Annonce
Indland

Overvågning skaber tryghed for udsatte fynboer: De har selv bedt om kameraer

I Odense har man sat overvågningskameraer op ved alle byens såkaldte hellesteder. Arkivfoto

Fyns Politi har udstyret de såkaldte hellesteder i Odense Kommune med videokameraer. De udsatte borgere, der bruger hellestederne, har selv efterspurgt tryghedsskabende overvågning.

Diskussionen om videoovervågning går livligt. Det gør den ikke mindst, fordi regeringen har et lovforslag i høring, der skal give politiet større beføjelser på området. Men der er også sket ting på området på Fyn, hvor Fyns Politi har fået bevilliget penge af Rigspolitiet til nye overvågningsprojekter.

I Odense har det ført til, at er der er sat tryghedsskabende kameraer op ved værestedet Reden. Også ved de såkaldte hellesteder, der er områder i byen særligt dedikeret til socialt udsatte, er der sat overvågning op.

- I sommer rettede Fyns Politi henvendelse til os for at høre, om vi kunne være interesserede i tryghedsskabende overvågning. Det skete samtidig med, at vi havde fokus på, at socialt udsatte blev udsat for overgreb fra banderne. Så vi syntes, det var oplagt at sætte kameraer op de steder, hvor de socialt udsatte opholder sig, siger Tom Rønning, leder af projektet Inkluderende By i Odense Kommune.

Annonce

Her er tre hellesteder i Odense

Et hellested er en mindre afgrænset plads, som er indrettet og placeret, så udsatte borgere kan mødes og være en del af byens rum på en god måde. Hellestedet skal give tryghed for både udsatte og alle andre mennesker, der færdes i området. Idéen om hellesteder kommer af, at Odense Kommune tidligere havde problemer med, at de socialt udsatte ikke kunne være nogen steder.

Der er i øjeblikket tre hellesteder på kommunal grund: Et i Benediktsgade, et i Enggade og et ved Skulkenborg, der tidligere var placeret i selve Nørregade. Alle steder er der nu videoovervågning.

Bygger på erfaringer

Odense Kommune har igennem fire år haft kameraer sat op ved hellestedet i Skulkenborg og tidligere, da hellestedet lå i Nørregade. Det er disse erfaringer, der gør, at Fyns Politi igennem november og december har udstyret de øvrige hellesteder i byen med videoovervågning.

- Vi fik mange henvendelser fra socialt udsatte borgere, der gerne ville have sat kameraer op på de øvrige hellesteder i byen netop for, at de skulle føle sig trygge, siger Tom Rønning og fortsætter:

- De socialt udsatte bliver gang på gang oversat for overgreb fra kriminelle bander. Så hvis de udsatte borgere tror, at det kan hjælpe at sætte overvågning op, vil vi gerne være med til at hjælpe med det.

Tryghed er afgørende

Ifølge Tom Rønning er det helt afgørende, at de socialt udsatte føler sig trygge på hellestederne i byen. Ellers ryger hele idéen med hellesteder, som Odense Kommune i sin tid kom på, fordi de socialt udsatte manglede et sted at opholde sig.

- De blev jaget rundt i byen af politiet, der på baggrund af henvendelser fra borgere måtte sige til de socialt udsatte, at de ikke måtte være der, hvor de opholdt sig. Men de kunne ikke fortælle dem, hvor de så måtte være, forklarer Tom Rønning.

- Hvis de ikke er trygge ved hellestederne, så bruger de dem ikke. Og så er vi tilbage ved problemet med, at de ikke kan opholde sig nogen steder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kemisagen: Odense Kommune har været absurd langmodig

Det er overraskende og opsigtsvækkende, at der stadig ikke findes en plan for, hvordan de efterladte kemikalier fra den krakkede virksomhed Printline i det nordøstlige Odense vil blive bortskaffet. Overraskende, fordi problemet har været kendt i årevis. Opsigtsvækkende, fordi kommunen har udvist en helt absurd langmodighed med ejeren af den industribygning, hvori kemikalierne opbevares. Realiteten er, at der siden 2016 – nu skriver vi som bekendt 2020 – har stået tonsvis af kemikalier i en erhvervsejendom beliggende tæt ved et boligkvarter i Seden. Til overflod er der, som avisen beskriver i dag, øjensynligt ikke udsigt til, at kemikalierne kommer væk foreløbig. Det bør Odense Kommune ærlig talt håndtere bedre. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er Odense Kommunes skyld, at kemikalierne står, hvor de står. Ansvaret er først og fremmest Printlines, for man burde, da konkursen nærmede sig, have afsat midler fra virksomhedens side til at få bortskaffet kemikalierne. Det havde ethvert moralsk ansvarligt firma gjort. Det gjorde Printline bare ikke. Og det gjorde Seden Ejendomsinvest, der ejer den pågældende industribygning, heller ikke. Det er ryggesløst. Der er overhovedet ingen tvivl om, at det direkte ansvar for, at kemikalierne ryddes på forsvarlig vis, hviler på de to private virksomheder. Odense Kommune har imidlertid et ansvar for borgerne i området, og derfor er det på sin plads, at kommunen påtager sig opgaven med at få ryddet grunden for de mange ton kemikalier, herunder stærke koncentrationer af salpetersyre og svovlsyre. Også selv om kommunen ikke mener, at "der er en overhængende miljørisiko ved opbevaringen af kemikalierne", sådan som en kontorchef i Odense Kommune forklarer i dagens avis. Regningen må man efterfølgende få kradset ind fra de ansvarlige virksomheder. Sagen bør give myndighederne anledning til at gennemtænke, hvordan man skærper kravene til virksomheder, der anvender eller opbevarer kemikalier. For sådanne virksomheder skal drives ansvarligt. Også i Seden.

Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];