Annonce
Assens

På banen: På jagt efter banebrydende banecider

Ingemann Jensen, næstformand af bestyrelsen i Æblefestivalen i Assens Kommune, forsøger at få et æble ned fra et æbletræ, da medlemmer af Æblefestivalen lørdag i regnvejr var ude på skinnecykler for at finde egnede æbler til en såkaldt banecider. Foto: Martin Kloster

Medlemmer af bestyrelsen i Æblefestivalen i Assens Kommune var lørdag ude at køre på skinnecykler. Målet var at finde frem til et æble, der kan bruges til en banecider, som de kalder den - på grund af jernbanen. Avisen tog med i sjaskende regnvejr.

Glamsbjerg/Nårup: Æbleentusiasten Klaus Ankerstjerne Eriksen fra Magtenbølle tager gerne det sure med det søde.

Siden 2017 har han flere gange spadseret langs den nedlagte godt 30 km lange jernbane mellem Tommerup og Assens, som i dag lever et efterliv som skinnecykellegeme, for at kortlægge æblerne langs banen. Håbet er at udvikle en banecider, der kan præsenteres på Æblefestivalen i Assens Kommune næste år.

- Det er forførende og fantastisk, kalder Klaus Ankerstjerne Eriksen med glubende appetit sin æblejagt.

Han har skåret podekviste af og avler derhjemme. Håbet er at finde "guldæblet".

Omkring 130 æbletræer i mange farver og viltre varianter er nemlig opstået langs banen, efter passagererne i fordums tider har kastet æbleskroget ud mellem diverse stationer og trinbrætter på linjen. Det er der opstået nye sorter af. Næstformand i Æblefestivalen, Ingemann Jensen fra Voldtofte, har allerede registreret æbletræerne ved Høed og Voldtofte. Et af æblerne blev kåret som årets nye æble på Æblefestivalen sidste år.

Klaus Ankerstjerne Eriksen blev inspireret af Ingemann Jensens feltarbejde og satte sig for at registrere æbletræerne på resten af banen.

- Vi skal have fat i nogle fra universitet for at teste for gen- og dna-sammensætning, fortæller han, så man er helt sikker på, at der er tale om nye sorter, der så skal navngives.

Annonce

Cider

Cider er en alkoholisk drik fremstillet ved fermentering af most fra æbler. Men det kan også laves med pærer og andre frugter. Men grunden er æbler.Der er ingen krav til alkoholstyrke eller grad af karbonering. Cider gærer på kulturgær eller vildgær.

Kilde: Bl.a. Æblefestival i Assens Kommune.

Klaus Ankerstjern Eriksen fra Magtenbølle (i midten) har siden 2017 været ude for at registere æblesorter på det gamle banelegeme mellem Assens og Tommerup, som i dag bruges af skinnecykler. Foto: Martin Kloster

Fasaner på afveje

I Glamsbjerg er bestyrelsen for Æblefestivalen derfor lørdag mødt op i piskende efterårsregn for at køre ud og prøvespise de æbler, Klaus Ankerstjerne Eriksen har registeret på sin telefon med koordinater i Google Maps og i et regneark.

Han har glemt regnjakken, men kreerer på spejdermanér en hjemmestrikket ved at skære en plastiksæk op og tage den over hovedet. Så er han køreklar.

Kun små 500 meter efter starten er der bid. Æbletræ nummer 41, som han har kaldt sorten indtil videre, har en god smag.

- Det er let bittert. Vi er ovre i noget Felippa-agtigt (kendt sort, red.). Det er vi glade for til cideren. Allerede her tegner det vildt godt, siger Ask Katzeff, der i det daglige er forfatter.

Han er mødt op, selv om han kommer fra Svendborg og ikke er medlem af æblebestyrelsen. Men han er dukket op med sin datter Sally som hjælpende æbleplukker, fordi han interesserer sig for cider.

De regnvåde æbleelskere går straks i gang med at plukke, så Klaus Ankerstjerne Eriksen kan komme hjem og udvikle en cider opkaldt efter banen.

Videre går turen. Ikke over stok og sten. Men næsten over nogle hovmodige fasaner, der må springe for livet, da kortegen af æbleentusiaster kommer bankende af sted på skinnecyklerne et sted ude på Vestfyn.

- Det er virkelig godt til cider, siger Ask Katzeff, da cyklerne igen gør et stop ved en gul sort.

