Annonce
Erhverv

Overskudsvarme fra Facebook: Kan blive et dansk eksporteventyr

Facebooks datacenter - som er under opførelse i Tietgenbyen - er lukket land for ubudne gæster. Også når det åbner i Odense i 2020. Men det anlæg som skal sikre, at overskudsvarmen fra de mange servere kommer 6900 husstande på Fyn til gavn, bliver til gengæld et helt unikt udstillingsvindue, som danske virksomheder kan bruge til salg og eksport af viden og knowhow. Foto: Kim Rune

6900 husstande får gavn af overskudsvarmen fra Facebooks datacenter i Odense, og Fjernvarme Fyns varmepumpe-installation ved datacentret åbner også for nye danske eksportmuligheder.

Det bliver Danmarks største varmepumpe-anlæg og samtidigt et internationalt dansk udstillingsvindue til eksport af fjernvarme-løsninger og brug af overskudsvarme.

Facebooks datacenter i Tietgenbyen ved Odense er lukket land for ubudne gæster, når det åbner i Odense i 2020. Men det anlæg som skal sikre, at overskudsvarmen fra de mange servere kommer 6900 husstande på Fyn til gavn, bliver til gengæld et helt unikt udstillingsvindue, som danske virksomheder kan bruge til salg og eksport af viden og knowhow.

Når Fjernvarme Fyns varmecentral på nabogrunden åbner i 2020, følger der et besøgscenter med i anlægget. Det bliver verdens første fuld-skala-projekt med brug af overskudsvarme fra et datacenter.

- Med et referenceanlæg i fuld størrelse at vise frem har Danmark et nyt stort salgs- og eksportpotentiale, siger direktør for Energy Systems i Rambøll, Tina Kramer Kristensen.

Det rådgivende ingeniørfirma har været med omkring datacentret tilbage fra 2015, hvor Fjernvarme Fyn hentede ingeniørerne ind for at bistå med teknisk rådgivning i arbejdet med overskudsvarmen.

Og allerede nu tør Rambøll godt forudse, at anlægget og erfaringerne fra Odense kan bruges til et nyt dansk eksport-fremstød.

Det er man enige i hos brancheforeningen Dansk Fjernvarme:

- Besøgscentret i Odense eller anlægget ved Apple datacenter i Viborg bliver et tilløbsstykke for udenlandske gæster, som vil se, hvordan vi bruger overskudsvarmen, siger næstformand i Fjernvarme Fyn, Kim Behnke.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce