Annonce
Fyn

Overlæge: 450 odenseanere dør årligt af rygning

Rygning er den faktor, som er skyld i flest tilfælde af kræft. Hvert år skønnes det, at 450 odenseanere dør som direkte konsekvens af deres rygning. Foto: Jens Thaysen
Er det virkelig så skadeligt at ryge? Og hvorfor bliver nogle rygere syge, mens andre ikke gør? Vi har bedt overlæge i lungemedicin Christian B. Laursen fra OUH om at gøre os klogere på rygning og dens konsekvenser.
Annonce

.

Hvorfor er det så farligt at ryge?

- Det overordnede svar på det er, at tobaksrøg indeholder rigtig mange - nogen vil sige over 200 - sundhedsskadelige stoffer. Nogle af dem kommer direkte ned i lunger og luftveje og kan gøre skade, mens en masse af stofferne bliver optaget i blodet og passerer rundt i hele kroppen, hvor de her kan give skader på både lunger og blodkar. Det kan alt sammen føre til sygdomme på sigt.

Hvor mange rygere bliver syge af at ryge?

- Det er svært at give et meget klart svar på. Men generelt kan man sige, at hvis man starter med at ryge som ung og fortsætter livet igennem, så vil halvdelen dø som følge af en rygerrelateret sygdom. Men derudover vil rigtig mange blive syge af røgen.

Og her er lungekræft jo den helt store skræk for mange. Kan man blive helbredt for det?

- Det kan man godt. Man kan sige, det er stadig en af de kræftformer, der desværre slår flest danskere ihjel, og hvor mulighederne for langtidshelbredelse ikke er så gode. Men i Danmark er der flere og flere, der stadig lever efter fem år. Men rigtig mange vil stadig ende med at dø af deres lungekræft. Der er heldigvis nogen af dem, det er muligt at gøre noget ved.

Hvor mange danskere dør hvert år af rygning?

- Det bliver igen lidt et uldent svar, for det er ikke noget, man registrerer direkte, men man skønner, at omkring 14.000 danskere hvert år dør af kræft. Det er temmelig mange, når der i alt dør 55.000 danskere om året. Til sammenligning er der cirka 180 mennesker, der dør i trafikken, mens 50 dør af vold. Det sætter tingene lidt i perspektiv. Kigger man bare her i Odense, er det omkring 450, der hvert år dør som følge af rygning.

Bliver alle rygere i en eller anden grad påvirket af den røg, de inhalerer?

- Ja, som udgangspunkt bliver alle påvirket i større eller mindre grad. Selvfølgelig er der forskel på, hvor længe man har røget, og hvor mange cigaretter man har røget. Men selv rygning i små mængder kan føre til sygdomme, og det er umuligt at forudse, hvem der bliver ramt, og hvem der ikke gør. Der er også nogle skader, som kroppen kan rette op på, mens der er andre, som vil være permanente. Hvis man har fået ødelagt noget lungevæv, så vil det være ødelagt for altid.

Hvorfor er det forskelligt, hvordan rygning påvirker det enkelte menneske?

- Der er af en eller anden grund forskel på, hvor godt man tåler rygning. Vi kender allesammen den historie om den onkel, der har røget 40 cigaretter om dagen hele sit liv, og som alligevel blev 90 år gammel, mens andre har røget meget lidt og alligevel får svær KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, red.) i en alder af 40 år. Nogen er bare mere sårbare end andre.

Er der en bestemt alder, hvor det er for sent at undgå skadevirkningerne af rygning?

- Det er igen meget individuelt, men det kan altid betale sig at holde op med at ryge. Man kan sige, at hvis man har røget i 50 år og fået permanente skader på lungerne, så er skaden sket. Men patienter, der holder op at ryge, før de går i gang med lungebehandling, de klarer sig bedre. Det gør altid en forskel for kroppen, om man ryger eller ej.

Er kroppen i stand til at reparere sig selv efter et rygestop?

- Det er igen lidt forskelligt hvor meget og hvor lidt, men hvis man allerede har ødelagt lungevæv, så findes der ingen medicin, der kan trylle det godt igen. Men lad os sige, man er 50 år og kun har halvdelen af sin lungekapacitet tilbage, så gælder det jo om at passe på det, man har. Så det er altid en god idé at stoppe. Og jo før jo bedre, for kroppens evne til at reparere sig selv bliver også dårligere med alderen. Og så er der alt andet lige også stor forskel på, hvor meget kroppen har været belastet af rygning.

Hvis man så gerne vil stoppe med at ryge, er der så nogle metoder, der er bedre end andre?

- Der er ikke én metode, der passer til alle, så det gælder om at finde det, der virker for den enkelte. Heldigvis er der et hav af tilbud, særligt i kommunalt regi, hvis man gerne vil have hjælp til at stoppe.

Kan e-cigaretter være et godt redskab i den sammenhæng?

- Det er meget omdiskuteret med vaping (inhalering af e-cigaret, red.), og nogle steder anbefaler man det, fordi man mener, det er mindre skadeligt end cigaretter. Men for mig at se er det stadig røg ned i lungerne, og vi ved ikke nok om de kemikalier, der inhaleres. Og nogen har fået akutte, allergiske lungebetændelser af dem. Så det er ikke noget, jeg er tilhænger af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Kritik af kommune i sag om ulovligheder i tidligere kro: Går efter de forkerte, mener lejerforening

Fyn

Odense-cheftræner i spidsen for Japan til OL

Odense

Borgerservice: Lejere blev advaret om manglende godkendelse af lejemål på tidligere kro

Annonce