Annonce
Kultur

På dansk 70 år efter

Her er stof til eftertanke, genlæsning og mere eftertanke

FORTÆLLINGER: "Når natten således overskrider alle grænser, bliver rummet meningsløst", står der i denne besynderlige samling af fortællinger af en forfatter uden tilbøjelighed til plot og handling. En forfatter, der i stedet skaber sin helt egen logik beskrevet i et fantasifuldt og anderledes sprog: "Nattens differentialanalyse fortsatte af sig selv".

Forfatteren Bruno Schulz var jøde og blev i 1942 skudt ned af en SS-officer i den polske by Drohobycz. Han var også maler, og hans bogillustrationer minder om en mellemting mellem Chagall og Sir John Tenniels tegninger til Alice i Eventyrland. Litterært befinder han sig et sted mellem William Faulkner og Günther Grass, og trods de specielle, sommetider humoristiske tegninger er det er ikke letkøbt underholdning, men stof til eftertanke, genlæsning og mere eftertanke.

Selve titelnovellen "Sanatoriet under timeglasset" omhandler et fantastisk sanatorium, hvor tiden skrues tilbage: "Her er døden ganske enkelt endnu ikke en realitet". Selv om rygtet om døden godt kan være nået frem til sanatoriet og kaste en vis skygge over patienternes tilværelser.

Til gengæld er der andre problemer på stedet - for eksempel er der en dobbelthed i tiden, der kan være vanskelig at forholde sig til, og kostplanen er under al kritik.

Tiden er essentiel i de fleste af novellerne, måske er det rigtigt, at tiden hurtigt går i opløsning, hvis ingen holder regnskab med den, og måske mangler vi sorte børser, hvor der handles med tid?

Bogen blev udgivet i 1937, men foreligger nu omsider på dansk.

om bogen

Bruno Schulz: Sanatoriet under timeglasset. 320 sider. 298 kr. Batzer & Co. Oversat af Judyta Preis og Jørgen Herman Monrad. Efterord af Karsten Sand Iversen. Ill. af forfatteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce