Annonce
Kultur

På auktion onsdag: Breve og bøger af H.C. Andersen og en autograf fra en fynsk landsforræder

"Hele verden er til grin", skrev Corfitz Ulfeldt over sin autograf i stambogen, som biskop Erik Eriksen Pontoppidan medbragte på sin dannelsesrejse til blandt andet Frankrig i 1641-42. Foto: Bruun Rasmussen
Sjælden samling af eventyr og breve udbydes på auktion - en autograf fra et af danmarkshistoriens mest omdiskuterede ægtepar er også til salg.
Annonce

Odense/København: Med en vurdering på 40-60.000 kroner er et album med ni papirklip fra H.C. Andersen blandt de formodet dyreste numre, når Bruun Rasmussen onsdag eftermiddag holder auktion over en del af den danske bogsamler Flemming Erik Pedersens samling.

Den 89-årige tidligere vurderingssagkyndige hos Bruun Rasmussen døde i marts, og som auktionen onsdag 16. september viser, favnede hans samling bredt. Foruden bøger, breve og papirklip fra H.C. Andersens hånd udbydes blandt andet breve og manuskriptdele fra Adam Oehlenschläger, et brev underskrevet af Frederik II og en stambog med autografer af blandt andre Leonora Christina og Corfitz Ulfeldt.

Ulfeldt blev født på Hagenskov ved Assens (godset ejes i dag af slægten Schall Holberg), og hans liv sammen med Christian IV's datter Leonora Christina blev kulørt og dramatisk, da han både lagde sig ud med Frederik III og senere den svenske konge Karl X Gustav. Corfitz Ulfeldt blev dømt til døden som landsforræder, men blev aldrig taget til fange. Det gjorde til gengæld hans hustru, der tilbragte cirka 22 år som fange i Blåtårn i København.

Corfitz Ulfeldts signatur er ledsaget af citatet "tout le monde est une farce" - hele verden er til grin.

Det er et sjældent udbudt eksemplar af "Eventyr fortalte for Børn", som onsdag sættes til salg hos Bruun Rasmussen i København. Foto: Bruun Rasmussen.
Annonce

Få Andersen hjem på væggen

Blandt H.C. Andersen-materialet er et sjældent sæt af "Eventyr fortalte for Børn" i andet oplag (1842-47) med 19 eventyr, blandt andre Fyrtøjet, Prinsessen på ærten og Den lille havfrue. Bogen er i to en bind, samlet i en kassette, og vurderes til 30-50.000 kroner.


Man kan dog også få H.C. Andersen hjem at hænge på væggen og for et væsentlig mindre beløb, forudsat at vurderingerne holder.

Fra artiklen


Man kan dog også få H.C. Andersen hjem at hænge på væggen og for et væsentlig mindre beløb, forudsat at vurderingerne holder. Med på auktionen er et visitkortfotografi, som viser digteren i profil. Det er fra 1870, måler 9 gange 5,5 centimeter og har en falmet autograf af H.C. Andersen. Det vurderes til 4-6000 kroner.

Yderligere to auktioner er planlagt i efteråret og til næste forår over værker fra Flemming Erik Pedersens samling.

I november 2012 solgte Bruun Rasmussen en samling af flere end 60 førsteudgaver af H.C. Andersen-udgivelser, blandt dem digterens første bog Gjenfærdet ved Palnatokes Grav, som den 17-årige H.C. Andersen udgav under pseudonymet Villiam Christian Walter. Samlingen var vurderet til 400.000-500.000 kroner, men den fik hammerslag ved 620.000 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce