Annonce
Assens

Overforbrug i Assens Kommune: Der mangler 20 millioner

Pia Offer Madsen (V) bakkede op om Socialdemokratiets opfordring til, at byrådet tager det som en fælles opgave at finde besparelserne på 20 millioner kroner og ikke lader det være op til det enkelte udvalg at passe sit budget. Foto: Nina Vibe Petersen

Der er brugt 20 millioner kroner for meget på driftsbudgettet i Assens Kommune, viser budgetopfølgningen, som byrådet behandlede på sit møde onsdag aften. Derfor skal der findes besparelser på alle udvalg.

Annonce

20 millioner kroner brugt for meget i forhold til budgetteret.

Det er status på driftsøkonomien i Assens Kommune efter årets første budgetopfølgning, som byrådet behandlede på sit møde onsdag aften. Og den er altså ikke særlig sjov eller opløftende læsning. For selvom Økonomiudvalget har et mindreforbrug på 4.974.000 kroner - det vil sige, at de penge mod forventning ikke er brugt - så har de øvrige politiske udvalg brugt for mange penge i 2017 og i starten af 2018. I alt mangler der 20.117.000 kroner.

Derfor skal der gøres noget. I kommunalpolitisk sammenhæng handler det om at finde besparelser, og alle udvalg skal deltage i arbejde med at lave en plan, der kan genoprette økonomien.

Det er de allerede i gang med. Udvalgene har ikke samme økonomiske udfordringer, men Socialdemokratiets Charlotte Kjær opfordrede kraftigt til, at man ser på økonomien som et samlet hele.

- Det er en fælles opgave, og vi er et fælles byråd, som skal lave en genopretningsplan. Vi skal se på det som samlede budgetter og samlede regnskaber.

- Jeg vil gerne appellere til, at alle bidrager til den fælles opgave, og at alle tænker på fællesskabet i stedet for silotænkning eller solotænkning. Kun på den måde kan vi lave en genopretningsplan, der tager mest mulig hensyn til borgere og medarbejdere, sagde hun og opfordrede alle udvalg - også dem uden behov for besparelser - at finde steder at spare.

Annonce

Tidsler skal være mindre

Den idé var der bred opbakning til i byrådet, der denne onsdag aften var rykket ud i Helnæs Forsamlingshus.

- Selvfølgelig skal vi arbejde sammen på tværs. Vi har et meget stort ansvar for at rette op på et budget, som ser rigtig skidt ud, lød det blandt andet fra Pia Offer Madsen (V), mens Poul Poulsen (R) slog fast, at byrådet har en bunden opgave med at få styr på økonomien igen.

- Jeg ser afsindigt mange store tidsler i det her. Jeg vil gerne have byttet dem ud med nogle mindre tidsler, så det er ikke en mulighed at sige, at et udvalg ikke vil finde besparelser. Hvis man tager en besparelse ud, så skal vi være forpligtet til at pege på andre besparelser, sagde Poul Poulsen.

Dansk Folkepartis Betina Signe Stick fandt glæde i, at der blandt de 29 byrådsmedlemmer tilsyneladende er velvilje til at følge S-appellen.

- Jeg er ked af at se de spareforslag, som ligger, men jeg er glad for Socialdemokratiets forslag. Vi er nødt til at kigge på økonomien som et samlet hele. I nødens stund er byrådet nødt til at stå sammen, sagde Betina Signe Stick.

Annonce

Sæt skatten op

Kaj Alstrup fra Enhedslisten var klar til at gå et skridt videre i jagten på en sund kommunal økonomi.

Han foreslog, at man arbejdede både med kortsigtede planer, der skulle rette op på økonomien her og nu, og langsigtede, der skal sikre, at der kommer flere penge ind på kommunens konto i fremtiden.

Som et langsigtet mål kunne være en hævelse af skatten, nævnte han.

- Det skulle være i beskedent omfang, slog han fast og sagde samtidig også, at man i samarbejde med kommunens medarbejdere skal se på, om der er arbejdsgange, der kan forbedres, og bureaukrati, der kan fjernes.

- Vi skal have tilliden tilbage til vores gode medarbejdere i Assens Kommune, sagde han.

Skattestigninger var der ikke umiddelbart opbakning til, men den anden del var der mere velvilje til at se på.

- Vi skal kigge visionært, og vi skal kigge fremad, så vi kan gøre tingene på en ny måde. I den forbindelse vil det være oplagt at kigge på arbejdsgangene også, sagde Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).

Annonce
Fyn

Pas på: Glat på udsatte steder

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Rådmand kræver skærpet nedlukning af Vollsmose: Luk daginstitutioner, fritidsaktiviteter og moskeer

OB

OB-træner klar til hundeslagsmålet

Annonce