian Skov Nielsen fra Enhedslisten. Foto: Ulrik Sass

Hjemløse kan få bøder for at sove på gaden og blive forvist fra en kommune i tre måneder. Men det er ikke i orden, mener folkene bag en demonstration, der torsdag aften gik gennem gågaderne i fakkeloptog.

I september i år fik den første hjemløse en bøde for at sove på gaden. Og for små to uger siden kunne medierne fortælle om en hjemløs, 52-årig dansk statsborger, som lever af at sælge af Hus Forbi, der havde fået forbud mod at opholde sig i København de næste tre måneder.

Han blev ramt af et udvidet zoneforbud, som et flertal i Folketinget vedtog tidligere på året, fordi han ifølge politiet befandt sig i en "utryghedsskabende hjemløselejr", da han sammen med nogle andre hjemløse overnattede ved Rundetårn.

Men det er ikke i orden, mener Homa Kosarnia, der har taget initiativ til en demonstration:

- Jeg kunne se, at man også lavede fakkeloptog i Aarhus og København, og jeg synes Odense også skulle vise de fynske hjemløse, at vi som by bakker dem op, siger Homa Kosarnia, der danner fortroppen i et fakkeloptog, som er på vej mod Flakhaven.

- For mig handler det om at vise dem anerkendelse: Vi ser jer og hører jer, og I har lige så meget ret til at være her som alle andre.

Ikke i orden at tisse på hjemløse

Loven var målrettet illegale immigranter, der slår sig ned i lejre, men har altså også ramt hjemløse. Og det er ikke i orden, mener Bo Skytte fra Projekt Husvild i Odense, som derfor har hjulpet med arrangementet.

- Hvis man er mere end to, siger politiet, at man har dannet en utryghedsskabende lejr. Men hvor skal man gøre af sine ting og sin sovepose, hvis man ikke må have dem med sig? Det har ikke noget at gøre med at lave en lejr.

- Når hjemløse gerne vil sove tre-fire stykker sammen, hænger det sammen med, at det giver mere varme og mere tryghed. Det er desværre blevet acceptabel i nattelivet i dag, at man tisser på folk, der ligger og sover - eller sparker til dem. Og derfor sover man sammen.

- Jeg mener, det er en menneskeret at sove. Men i dag er der ikke længere indhak ved butiksfacaderne, man kan lægge sig ind i. Opgangene har fået dørtelefoner, og på banegårdene har man lavet armlæn på bænkene, så man ikke kan ligge på dem. Man er henvist til at ligge at sove på gaden. Og det gør man så kriminelt nu. Jeg tror, politikerne må på den igen, siger Bo Skytte.

Demonstrationen endte på Flakhaven, hvor omkring 50 mennesker blandt andet sang med på "I kan ikke slå os ihjel", inden Enhedslistens Reza Javid fik ordet:

- Vi skal som samfund løse problemerne for mennesker uden tag over hovedet. I stedet udsteder vi bøder og straffer dem økonomisk. Hvad er der sket med os, spurgte han, inden hans opfordring til flertallet i Folketinget:

- Hjemløse har ikke færre rettigheder, bare fordi de ikke har penge og bolig. Så rul den anti-hjemløselov tilbage.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Efter ballade på værtshus: Ung kvinde overfaldt betjent

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Flere bilister kogte over, da farten blev sænket til 80 km/t: Forfulgte forankørende og passede ham op ved frakørslen

OB For abonnenter

Kommentar: Det er for tidligt at nedgøre OB efter nederlaget mod FCK

Sport

Middelfart i nød: Jagter desperat målmand

Odense

Tidligere landmand er gået til kamp for rent drikkevand: - Denne gang skal vi være på forkant

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Podcast

Lyt til "Danmark fortæller": Uffes sidste rejse: En ven i nøden 3:3

Odense

Varmt boligmarked og flere togafgange: Nu tør landsby ved Odense drømme om købmand og arbejdspladser

Sport

Fynboer sætter ny olympisk rekord på cykelbanen

Faaborg-Midtfyn

Det vrimler med katte i hele kommunen: -Lad være med at fodre den fremmede kat - den bliver hængende

Odense For abonnenter

Drikkevandet bliver testet for pesticider: Men giftige planter kan også være en trussel

Fyn

Se videoen: Hej, her kommer jeg - Hubot kører med blodprøver på OUH

Annonce