Annonce
Nordfyn

På filmoptagelse i Bogense: - Fynboernes tilgang gør indspilning nemmere

Den ni-årige skuespiller Flora Augusta spiller nissepigen Sne i den tredje Familien Jul film, der netop nu optages i Bogense. Foto: Nils Svalebøg
Torvet i Bogense var fredag omdannet til et julemarked med juletræer, gaver og knas. Den tredje - og angiveligt sidste - Familien Jul-film bliver i disse uger skudt i den nordfynske købstad, hvor filmfolkene nyder godt af lokalbefolkningens hjælp.
Annonce

Bogense: Det skyldes ikke en forglemmelse, når der her i februar måned hænger små juletræer langs husmurene i Adelgade. Det er med fuldt overlæg, for Bogense er henover seks uger belejret af filmfolk fra både København og Fyn, imens de optager den tredje Familien Jul-film. Den første spillefilm om drengen Hugo og resten af den elskelige familie blev også optaget på Nordfyn, og derfor - forklarer producent Thomas Lydholm fra Pixy Film - føler filmholdet, at det "næsten er som at komme hjem":

- Vi har været så heldige at finde de perfekte locations til vores næste Familien Jul-film i Bogense og omegn. Den første film blev til dels indspillet på Flyvesandet Camping, og filmholdet føler nu, at det næsten er som at komme hjem, nu vi igen skal bruge Bogense og Nordfyns Kommune som dekoration og location til den næste film. Fynboernes positive tilgang og begejstring for filmindspilninger gør det meget nemmere at operere med den specielle størrelse, det er at indspille en film.

Filminstruktør Carsten Rudolf uddelegerer de sidste instruktioner inden dagens optagelse - her til statisten Henrik Lützen, der spiller julemand. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Bum, så var der lys i byen

Fredag var omtrent 50 folk beskæftiget med filmoptagelser i Bogenses gader, heriblandt flere lokale statister. For eksempel var det en erfaren statist ved navn Henrik Lützen, der selv er vokset op i Bogense, som spillede den rare julemand midt i sceneriet, og flere lokale børn brugte vinterferien på at agere på filmsettet.

Der er derfor nok at holde styr på, når både skuespillere, crew og statister skal instrueres og bespises på Bogense Hotel - hvor en del af optagelserne også foregår - men hele arbejdsprocessen bliver gjort nemmere af at foregå i en by som Bogense, forklarer instruktør Carsten Rudolf.

- Jeg kan bekræfte, at når man er her, så er lokalbefolkningen interesseret i optagelserne og i at være med. Man får fornemmelsen af, at man er glad for sin by, og derfor vil man gerne være med til at gøre det fedt.

- Et godt eksempel er, at vi har fået sat alle de her små juletræer op langs husmurene i Adelgade, og i dag stod vi og optog, men manglede lys i lamperne. Så ringede vi op til kommunen og bum, så var der lys i byen. Det kan ikke lade sig gøre i København. Derfor har du meget større interesse på den måde og folk er hjælpsomme og vil gerne være med. Og der er ingen, der siger "det koster 25 mia. at filme inde på vores café". Der siger folk typisk bare "ja selvfølgelig, det må I gerne".

- Det er generelt nemmere, jo længere væk man kommer fra storbyerne, konkluderer instruktør Carsten Rudolf.

Annonce

Unique selling point

FilmFyn har støttet den tredje Familien Jul-film med 3,5 millioner kroner, og direktør Klaus Hansen var med under fredagens julemarkedsscener på Torvet i Bogense. Som erfaren mand i filmbranchen er han garant for, at de positive ord ikke bare er ren smiger fra filmfolkenes side.

- Det er meget, meget mere end almindelig høflighed, når Thomas og Carsten siger det. Nu har jeg i 25 år været direktør for filmproducenternes brancheforening og har oplevet alle de udfordringer, der er med at optage på gader og stræder - jeg ved, og jeg hører hver gang, at der er en åbenhed over hele Fyn, når filmholdene kommer ind. Det at spærre en gade af, det at bede om hjælp og få hjælp, det er et salgsargument for at tage til Fyn for filmproducenterne. Der er så stor hjælpsomhed, og det er det her områdes "unique selling point".

Udover optagelser på Torvet og på Bogense Hotel, bliver der også skudt scener i Butik Hanne og i Antik 44's munkekælder.

Familien Jul og Nissehotellet bliver højst sandsynligt den sidste film i rækken.

- Med den her film og lokation føler vi, at vi slutter cirklen, da det temmelig sikkert er den sidste Familien Jul-film, lyder det fra producent Thomas Lydholm.

"Line producer" Barbara Crone er ligesom resten af filmholdet begejstret for Bogense Hotels autentiske rammer til julefilmen. Foto: Nils Svalebøg
Direktør for FilmFyn, Klaus Hansen, fulgte interesseret med i optagelserne af filmen, som den regionale filmfond har støttet med 3,5 mio. kroner. Foto: Nils Svalebøg
Også flere kinesiske højskoleelever fulgte interesseret med i forberedelserne af dagens scene, inden de selv agerede statister på julemarkedet. Foto: Nils Svalebøg
Til venstre instruktør Carsten Rudolf. Foto: Nils Svalebøg
Line producer Barbara Crone på Bogense Hotel. Foto: Nils Svalebøg
Foto: Nils Svalebøg
Foto: Nils Svalebøg
Nissepigen Sne spillet af Flora Augusta. Foto: Nils Svalebøg
Nissepigen Sne spillet af Flora Augusta. Foto: Nils Svalebøg
Kinesiske højskoleelever nød den danske julestemning i februar. Foto: Nils Svalebøg
Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Lokal kok blev stukket til døde: Kæresten til den dræbtes søster anholdt

Nordfyn For abonnenter

Per giver kommunen skylden for sit mistede ben: - Der er ikke noget, der hedder menneskeværdigt i det her

Kerteminde

Drabssigtet erkender at have stukket med kniv: Det var nødværge

Sydfyn For abonnenter

Pendlere på Svendborgbanen til politikere: Få styr på det her

Odense

Kritik af kommune i sag om ulovligheder i tidligere kro: Går efter de forkerte, mener lejerforening

Annonce