Annonce
Indland

Overskudsvarme til 135 millioner: Fynboer varmer sig på Facebooks likes og Messenger-beskeder

Tietgenbyens Varmecentral er navnet på Fjernvarme Fyns nye varmepumpecenter, der er nabo til Facebooks datacenter, hvor overskudsvarmen bliver ledt over fra de to serverbygninger. Varmen bliver brugt - sammen med ni store varmepumper - til at opvarme fjernvarmevand, før det bliver ledt tilbage i fjernvarmenettet - på den måde kan Fjernvarme Fyn reducere brugen af kul med 10 procent. Foto: Michael Bager
Fjernvarme Fyn har siden 2014 arbejdet tæt sammen med Facebook om udnyttelsen af overskudsvarmen fra de tusindvis af servere i det nye datacenter. Fjernvarme Fyn har investeret 135 millioner kroner i løsningen, som reducerer kulforbruget med 10 procent, fortæller direktøren.
Annonce

- I det blå rør ovre i hjørnet kommet vandet ind fra fjernvarmenettet. Det er 35-40 grader varmt, når det kommer ind her. Vi varmer det op til 75 grader og sender det tilbage til brugerne.

Kenneth Jensen peger mod et massivt blåt rør i hjørnet af det store lokale, hvor andre pastelfarvede rør i forskellige nuancer blander sig med det blå fjernvarmerør.

Projektlederen trækker gæsterne videre rundt i Tietgenbyens Varmecentral, som Fjernvarme Fyn kalder den nyetablerede bygning på den modsatte side af vejen fra Facebooks nyåbnede datacenter i Tietgenbyen. Han peger på et at de pastelfarvede rør.

- Når vi åbner, vil vi få overskudsvarmen fra Facebook ind der i form af 25 grader varmt vand. Sammen med vores ni varmepumper bruger vi det til at varme fjernvarmevandet op, siger Kenneth Jensen, da gæsterne træder ind i en stor hal med ni gigantiske varmepumper på række.

Jan Strømvig er begejstret for samarbejdet med Facebook, som peger ind i fremtiden og den retning for grøn omstilling, som Fjernvarme Fyn vil være en aktiv del af. Foto: Michael Bager
Annonce

135 millioner

I alt vil kombinationen af Danmarks største og et af verdens mest avancerede varmepumpeanlæg og overskudsvarmen fra Facebooks servere varme 6900 fynske husstande op. Anlægget til en pris af 135 millioner kroner tages i brug sidst i 2019 og vil være fuldt i drift i slutningen af 2020, efterhånden som Facebook kobler alle sine otte serverhaller til.

På det tidspunkt vil tusindvis af fynboer få fjernvarme i radiatoren, der er produceret her i stedet for kulforbrænding på Fynsværket. Det er både en god forretning for fjernvarmekunderne og en bedre løsning for miljøet, understreger fjernvarmedirektøren.

- Vi er underlagt varmeforsyningsloven, så vi skal producere varmen så billigt som muligt for forbrugerne. Vi må slet ikke indgå i et projekt som det her, hvis det leder til højere priser, og desuden har vi en ambition om at levere varme til konkurrencedygtige priser. Det sætter vi ikke over styr med det her anlæg. Vi kan både lave investeringen og producere varmen, så den er en smule billigere end den varme, vi laver på det kulfyrede anlæg, siger Jan Strømvig, adm. direktør i Fjernvarme Fyn.

Annonce

Passer ind i dna

Siden starten i 1921 har ambitionen i Fjernvarme Fyn været at udnytte overskudsvarme. I mange år fra blandt andet elproduktion og affaldsforbrænding, men de senere år også i form af overskudsvarme fra virksomheder som Albani, Tasso og Kims. Overskudsvarmen fra Facebook og den nye varmepumpestation løfter den løsning til et nyt niveau.

- Samarbejdet med Facebook passer supergodt ind i vores dna, siger Jan Strømvig.

Fjernvarme Fyn bruger også flis og halm i arbejdet med at fjerne kul helt fra varmeregnskabet i 2025. I dag udgør kul 40 procent af varmeproduktionen til de 100.000 husstande, som Fjernvarme Fyn leverer til. Med overskudsvarmen fra serverhallerne i datacentret kan Strømvig alene reducere kulbunkerne med 10 procent i løbet af det kommende år, hvor CO2-udledningen dermed skæres ned med 50.000 ton.

- Vi ville gerne have overskudsvarme fra 10 datacentre mere, men det får vi nok ikke. Så vi skal også hele tiden se på nye og andre løsninger, men samarbejdet med Facebook peger godt ind i fremtiden og med den grønne strøm fra Norge, så er det en fantastisk løsning, siger han.

Facebooks datacenter producerer nok overskudsvarme til at opvarme 6900 husstande i Odense. Her viser Facebooks Niall McEntegart kølingsanlægget på taget af datacentret, hvor vandt køler luften fra serverne ned. Vandet bliver ledt over til det nye anlæg, som Fjernvarme Fyn har bygget, hvor det er del af løsningen, der kommer de mange fjernvarmekunder til gode. Foto: Michael Bager
Annonce

Norsk strøm til servere og pumper

De ni store pumper i Tietgenbyens Varmecentral kører ikke endnu, men når der bliver tændt for dem, skal de bruge masser af strøm. Den strøm kommer fra de samme vindmøller i Norge, som Facebook har investeret i, fortæller energikonsulent fra Facebook, Lauren Edelmann. Hun har arbejdet tæt sammen med de fynske fjernvarmefolk siden 2014.

- Det er Facebook, der investerer i vindmøllerne, og den grønne strøm fra Norge skal både drive vores datacenter og varmepumperne her, siger Edelmann, der til dagligt sidder i New York, men har været en del i Odense de seneste fem år.

Hun understreger, at Odense både er valgt, fordi der var adgang til grøn strøm, og fordi der var muligheder for at anvende overskudsvarmen. Derfor var Strømvig og Fjernvarme Fyn blandt de første til at blive inddraget i Facebooks fynske datacenterløsning.

Gennem de store panoramavinduer i varmecentralens centrale gæstelokale er der frit udsyn til datacentret på den modsatte side af vejen, hvor det næste hold gæster er på vej for at få rundturen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce