Annonce
forside

Overlegen sejr i afstemning: Thurø Sejlklub et skridt nærmere stor idrætspris

Studerende fra sygeplejeskolen, Simac, Den Frie Lærerskole, gymnasierne og elever i håndværkerfagene mødes i Thurø Sejlklub under initiativet "Sejl og Studér", der allerede er blevet hædret med Dansk Sejlunions klubudviklingspris. Foto: Katrine Becher Damkjær

Med 63 procent af stemmerne er Thurø Sejlklub det af tre nominerede fynske idrætsinitiativer, der går videre i konkurrencen om at blive årets vinder af Danskernes Idrætspris.

Thurø: Den er endnu ikke helt hjemme. Men Thurø Sejlklub har taget et kvantespring tættere mod det, den drømmer allermest om i de her dage - at vinde Danskernes Idrætspris for initiativet "Sejl og Studér".

Afstemning om, hvilket af tre fynske nominerede idrætsprojekter, der skulle gå videre og være Fyns bud på en vinder af den eftertragtede pris, som DR uddeler, er netop slut, og Thurø Sejlklub står tilbage som overlegen vinder af fynboernes stemmer.

Ikke færre end 63 procent af alle dem, der har stemt, har valgt Thurø Sejlklub som deres favorit blandt de tre, der også talte Vollsmose Boxing i Odense og Børn, Bold og Motorik i Middelfart.

Det tøver Jesper Henriksen, næstformand i sejlklubben, ikke med at betragte som en stor sejr allerede.

- Det er jo helt vildt. Vi har kæmpet for at mobilisere alt, hvad vi kunne, for vi synes selv, vi har et godt budskab, så det er en hel forløsning, siger han om det store rygstød i retning af prisen, som Svendborg Gymnastikforening og SG Huset vandt i 2014.

Annonce

Det er jo helt vildt. Vi har kæmpet for at mobilisere alt, hvad vi kunne, for vi synes selv, vi har et godt budskab, så det er en hel forløsning.

Jesper Henriksen, næstformand i Thurø Sejlklub

Vellykket nytænkning

Sejren betyder nu, at Thurø Sejlklub sammen med syv andre regionale vindere fra resten af landet går videre til semifinalen, hvor bestyrelsen i Danmarks Idrætsforbund udvælger tre finalister, der kommer med til DRs prisuddelingsshow Sport 2018, hvor man udpeger den endelige vinder af prisen. Showet finder sted 5. januar.

"Sejl og Studér" er en slags klub i klubben-initiativ, som har formået at få unge i alderen 17 til 30 år i gang med at dyrke sejlads. Til fordel for klubben, der har fået lukket et hul i medlemskaren og sikret et grundlag for rekruttering af blandt andet trænere, og til fordel for de unge, der typisk er studerende, der har glæde af både den fysiske aktivitet og et nyt fællesskab i en by, hvor de er tilflyttere.

Nytænkningen er Anne Lolks bud på, hvorfor Thurø Sejlklub har vundet den her delsejr. Hun er selv tidligere verdensmester i toerkajak, OL-deltager i roning og har siddet med i det regionale dommerpanel, som har valgt de tre fynske projekter, der gik videre til en afstemning.

- Thurø Sejlklub har fået fat i en gruppe, der til tider kan være overset i foreningsidrætten - og med et ret simpelt koncept og setup får den både skabt et netværk for unge studerende og genereret nye kræfter til klubben. Her er en klub, som på en nytænkende måde har fået en lille og ikke så tilgængelig sportsgren sparket ind som et åbenlyst valg, når man skal være både social og aktiv, siger hun i en pressemeddelelse.

"Sejl og Studér" har 50 unge med om bord, og hver tirsdag i sæsonen møder omkring 30 af dem op til sejlads i klubbens J70'er-både og til molebajere og fælles madlavning bagefter.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Annonce