Annonce
Sydfyn

Overblik: Splittelse er gennemgående i DF

27-årige Johan Emil Rasmussen forlader Dansk Folkeparti i Svendborg Byråd. Det er efterhånden en tilbagevendende begivenhed, at lokalpolitikere, der er valgt for Dansk Folkeparti forlader partiet i Svendborg Kommune. Foto: Katrine Becher Damkjær
Helt tilbage i forrige valgperiode var der intern splid i Dansk Folkeparti. Og siden valget i 2017 har fire byrådsmedlemmer forladt partiet. Nu sidder Dorthe Ullemose alene tilbage i byrådet. Få overblikket her.

Johan Emil Rasmussen, byrådsmedlem i Svendborg, forlader Dansk Folkeparti. Det meddelte han torsdag formiddag.

Dermed melder han sig ind i rækken af tidligere DF'ere, der har forladt partiet i utide. Her kan du se nogle af de tidligere sager.

1 Tre DF'ere forlader partiet

Lone Stærmose, Mads Fredeløkke og Henning Stærmose forlod Dansk Folkeparti i løbet af forrige valgperiode efter intern splittelse. Arkivfoto

Allerede i forrige valgperiode var der splid i Dansk Folkeparti. Fem byrådsmedlemmer for DF blev reduceret til to, da Mads Fredeløkke, Lone Stærmose og Henning Stærmose forlod partiet. De tre forsøgte at få DF'eren og byrådsmedlemmet Jens Munk ekskluderet fra partiet. Det lykkedes dog ikke. Henning Stærmose fortsatte i byrådet som løsgænger, mens Lone Stærmose og Mads Fredeløkke i løbet af valgperioden 2013-2017 meldte sig ind i Venstre.

https://faa.dk/artikel/tre-l%C3%B8sg%C3%A6ngere-df-i-svendborg-spr%C3%A6ngt

2 Ny byrådsgruppe i intern splid

Allerede kort efter valget i 2017 begyndte urolighederne i Dansk Folkeparti. Arkivfoto: Michael Bager

I november 2017 var der kommunalvalg, og Dansk Folkeparti fik fire medlemmer valgt ind i byrådet: Dorthe Ullemose, Jens Munk, Jesper Larsen og Morten S. Petersen. Men allerede i begyndelsen af december - få uger efter kommunalvalget - var der intern splid igen. DF'eren Jens Munk mente sig forbigået i fordelingen af udvalgsposter og han kritiserede gruppeformanden Dorthe Ullemose for det; det var dog først senere, at Jens Munk meldte sig ud af partiet, omend bølgerne gik højt og det dårlige samarbejdsklima i gruppen kom til offentlighedens kendskab.

3 Jesper Larsen forlader DF

Jasper Larsen sammen med Dorthe Ullemose i byrådssalen før hans exit fra Dansk Folkeparti. Arkivfoto: Michael Nørgaard

Mindre end tre måneder efter det nye byråd startede arbejdet i januar 2018, meldte det nyvalgte byrådsmedlem Jesper Larsen sig af ud af DF. Det skete den 20. marts 2018. Et anstrengt arbejdsmiljø var forklaringen: - Jeg har oplevet et sprogbrug og en opførsel, som jeg ikke troede, fandtes. Der har været et utal af møder, hvor der er forsøgt at starte på en frisk, dog uden held, lød det fra Jesper Larsen, der meldte sig ind i Venstre i februar 2020. Således blev byrådsgruppen reduceret til tre. Men det stoppede ikke der.

4 DF i opløsning

Morten S. Petersen (øverst til venstre), Jens Munk (nederst til venstre) og Dorthe Ullemose var partifæller indtil den 28. marts 2018. Derefter sad kun Dorthe Ullemose tilbage. Arkivfoto: Michael Nørgaard

Otte dage efter Jesper Larsens exit fra DF er der fortsat ballade i byrådsgruppen. Morten S. Petersen fik den 27. marts 2018 en skriftelig advarsel for at have bakket Jesper Larsen op i sin kritik af det dårlige samarbejdsmiljø. Og allerede dagen efter blev han ekskluderet af Dansk Folkeparti.

Da partifællen Jens Munk fik den besked, meldte han sig også ud af Dansk Folkeparti. Det var en kamp om gruppeformandsposten i byrådsgruppen, der udløste balladen, som endte med, at Dorthe Ullemose sad alene tilbage.

5 Johan-Emil Rasmussen forlader DF

Johan Emil Rasmussen meddelte 21. januar, at han ikke længere er medlem af Dansk Folkeparti. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen

Da den tidligere DF'er Morten S. Petersen den 4. juli 2019 fik en dom for vold kunne han ikke længere sidde som løsgænger i byrådet. Han stoppede, og DF'eren Johan Emil Rasmussen, der var suppleant, fik hans plads i byrådet. Dermed havde Dansk Folkeparti nu to medlemmer i byrådet. Ved budgetforhandlingerne i efteråret 2020 valgte Johan Emil Rasmussen at trække sig fra forhandlingerne, mens Dorthe Ullemose blev. Allerede på daværende tidspunkt forlød det, at samarbejdet i byrådsgruppen kunne have været bedre.

Johan Emil Rasmussen meldte i løbet af efteråret ud, at han ikke agtede at genopstille til byrådet, men med meldingen 21. januar i år om, at han ikke længere er medlem af Dansk Folkeparti, meddelte han desuden, at han agter at genopstille; dog ikke for Dansk Folkeparti.

Johan Emil Rasmussen begrunder sit exit i samarbejdsvanskeligheder i byrådsgruppen, og nu står Dorthe Ullemose endnu engang tilbage som ene DF'er i byrådet.

Annonce
Annonce
Fyn

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - Det er helt misforstået

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Debat

Håbløst for gangbesværede at komme til Borgernes Hus i Odense

Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Trekantområdet For abonnenter

Derfor opgiver landsby at skaffe penge til ny dagligvarebutik - har dog ikke opgivet discountkæder

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Annonce