Annonce
Rejser

På fisketur med Claus fra Fish ’n’ Ship: En nybegynder kaster snøren efter havørred

Fiskeguide og indehaver af Fish ’n’ Ship Claus Eklundh Christensen har taget journalisten til højre med på hendes første fisketur efter havørred ved den sydfynske kyst. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Der er en grund til, at det hedder fishing og ikke catching, fortæller fiskeguide Claus Eklundh Christensen, inden han tager os med ud at fiske efter havørred på Sydfyn. Og han har ret: En dag i waders under en gråblå forårshimmel suppleret med bålkaffe og fiskeanekdoter er ren naturlykke.

Lige der mellem himmel og hav. Dér står vi. I bogstaveligste forstand.

Et par vandtætte neoprenwaders gør det muligt at stå tørfodet med skvulpende havvand til hoftehøjde, mens himlen velsigner os med en aprilsol. Den ser sit snit til at smyge sig om en gråtung sky for at lyse verden under os op. Det klare lysegrønne vand afslører en bølgemønstret sandbund og skove af bælgtang.

- Det er lige noget for en havørred, fortæller fiskeguide Claus Eklundh Christensen fra Fish ’n’ Ship, der også kalder de attraktive fisk for ”de sølvblanke”.

Annonce

En havørred, der er godt i stand, er nemlig dækket med sølvglinsende, løse skæl, forklarer han.

Beskrivelsen giver mig et billede i hovedet af et nærmest mytisk væsen. Men jeg er måske ikke helt galt på den, for Claus er enig i, at havørreden er en fantastisk fisk, der smager godt.

Om vinteren trækker de fleste af dem op i åerne for at gyde, mens andre bliver i havet. De kaldes overspringere. Forår er den tid på året, hvor der er mange havørreder omkring kysten. Det kan godt være en svær fisk at fange. For hvornår er dens jagtinstinkt tændt, og hvornår er det slukket? Det er en af grundene til, at det er evigt udfordrende for lystfiskere at fiske efter havørreden.

Evigt mindes det tabte

- Jeg regner sådan set heller ikke med at fange noget, fortæller jeg Claus.

Til det udsagn har han et lille stykke fiske- og livsfilosofi:

- Evigt mindes det tabte.

- Det kan man tænke længe over, tilføjer han, da han opdager mit tomme blik.

Men hele mit hoved er også fyldt op med knitrende hjernekoncentration og al den motorik, min krop kan mønstre for lære at kaste en fiskesnøren. Efter en times tid begynder kastet at komme mere naturligt. De første begynderfejl, hvor jeg for eksempel glemmer at slå hjulet fra, med det resultat at snøren ingen vegne kommer, er jeg forbi.

Der er meget at sætte sig ind i, når man er ny fisker. Blandt andet hvilket agn - fiskemadding - man skal vælge. Claus har sit eget arsenal af fiskegrej, som han har bygget op gennem årene. Med på turen har han også net og en slags vadestokke, der gør det lettere at holde balancen i vandet. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Nej, hvor er jeg dum, udbryder jeg hver gang, men Claus er en tålmodig og venlig fiskeguide, der forsikrer mig om, at det også sommetider kan ske for ham.

Han roser mit kast, men fortæller samtidig, at han har oplevet, at nogle kursister har kastet hele fiskestangen i vandet, når han har sagt, at de skal kaste snøren. Den begynderfejl er jeg ret tilfreds med, at jeg har undgået - indtil videre.

Annonce

Fish ’n’ Ship bliver til

Claus Eklundh Christensen fortæller i det hele taget meget, men ikke mere, end hovedet kan rumme. Han giver sig god tid og maner mine bekymringer til jorden. For eksempel at jeg nok hverken rammer mig selv eller ham med krogen, hvis bare jeg tager det stille og roligt. Claus har ikke selv en fiskestang med ude. Det har han aldrig, når han underviser. Så kan han bedre koncentrere sig om at hjælpe sine kursister. Og om at hyggesnakke - for det er også en del af fisketuren for mange - og snakken kommer ret naturligt lige der midt i Moder Natur, hvor Claus fortæller historien om sin første fisk.

Hans far og svoger tog ham med ud at fiske, og ved en sø i Sverige fangede han som seksårig en aborre ved hjælp af en hjemmelavet fiskestang med en korkprop og krog for enden af snøren. Siden da har han været bidt at fiskeriet.

- Jeg er gået glip af mange gymnasiefester på grund af fiskeri. Når de andre kom hjem fra fest, stod jeg op, tog af sted med en god kammerat og ramte solopgangen, husker han.

Fish ’n’ Ship

Det er guide og skipper Claus Eklundh Christensen, der står bag Fish ’n’ Ship, der har base på Sydfyn.

Fish ’n’ Ship tilbyder en bred vifte af kurser for nybegyndere, erfarne fiskere og events fra både kysten og en specialdesignet båd.

Kurserne finder sted i det sydøstfynske område, men også i Aarhus og København.

Claus Eklundh Christensen er certificeret fiskeguide og uddannet biologilærer. Han har arrangeret kurser og undervist inden for lystfiskeri i 10 år.

Han bor i Oure med sin kone, som han har tre voksne døtre med.

Af nyttige hjemmesider til fisketuren anbefaler Claus www.havørred.dk, der også kan fås som app. Her kan man blandt andet se fredningsområder. Du kan også tjekke Havørred Fyns www.seatrout.dk ud. 

Læs mere påwww.fishnship.dk.

Claus Eklundh Christensen er vokset op på Falster, men flyttede som ung til Fyn. Han ville læse til lærer i det fynske. Ikke kun fordi Skårup Lærerseminarium havde et godt ry, men også fordi Fyn var - og stadig er - kendt for at være et fantastisk sted at fiske. Efter endt uddannelse har Claus Eklundh Christensen hovedsageligt undervist i biologi, men de fleste skoler, han har arbejdet på, er også endt med at have et valgfag i fiskeri.


Når du fisker efter havørred, skal du ikke bare stå og vente på, at den bider. Du skal bevæge dig for at afdække et område og samtidig kaste snøren i en vifte.

Claus Eklundh Christensen, fiskeguide og indehaver af Fish ’n’ Ship


Det er en oplevelse, han gerne vil give videre til de unge mennesker. For ud over glæden ved at fange en fisk kalder fiskeguiden det også mental terapi.

- Man kan næsten kalde det meditativt, når man står og kaster snøren i timevis, fortæller han om den særlige følelse, som lystfiskeri kan give, og som har hjulpet ham selv igennem svære tider i hans eget liv - blandt andet en sygemelding med stress.

Samtidig har lystfiskeri givet ham nogle af de bedste oplevelser i hans liv. For man kan både fiske i sit eget selskab og med andre. Det sidste er noget af det, som har givet Claus fantastiske minder. Fisketure med hans tre døtre, der i dag er voksne, og med hans gode fiskekammerater, har bundfældet sig i hukommelsen.

Til en fanget fisk hører også et foto. Efter at have arbejdet med lystfiskeri og kursister i 10 år er Claus Eklundh Christensen lidt af en ekspert i fiskefotos. Foto: Claus Eklundh Christensen

I år er det 10 år siden, at han begyndte at arrangere fiskekurser. I begyndelsen var det via gavekort under navnet Fiskekurser.dk. Senere anskaffede han sig en båd. Det blev til Boatfishing.dk. I år slog han de to sammen under navnet Fish ’n’ Ship.

- Jeg elsker at fiske og at møde nye mennesker, så det bliver jeg aldrig træt af, fortæller Claus, der i dag kan leve af at være fiskeguide.

Annonce

Som at gå på Månen

Selv om jeg ikke har fået bid endnu, kan jeg sagtens forstå, hvorfor den sydfynske fiskeguide holder af at fiske. Især nu hvor mit kast ikke kræver så meget hjernekapacitet som i begyndelsen. Jeg er klar til, at der bider en fisk på krogen, men det virker ikke til, at fisken tænker det samme.

