Annonce
Odense

På finansloven: Militærmuseum i Odense kan få millioner

Torsdag i sidste uge var Mai Mercado (K) på besøg på området, hvor militærmuseet skal genopstå. Her talte hun med formanden for museet Lars Neumann (i midten) og tidligere konservativ rådmand i Odense, Steen Møller, der har indvilget i at hjælpe museet med at skaffe penge. Det er i høj grad Møllers forarbejde, der nu kan ende med at give museet en større sum penge. Foto: Kennett Krebs

Når regeringen torsdag fremsætter deres finanslovforslag bliver det med to millioner til Fyns Militærhistoriske Museum. Pengene skal få museet i gang igen.

Annonce

Det lukkede og lige nu helt nedpakkede Fyns Militærhistoriske Museum får nu hjælp fra en hidtil uventet hånd i bestræbelserne på at genåbne i de tidligere kasernebygninger på Søndre Boulevard. For når regeringen torsdag fremlægger dens finanslovsudspil, så vil der mellem de mange tusind sider og milliarder og millioner være en passus, der kan sende to millioner kroner i en engangsbevilling til museet i Odense.

- Jeg har fulgt sagen om museet løbende, og jeg har også set, at der bag det hele er en gruppe ildsjæle der kæmper for at komme i gang og få genåbnet museet. Det er lykkedes dem at få nogle fantastiske bygninger, der også passer ind i historien. Så hvis vi med de her penge kan få dem i gang, så er det noget vi meget gerne vil støtte, siger børne- og socialminister, Mai Mercado (K).

Mercado var i torsdags på besøg hos Veteranhjem Odense, der netop er ved at blive færdigbygget, og her fik hun også klemt et besøg på det gamle kaserneområde ind, hvor museet efter planen skal genopstå. Og hun var imponeret over formand Lars Neumann og de frivilliges planer for området.

- Jeg tror, at en bevilling på finansloven kan gøre det lettere for dem at skaffe de andre penge, der skal til. Og vigtigst af alt kan de få mulighed for at komme i gang nu, siger Mai Mercado.

Og ikke uventet er formanden for Fyns Militærhistoriske Museum, Lars Neumann enig.

- Hvis det lykkes at få en bevilling, vil det være en kæmpe blåstempling af det arbejde, vi har udført, og som vi skal til lige nu. Får vi to millioner kan vi ret hurtigt gå fra luftkastel til et museum, der er i gang, og hvor vi kan begynde at gøre det, vi allerhelst vil. Formidle historien, siger Lars Neumann.

Minde for en falden soldat

Selv om Fyns Militærhistoriske Museum ikke er genåbnet endnu, så er museet aktivt omkring forpladsen ved den gamle hovedbygning.

Den 9. april blev årsdagen for Nazitysklands besættelse af Danmark markeret, og onsdag morgen markeres endnu en mærkedag.

Onsdag den 29. august er det nemlig 75 år siden, at tyskerne afvæbnede den danske hær. Det skete 29. august 1943.

I den forbindelse blev menig Arne Peder Christensen fra Faldsled dræbt af tyske soldater, da han bevogtede et depot tæt på kasernen. Christensens navn optræder på den samme mindetavle som de faldne fra 9. april.

Mærkedagen markeres ved en blomsternedlæggelse ved mindepladen af O.V. Pedersen, daglig leder af Fyns Militærhistoriske Museum.

Det er den gamle stabsbygning i baggrunden der skal rumme museet. Kampvognen fra 2. Verdenskrig er på plads. Den var trækplaster for museet, da det lå i Danneborgsgade frem til årsskiftet. Foto: Kennett Krebs
Annonce

Lettere adgang til fonde

For at få etableret et helt moderne militærmuseum i den gamle stabsbygning på kaserneområdet skal der bruges tæt på 10 millioner kroner. Bygningen er fra 1890'erne og blev i de senere år ikke vedligeholdt, da Forsvaret i en periode havde et hjemmeværnshovedkvarter på stedet.

- Jeg er sikker på, at det kan blive lettere at skaffe penge fra fonde osv., hvis vi allerede har de første fra staten. Det vidner jo om, at det er et seriøst projekt vi er ude i. Vi vil gerne formidle historien og begynde på alt det, vi havde sat i gang, inden vi måtte lukke, siger han.

Frem til årsskiftet lå militærmuseet på en adresse i Dannebrogsgade, men blev hjemløst, da bygningen blev solgt og revet ned for at bygge et nyt hovedsæde for Nordfyns Bank.

Og står det til Lars Neumann og de frivillige, så skal museet i en ny form udvikle sig.

- Vi vil gerne gøre museet til et sted, der ikke kun udstiller ting, men som kan blive et samlingssted for folk, der kan komme og bruge vores bibliotek, forske og mødes i foreninger og så videre. Og så skal vi fortsat formidle historien til skoler, til foreninger og så videre, siger Lars Neumann.

Annonce

Gode chancer

Selv om de to millioner endnu kun er nogle ord på et finanslovforslag, der nu skal forhandles om, tror Mai Mercado på, at det nok skal lykkes at få pengene i hus.

- For os som Konservative har forsvar og historie altid haft en stor betydning, og nu er det jo nok Dansk Folkeparti, vi skal forhandle med, og jeg regner da med, at de har det på nogenlunde samme måde, siger Mai Mercado.

Og selv om det set udefra kan virke som en dråbe i det store finanslovforslag, så mener hun, det er fint også at prioritere mindre projekter.

- En finanslov er både til store og små ting. Sådan har det altid været, og hvis det kan være med til at få dem i gang efter en svær periode, så synes jeg det er pengene værd, siger hun.

Det gamle kaserneområde ejes af Odense Kommune, men et enigt byråd har sagt ja til, at man overdrager ejerskabet af det gamle stabshovedkvarter plus portnerhuse og mindeplads kvit og frit til museet. Skulle foreningen mod forventning ikke få museet op at stå, går hele området tilbage til Odense Kommune - ligeledes uden betaling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce