Annonce
Kerteminde

Overlæge om hundebid: - Løsgående hunde fylder ikke i statistikkerne

Ifølge en analyse fra Ulykkes Analyse Gruppen, der blev offentliggjort i december sidste år, er det kun omkring 10 procent af alle hundebid, der sker i det offentlige rum fra fremmede hunde. Der er altså ikke umiddelbart videnskabeligt belæg for at løstgående hunde i en kommende hundeskov i Kerteminde samlet set er et stort problem, selvom ethvert bid er uønsket, mener overlæge. Arkivfoto: Martin Ravn

Det er ikke hundebid fra fremmede, løsgående hunde, der fylder i statistikkerne over hundebid. Langt de fleste angreb sker nemlig i eget hjem, viser ny analyse fra Ulykkes Analyse Gruppen på OUH.

En ny kommende hundeskov ved boligkvarteret Søvangsparken i Kerteminde har fået en gruppe beboere i området helt op i det røde felt.

Med Facebook-gruppen "Stop Hundeskoven Søvang/Virkelyst Kerteminde" er 14 af dem gået sammen om at stoppe planerne. En af dem er Leif Blåsvær, der er nærmeste nabo til skoven.

- Jeg frygter for mine børns sikkerhed. Hegnet bliver 1,6 meter højt, men hvem kan garantere, at hundene ikke springer over eller slipper løs på vej ind i hundeskoven? Vi har førhen haft løse hunde i haven, og jeg kunne da godt forestille mig, at de ville synes, at min yngste på fire måneder er en lille lækkerbisken, fortalte han søndag i Fyens Stiftstidende.

Men den frygt er ubegrundet, mener overlæge Jens Lauritsen fra Ulykkes Analyse Gruppen på OUH. Gruppen offentliggjorde for lidt over en måned siden en analyse om netop hundebid.

- Det er bestemt ikke fritgående hunde i naturen, der præger de tekster, vi har adgang til. Når vi kigger på hundebid, kan vi se, at det oftest er hundeejere selv, der bliver bidt. Og dér, hvor det går helt galt, er når man forsøger at skille to hunde fra hinanden. Det er det absolut farligste, man kan gøre, og det giver de alvorligste bid, fortæller han.

Ifølge analysen blev 2.622 personer behandlet for hundebid på skadestuen på OUH fra 1. januar 2002 til 31. juni 2015. De mest populære hunderacer er også hyppigst repræsenterede i tallene.

Annonce

Hundebid

Ifølge en analyse af hundebid offentliggjort i december 2018 af Ulykkes Analyse Gruppen blev 2.622 mennesker behandlet for hundebid på OUH's skadestue fra 1. januar 2002 til 31. juni 2015.

I 2015 blev 144 personer behandlet for hundebid på skadestuen - heraf 75 mænd og 69 kvinder.

17 af disse var børn under 10 år.

Ifølge en optælling af de 144 hundebid blev cirka 40 procent bidt af deres egen hund, 20 procent blev bidt af en hund i en andens hjem, mens 20 procent blev bidt, da de forsøgte at skille to hunde fra hinanden. 10 procent blev bidt af en fremmed hund i det offentlige rum, mens de resterende 10 procent fordeler sig over flere forskellige steder.

De mest populære hunderacer er også de hunderacer, der er repræsenteret i tallene, mens der er en lille overrepræsentation af pitbullterrier, schæferhunde og blandingshunde.

Kilde: Ulykkes Analyse Gruppen

Lær at omgås hunde

I 2015 blev 144 personer behandlet for hundebid fra 1. januar til 13. november.

Jens Lauritsen har for avisen lavet en optælling af de 144 hundebid. Den viser, at cirka 40 procent blev bidt af deres egen hund, 20 procent blev bidt i en andens hjem, mens 20 procent blev bidt, da de forsøgte at skille to hunde fra hinanden. Kun 10 procent blev bidt af en fremmed hund i det offentlige rum, mens de resterende 10 procent fordeler sig over flere forskellige steder.

- Som tallene viser, er det altså sjældent, at nogen bliver bidt på et offentligt sted. Og ud af de 35.000 årlige behandlinger, vi har på skadestuen, er 144 kun en lille del. Men det er stadig for mange. Derfor ønsker vi også at sætte fokus på, hvad man kan gøre for at undgå dem, siger han.

Den del handler dog langt mere om de tobenede end de firbenede.

- Hvis man vil reducere antallet af hundebid, skal man undgå situationer, hvor hunden bliver forstyrret i at spise eller sove, bliver "kåd i leg" eller bliver bange. Man bør også som hundeejer have en strategi for, hvad man gør, hvis ens hund kommer i klammeri med en anden hund. Her kan det være en god idé at spørge en dyrlæge, der ved noget om den pågældende hunderace, råder han.

Det er også vigtigt, at man har overvejet, hvad man gør, hvis man møder en fremmed hund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Fyn

23-årig fodgænger dræbt på motorvejen: Han havde været til fastelavnsfest

Odense

Ny hanløve er ankommet til Odense Zoo

Annonce