- Den har en tendens til at være melet, men det gør ikke noget til cider, mener Ingemann Jensen efter et par bid.

- Hold kæft hvor er de flotte, det er da helt vildt, siger Ask Katzeff vildt begejtret efter endnu et bid i moder naturs frugter.

Skinnecyklerne opnår igen en for turen næsten uhørt topfart blandt vilkårlige forvoksninger langs banen, men kommer ned i tempo, da overskæringen ved Old Gyde skal passeres.

- Der er swingerklubben, bemærker Ingemann Jensen med et let grin og peger hen mod Boserup Minde, hvor Lungeforeningen før havde et rehabiliteringscenter for lungepatienter.

I fremtiden vil host være afløst af et andet gisp, når den nye ejer, Brian Jensen, formentlig om kort tid kan åbne et såkaldt bed & breakfast - med orgasmemaskiner og et dark room.

Hver sin smag, som man siger.

Dette var noget af fangsten på turen. Foto: Martin Kloster

Den tabte nøgle

Kort før klejne Holte kører to kvinder på en anden skinnecykel æbleentusiasterne i møde fra modsatte side.

- Jeg har tabt min nøgle, siger en af kvinderne i lettere desperation, da hun "holder ind".

Hun er fra Flemløse. Og det er immervæk bilnøglen, kvinden har tabt et sted på banelegement, da hun steg på skinnecyklen i Glamsbjerg og kørte mod nordøst i det sjaskende regnvejr.

Nu har hun vendt skinnecyklen om for at lede og vil lige høre, om æblebestyrelsen har set nøglen et sted. Desværre ikke. Nede blandt de frønnede jernbanesveller er intet at se. Bilejeren siger, hun trods alt har en ekstranøgle derhjemme. Så hun tramper pedalerne tilbage til Glamsbjerg.

Se, det var surt.

Det samme er æble nummer 35 lidt længere henne på banen også.

- Det er nogle små, bette nogle, bemærker Else Marie Sørensen, suppleant i bestyrelsen.

- Ja, den er lidt kedelig, svarer Klaus Ankerstjerne Eriksen, der tillige er webmaster på Æblefestivalens hjemmeside.

- De er da helt forfærdelige, mener Ask Katzeff.

- Jeg har også skrevet, de er uinteressante, forsvarer Klaus Ankerstjerne Eriksen sig med et smil.

- Men det kan jo godt være et godt cideræble. Cideræbler er jo ret sure, indskyder æblefestivalens formand Else Marie Kristensen.

Lille Sally var med sin far, Ask Katzeff, på æblerov lørdag. Foto: Martin Kloster

Passer og bid

Nå, pyt, glem nummer 35's skæbne. Der er andet i livet og vejret er klaret op.

Der er mere bid efter overskæringen ved Holtevej. Det er æbletræ nummer 32 på de bare marker tæt ved en storbonde. En ganske god smag er alle enige om. Og så starter æblejagten igen inden der skal holdes spisepause i Nårup, hvor Dirch Passer som ung vist havde noget af sin gang. De moderlige aner slog rødder her, lyder en overlevring, som vist passer.

Og hvem ved: Måske har æbleelskerne også fundet deres perfekte aner til den perfekte banecider.

Måske er der bid.

Jo, der er vist et æble deroppe, synes Ask Katzeff at udtrykke. På skinnecyklen ses formand for Æblefestivalen i Assens Kommune, Else Marie Kristensen. Foto: Martin Kloster
Der plukkes og plukkes æbler. Foto: Martin Kloster
Der plukkes og plukkes æbler. Foto: Martin Kloster
Klaus Ankerstjern Eriksen fra Magtenbølle har siden 2017 været ude for at registere æblesorter på det gamle banelegeme mellem Assens og Tommerup, som i dag bruges af skinnecykler. Til højre ses Else Marie Sørensen. Foto: Martin Kloster
Æbletræ nummer 42. Foto: Martin Kloster
Æblerne samles sammen. Foto: Martin Kloster
Lille Sally var med sin far, Ask Katzeff, på æblerov lørdag. Her får hun et bid æble, mens farmand samler æbler sammen. Foto: Martin Kloster
Ask Katzeff både smiler og bider. Foto: Martin Kloster
Stop. Her er æbler. Foto: Martin Kloster
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Annonce