Højrup: Pia Pauli er et menneske med overskud. Den 44-årige indehaver af servicevirksomheden Mi-vi-ren og Service-vagten på Højrupvej 10 km vest for Ringe har valgt at donere en tredjedel af sit firmas overskud til en fond, som bruges til at give ældre små glæder i hverdagen.
- Der er så travlt i samfundet i dag. Vi glemmer dem, der har bygget det her samfund op, siger Pia Pauli.
Hun havde selv så travlt, at hun ikke havde den fornødne tid til et nært familiemedlem.
- Min egen bedstemor blev mere og mere ensom, og hun boede så langt væk, at jeg ikke kunne besøge hende så tit, som jeg gerne ville, fortæller Pia Pauli om bedstemoren, der boede i Assens, mens hun dengang selv boede i Højrup.
Pias bedstemor døde for tre år siden i en alder af 90. Pia Pauli er i mellemtiden selv flyttet til Assens, men oplevelsen med bedstemoren har været medvirkende til, at hun vil gøre noget godt for de mange ensomme ældre.
Derfor kan de ved at kontakte Mi-vi-ren søge om hjælp. Hvis ansøgningen bliver imødekommet, donerer Pia Pauli en arbejdstime hos en af sine 65 medarbejdere, som for de flestes vedkommende er social- og sundhedshjælpere og -assistenter. De tager ud og hjælper den ældre med det, vedkommende har søgt om.
- Det kan for eksempel være en gåtur, en køretur, hjælp til at tømme postkassen eller hjælp til at ordne haven, forklarer Pia Pauli.
Pia Pauli
Pia Pauli har 15 års erfaring fra Forsvaret (Søværnet og Hæren), hvor hun undervejs fik ideen til Midtfyns Vinduespolering, som hun stiftede i 2001. Firmaet ændrede navn til Mi-vi-ren i 2008, og siden har hun også opkøbt Service-vagten, så det nu indgår i navnet.
Firmaet ligger på Højrupvej 13 mellem Højrup og Hillerslev i en rødstensvilla, der tidligere også fungerede som Pia Paulis privatbolig. Nu bor hun selv i Assens, hvor firmaet også har en afdeling.
Firmaet er de senere år blevet større og større og har i dag 65 ansatte og råder over 30 firmabiler.
Hvis man vil høre mere om fonden, der donerer hjælp til ældre, kan Mi-vi-ren kontaktes på telefon 7020 3875 eller på mail@miviren.dk.
Ramt af hjerneblødning
- Ensomhed er en frygtelig ting, og flere er ensomme i dag. Da jeg var barn, havde posten tid til at drikke en kop kaffe, når de kom forbi med post. Den slags er der ikke tid til længere. Hjemmehjælperen har kun tid til at sætte støttestrømper på og har ikke tid til at snakke med den ældre i 10 minutter ekstra, hvis de har lyst til det, siger Pia Pauli.
Hun blev selv ramt af en hjerneblødning i september 2016, hvor hun blev indlagt og lå i koma i tre uger. Hun var lam fra taljen og ned, da hun vågnede op, men hun fik med intensiv træning lært at gå igen. Eftervirkninger har hun dog stadigvæk.
Rester af hjerneblødningen har dannet cyster i hendes rygmarv, og det skal hun opereres for cirka hver tredje måned, hvor hun er væk fra firmaet et par dage ad gangen. Men hun kan gå igen og kan fungere i hverdagen, og det er hun taknemmelig for.
Hjerneblødningen har været medvirkende til, at hun nu deler ud af sit overskud.
- Jeg skal ikke være millionær på det her firma. Jeg har lyst til at give noget tilbage, siger Pia Pauli.
Hun er helt tryg ved, at firmaet nok skal klare sig, også når hun er væk nogle dage på grund af de tilbagevendende operationer i rygmarven.
- Kontorpigerne ved 100 procent, hvad de skal lave, hvis der sker mig noget, siger Pia Pauli.
Hjælp for 200.000 kr.
Fonden til gavn for de ældre blev oprettet i marts sidste år. Det første år har omkring 25 borgere gjort brug af ordningen, og de har fået pleje og omsorg til en samlet værdi af cirka 200.000 kroner, hvis man omregner de frivilliges tidsforbrug til arbejdstimer.
- Jeg regner med, at der kommer flere til i år, og vi har sat en del arbejdstimer af til de opgaver, hvor udgangspunktet er en time til hver opgave. Men hvis det tager halvanden time, er det også i orden, siger Pia Pauli.
De ansatte i firmaet er også glade for at få tid til at drage omsorg for de ældre.
- Det er jo det, de er uddannede til, og det er sjovt for dem at have tiden til at være sammen med de ældre, siger Pia Pauli.
Det er ikke noget krav for at kunne gøre brug af fonden, at man i forvejen er kunde hos Mi-vi-ren.
- Det er en ordning, der gælder for hele Fyn. Cirka halvdelen af dem, der får hjælp fra fonden, er borgere, vi i forvejen kommer hos, fortæller Pia Pauli.