Annonce
Fyn

På den anden side af broen: Bilister knaldet for 400.000 kroner

På strækningen af Vestmotorvejen frem mod betalingsanlægget ved Storebæltsbroen skal hastigheden gradvist sænkes, og søndag eftermiddag og aften kontrollerede Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, om trafikanterne kunne finde ud af det. Det kunne de fleste, men for 377 blev turen over broen unødigt dyr, efter de blev blitzet i en automatisk trafikkontrol. Arkivfoto: Evan Hemmingsen/Sund & Bælt.
Tre timers fartkontrol kort før Storebæltsbroens betalingsanlæg kostede i weekenden bilister omkring 400.000 kroner i bøder.

Storebælt: På skiltene står der 90 km/t, men det var langtfra alle trafikanter på Vestmotorvejen på Sjælland, som rettede sig efter det søndag eftermiddag og aften. Blitzen i den automatiske trafikkontrol kom på arbejde, da i gennemsnit en bilist i minuttet overskred hastighedsgrænsen.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har adskillige gange i efteråret målt bilisternes evne til at overholde hastighedsgrænserne på motorvejen, fordi den er plaget af forholdsvis mange uheld, og ifølge politikommissær Søren Skotte, leder af politiets færdselsafdeling, har kontrollerne på motorvejen haft en effekt.

- Vi startede kontrollerne på Vestmotorvejen for to-tre år siden, og dengang var der 600-700, som kørte for hurtigt. Så tallene nu viser i hvert fald, at kontrollerne har hjulpet, siger Søren Skotte.

Annonce
- Vi måler heldigvis ikke i kroner, vi vil gerne bare gøre en indsats, så vi får så få på sygehuset som muligt.

Politikommissær Søren Skotte, leder af færdselsafdelingen hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

377 kørte for hurtigt

Politiets fokus på motorvejen gennem flere år afskrækker dog ikke alle bilister fra selv at afgøre, hvilken hastighed der er passende.

I løbet af cirka fem en halv time fra klokken 13.54 til 19.30 målte en automatisk trafikkontrol hastigheden på 5470 køretøjer på strækningen umiddelbart før Storebæltsbroens betalingsanlæg i Halsskov, hvor hastighedsgrænsen er 90 km/t. Det så 377 af trafikanterne stort på, og de kan derfor se frem til at modtage en bøde på minimum 1000 kroner.

31 får dog også et klip i kørekortet, fordi de kørte mere end 30 procent for hurtigt - det vil i dette tilfælde sige med en hastighed på mindst 118 km/t - og skal derfor også af med 500 kroner til Offerfonden. To bilister bliver desuden betinget frakendt førerretten.

Den højeste hastighed, som blev målt under de tre timers kontrol, var 186 km/t. Det kommer til at koste bilisten en bøde på 8000 kroner samt en ubetinget frakendelse af førerretten.

Politiet måler ikke i kroner

De blitzede bilister bidrog således søndag med cirka 400.000 kroner til statskassen - men det er ikke sådan, politiet gør det op, understreger Søren Skotte.

- Vi måler heldigvis ikke i kroner, vi vil gerne bare gøre en indsats, så vi får så få på sygehuset som muligt. Nu er det her godt nok statens vej, men hver gang der sker en ulykke på en kommunal vej, koster det kommunen to tredjedele af udgiften for indlæggelsen på sygehuset.

- Det er en anden måde at lave regnestykket på, og borgerne ude i kommunerne kan få meget andet for pengene i stedet for at betale til ulykker, siger Søren Skotte.

FAKTA Betinget og ubetinget frakendelse af kørekortet

  • En betinget frakendelse af førerretten betyder, at man skal bestå både en teoriprøve og en praktisk køreprøve for at kunne beholde sit kørekort.
  • En ubetinget frakendelse af førerretten betyder, at man mister sit kørekort i mindst seks måneder og derefter skal bestå en teoriprøve og en praktisk køreprøve for at få et nyt kørekort.
  • Det er ikke et krav, at man tager køreskoleundervisning, inden man går op til prøverne.
  • Både en betinget og en ubetinget frakendelse medfører en prøvetid, når man har fået kørekortet tilbage. Prøvetiden er typisk tre år, og i den periode udløser færdselsforseelser, som ellers kun ville give en betinget frakendelse, en ubetinget frakendelse af kørekortet i mindst seks måneder.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Annonce