- Så skal vi bare have tålmodighed, ikk’? siger jeg prøvende.

- Både og, svarer Claus og uddyber:

- Når du fisker efter havørred, skal du ikke bare stå og vente på, at den bider. Du skal bevæge dig for at afdække et område og samtidig kaste snøren i en vifte.

Havørreden, der bed på, målte knap 43 centimeter. Der er mange måder at tilberede sin havørred på. Blandt andet i ovnen. Skær et par ridser på hver side af fisken, fyld den med hvidløg, smør, persille, dild, citron, salt og peber. En havørred af den størrelse skal have cirka 30-35 minutter i en forvarmet ovn ved 175 grader. Foto: Mette Pørtner Jensen

For ikke at falde i vandet flytter vi vores fødder sidelæns som et par forvoksede krabber. Der er flere grunde til, at det er en dum idé at falde. For det første, fordi du bliver våd, og for det andet, fordi fiskestangens hjul-system dårligt tåler det salte vand. Claus viser et par tricks til, hvordan man undgår, at det sker.

At bevæge sig rundt i waders i havvandet er en vægtløs oplevelse. Sådan må det føles at være astronaut på Månen. På en måde er havet også som en fremmed planet. For det er ikke helt vores element. Det betyder også, at vi skal udvise en vis respekt for naturen, vi står i. For eksempel findes der fredningsområder omkring åernes udløb, som det er vigtigt at overholde for at give havørrederne fred til at yngle.

Annonce

Der er bid!

Det er frokosttid, og vi tager en pause på land med sandwich og deler en Sol over Sundet - en lokal øl - i skovbrynet, hvor vi startede dagen med bålkaffe. Indtil videre har jeg kun haft bundhug. Det vil sige, at blinket med krogen for enden har sat sig fast i tang. Men vi giver ikke op. Vi giver det endnu en chance. Vandet føles varmere anden gang, for solen har varmet det op. Claus gætter på, at det er fem grader nu, og det kan sagtens være positivt for vores fangstheld.

Og ganske rigtigt.

- Der er bid, udbryder jeg stolt, men mest forundret.

En sølvglinsende havørred vrider sig plaskende i havoverfladen omkring 30 meter fra os, og jeg gør lige præcis, som Claus siger: Trækker den langsomt, men sikkert ind.

Jeg havde forestillet mig Moby Dickske scener, hvis jeg fik bid, men det er langt mere udramatisk. Haps, så har Claus fisken i nettet, og vi sjosker ind til vandkanten, hvor han måler den. Knap 43 centimeter havørred, der er godt i stand. Mindstemål er 40 centimeter (vær opmærksom på at der er forskellige mindstemål, alt efter hvor du fisker). Så den må jeg gerne tage med hjem. To gok i hovedet med en sten, og så er den død. Ved vandkanten viser fiskeguiden, hvordan man renser den. Den har en halvt fordøjet tobis i mavesækken, som den gamle biologilærer er lige så fascineret over, som jeg er.

To andre lystfiskere giver mig thumbs up.

- Din første fisk? Tillykke, siger de, og min fiskeselvtillid er næsten ikke til at tøjle.

Sådan kommer du i gang

Det kan virke en smule uoverskueligt at komme i gang med at fiske, hvis man ikke har prøvet det før. Lystfiskeri byder på massevis af fisk, regler, fagudtryk og udstyr.

Den nye hjemmesidefishingindenmark.dk giver et bud på, hvordan man som nybegynder griber fiskeriet an.

  1. Find ud af, hvilke fisk du gerne vil fange, eller hvilket fiskeri du vil i gang med (fra kyst, mole, båd eller ved å, sø og put & take).
  2. Køb et fisketegn på www.fisketegn.dk og sæt dig ind i reglerne omkring det fiskeri, du har valgt. Et fisketegn koster 185 kroner for et år, 130 for en uge og 40 for en dag.
  3. Find en grejbutik og et godt fiskesæt, der passer til dit fiskeri. Det er en god idé at begynde med en allround-stang. Husk også endegrej og udstyr, til når fisken er hevet i land.
  4. Vælg en fiskeplads og planlæg din første fisketur. Til den nye lystfisker anbefaler Fishingindenmark: hornfisk, skalle, aborre, put & take-søer eller med en guide - eventuelt fra båd.
  5. Find tålmodigheden frem og opbyg erfaring. De første 10 fisketure er svære. Det kan også være en fordel at melde sig ind i en fiskeforening.

Har du en ven eller bekendt, der fisker, er det en god idé at spørge dem til råds, inden du går i gang. Hvis du ikke har sådan en ven, kan du benytte dig af et tilbud om at låne en fiskestang gratis i en periode på 14 dage. Det er organisationen Lystfisker Danmark, der lancerer projektet fra 12. april i samarbejde med over 30 grejbutikker i hele landet. Hvor du kan låne en stang, kan du se på fishingindenmark.dk.

Claus vinker farvel til de rosende lystfiskere med ordene ”knæk og bræk”.

- Hvorfor siger du ikke bare ”held og lykke”? spørger jeg.

- Det må du aldrig gøre, forklarer Claus og uddyber:

- Hvis for eksempel min kone ved en fejl kommer til at sige held og lykke, inden jeg tager ud for at fiske, så kan jeg lige så godt lægge mig ind på sofaen hele dagen med en guldøl, siger han og griner.

Claus Eklundh Christensen har fisket, siden har var seks år. Han holder af at fiske efter havørred. Han tager omkring 10 med hjem om året. Resten sætter han ud igen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Det er selvfølgelig en overdrivelse, men en af dem, man som nybegynder, bider fast i. For det skal ikke hedde sig, at jeg har skubbet en lystfisker ud i en fiskedepression og et lettere alkoholmisbrug.

For fem timer siden var jeg en fiskenovice. Nu har jeg både fanget en havørred og fået styr på den vigtigste fiskejargon. Det var åbenbart ikke i dag, at jeg ”evigt skulle mindes det tabte”. Men mon ikke jeg får chancen i fremtiden. For jeg har allerede lyst til at fiske igen.

Bålkaffe. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Havbunden på en forårsdag i april. Foto: Birgitte Carol Heiberg
På ned til vandet for at fiske efter havørred. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Sif og Andreas er landmænd på en ny måde: 2000 medlemmer ejer gården og de vil give mere til jorden, end de tager

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Efter 16 måneders ventetid: Klage afvist – grønt lys til luksusboliger på havnen

Erhverv For abonnenter

Nye tilladelser på plads i næste uge: Facebook kan udvide, når de vil

Odense

Helt centralt i Odense: 91 nye ungdomsboliger er klar til udlejning med indflytning 1. juni

Odense For abonnenter

Nomineret til Danmarks bedste bager: Fødevarekontrollen fandt ekskrementer og gnavemærker i marengs

Nyborg

Ny butikskæde i gamle lokaler: Else og Bent Erik stod klar i silende regn

Navne For abonnenter

Sagkundskaben erklærede ved fødslen: - Ham dér, han kommer ikke! Først over 99 år senere døde Svend Ejner Frederiksen

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Middelfart

Blomster-søstre blev mundlamme på scenen til Byens Bedste: - Vi havde slet ikke regnet med at vinde

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mathias forsyner Odenses finere restauranter med unikke urter og grønt: Nu vil han også sælge grøntsagskasser

Fyn

Anders troede, han skulle stemme på Venstre, men kandidattest pegede på et andet parti: - Det er stof til eftertanke

Fyn

Vicedirektør om kørekort-kaos: Det er kommet bag på os

Odense For abonnenter

Mystiske bilag for mere end en halv million: Bestyrelsesmedlemmer fra kolonihaveforening anmeldt for svindel

Odense

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Annonce