Annonce
Kultur

Overrasket under HCA-optræden: Uperfekte Katinka vinder spoken word-pris

Vinder af Spoken Word Prisen 2019, Katinka Bjerregaard, gav den gas på Heartland Festival tidligere på året. Foto: Michael Bager
Mandag aften blev Katinka overrasket under sin koncert med Who Killed Bambi på Studenterhus Odense, da hun fik overrakt Spoken Word Prisen 2019 og en check på 10.000 kroner.

Sangeren og sangskriveren Katinka Bjerregaard fik sig en gedigen overraskelse til sin optræden med strygerensemblet Who Killed Bambi mandag aften på Studenterhuset. Hun fik overrakt Spoken Word Prisen 2019 af festivalleder Betina Følleslev med begrundelsen, at hun er den perfekte uperfekte talskvinde for en hel generation.

Årets tema er "power" - på dansk bedst oversat med "kraft" - og Katinka Bjerregaard er ifølge festivalkoordinator Cathrine Hedegaard fyldt med power.

- Udover at være indbegrebet af "power", er Katinka Bjerregaard med sin lyrik og koncerter blevet et vigtigt forbillede for en hel generation af unge mennesker. Hun tør danse grimt, stå ved de usikre facetter af livet og giver altid et stykke af sig selv til sine fans, når hun optræder, siger Cathrine Hedegaard.

Til koncerten, hvor Mette Dahl Kristensen fra ensemblet Who Killed Bambi har arrangeret musik specielt til Katinkas sange, havde kunstner Pernille Kragh broderet bannere med uddrag af Katinkas tekster. Teksterne er plukket fra albummene "Vi er ikke kønne nok til at danse" (2017) og "Vokseværk" (2018) udgivet med bandet Katinka.

Annonce

Urealistiske idealer

Katinka Bjerregaard modtager Spoken Word Prisen netop for sangene på de to udgivelser. Fordi de hudløst ærligt skildrer hverdagslivet fra en ung kvindes møde med omverdenen og kærligheden.

- Katinka Bjerregaard er med sine tekster med til at nedbryde de mange urealistiske idealer, der findes for særligt unge mennesker i samtiden. Hun er en hyldest til det uperfekte, og netop derfor er hun én af samtidens vigtigste musikalske stemmer, siger Cathrine Hedegaard.

Hun mener, det er vigtigt at hylde det uperfekte i en samtid, hvor sendefladen er fyldt med urealistiske skønhedsidealer, med filtre på hver en selfie på de sociale medier og med en forskønnet udgave af hverdagen.

- Vi går alle sammen hver for sig rundt og føler os forkerte, usikre eller fejlfulde på et eller andet tidspunkt, og derfor er det vigtigt at fremhæve og endda hylde, at det er et almengyldigt vilkår for dét at være menneske, siger Cathrine Hedegaard.

Tidligere prisvindere af prisen er Benny Andersen, Søren Ulrik Thomsen & Det Glemte Kvarter, Poetry Slam Fyn og Leonora Christina Skov. De modtog lige som Katinka Bjerregaard 10.000 sponsoreret af Athenas.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1969: Cafeteria i Mageløs brændte - men gæsterne blev siddende

1994 Nu er der mulighed for at få en garanteret medicinfri flæskesteg på julebordet. Som den første forretning i Odense har Kvickly i Dalum fået en statsautoriseret godkendelse til at sælge ferskt økologisk grisekød. Slagtermester Søren Nielsen i Kvickly siger, at grisene med garanti aldrig har fået medicin eller mærkelige tilskudsstoffer. Vi får kødet fra den ene af to producenter i Jylland, der er statskontrollerede. Og selv bliver vi også kontrolleret i alle ender og kanter. Kødet skal håndteres for sig selv, og skal der midt på dagen skæres mere, skal værktøjet renses, hvis det i mellemtiden har været brugt til andet grisekød. Det økologiske kød koster 10 kroner mere kiloet, og Kvickly kan kun få 100 kilo om ugen. 1969 Odense Brandvæsen havde ved midnatstid besvær med at få gæsterne i cafeteriaet Go-In, Mageløs 7, til at forlade lokalet, skønt det brændte ret kraftigt i køkkenet og op gennem taget. Det måtte adskillige opfordringer til, før folk rettede sig efter brandvæsenets anvisninger. Den væsentligste grund til, at gæsterne skulle ud, var brandvæsenets kulsyretåge, der er giftig. Og kort efter, at en sådan tåge er sprøjtet ud i et rum, opstår der som følge af slukningen en kraftig røg, hvilket gæsterne ved selvsyn kunne se, da de havde forladt lokalet. Ilden opstod i nogle frituregryder og bredte sig hurtigt gennem aftræksrør til en del af tagkonstruktionen. Det skete ret betydelig skade i cafeteriaet. 1944 Der er i disse dage i København samt i Odense, Aarhus og Aalborg meget vidtgående foranstaltninger under forberedelse til indsats i det øjeblik, der eventuelt skulle opstå katastrofer af et sådant omfang, at hele bydele er i fare for at blive ødelagt af brand. Fra Statens civile Luftværn er udsendt et cirkulære til de lokale luftværnsmyndigheder, hvorefter der så hurtigt som muligt, skal træffes foranstaltninger til imødegåelse af katastrofebrand og ildstorm, et udtryk for fladebrande af en så voldsom karakter, at de kan sammenlignes med naturkatastrofer. Når Ildstorm raserer en by, opstår der en sådan ophedning af luften, at både huse og alt levende fuldstændig opsluges som i en krematorieovn.

Annonce