Annonce
Danmark

Overblik: Forstå Danske Banks undersøgelse af hvidvasksagen

Danske Bank fortalte onsdag om konklusionerne fra bankens egen undersøgelse af hvidvasksagen. Her er, hvad vi lærte:

1. Banken aner ikke, hvor stor sagen er

Foto: Ints Kalnins / Ritzau Scanpix

Danske Bank erkender, at banken ikke har været dygtig nok til at forhindre, at filialen i Estland i perioden fra 2007 til 2015 kunne bruges til hvidvask. Men selv efter en langtrukket advokatundersøgelse kan banken ikke fortælle, hvor stort omfanget af hvidvask af penge har været.

2. Mistænkelige kunder måles i tusinder

Undersøgelsen har omfattet over 6000 kunder, og hovedparten er fundet mistænkelige. Kun en del af disse er tidligere blevet indberettet til myndighederne, som reglerne ellers foreskriver.

3. Topledelsen har ikke fejlet - juridisk

Der er begået klokkeklare fejl i ledelsen i Danske Bank. Topledelsen blev flere gange advaret om, at filialen i Estland blev brugt til hvidvask, men handlede ikke hurtigt nok på oplysningerne. Banken konkluderer selv, at hverken bestyrelsen, bestyrelsesformanden eller den administrerende direktør har misligholdt deres juridiske forpligtelser over for banken.

4. Thomas Borgen er færdig i Danske Bank

Bankens succesrige topchef siden 2013 Thomas Borgen stopper som en konsekvens af hvidvasksagen. Han bliver dog på posten, indtil en afløser er fundet.

5. Overskuddet overføres til en fond

Danske Bank kender ikke sin gevinst på at tillade et milliardbeløb at blive hvidvasket gennem filialen i Estland. Men bestyrelsen har besluttet at oprette en fond med bruttoindtægterne fra de mistænkelige kunder, og det svarer til ca. 1,5 milliarder kroner. Fonden skal støtte tiltag til bekæmpelse af international økonomisk kriminalitet som hvidvask. Men pengene sendes kun ind i fonden, hvis myndighederne ikke konfiskerer beløbet.

6. Danske Bank nedjusterer

Sagen koster dyrt for bankens aktionærer. Sammen med advokatundersøgelsen fulgte en nedjustering, der er udløst af de 1,5 milliarder kroner i hvidvaskprofit, der skal overføres til en fond. Dermed forventer Danske Bank nu et overskud for 2018 på 16-17 milliarder kroner.

7. Banken er kommet videre

Danske Bank mener at have gjort en masse for at undgå nye hvidvasksager. Antallet af medarbejdere, der arbejder med dette, er firedoblet og omfatter nu 1.200 fuldtidsansatte.

8. Sagen er langt fra slut

Nu har Danske Bank præsenteret sin egen undersøgelse. Men Statsadvokaten for Økonomisk og International Kriminalitet, også kendt som bagmandspolitiet, efterforsker fortsat hvidvasksagen. Det samme gør de estiske myndigheder, lige som Danske Bank er i søgelyset i en fransk politisag om hvidvask. Finansavisen Wall Street Journal har tidligere skrevet, at både det amerikanske børstilsyn og andre myndigheder i USA efterforsker Danske Bank for medvirken til hvidvask.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce