Annonce
Indland

OVERBLIK: Fire millioner mink graves op af jorden igen

Minkavlere landet over arbejdede i døgndrift på at aflive millioner af mink. Da der ikke var tilstrækkelig kapacitet til at destruere de døde dyr, blev en del af dem gravet ned ved to militærområder. Nu skal de helt fjernes og brændes. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Millioner af mink blev i hast gravet ned ved to jyske militærområder. Nu skal de graves op og brændes af.

Cirka fire millioner mink blev i november sidste år begravet på to militærområder i Midt- og Vestjylland.

Nu skal de døde mink graves op igen og brændes af.

Læs om sagen her.

* Cirka 15,4 millioner mink blev i november 2020 slået ned som følge af en mutation af coronavirus blandt minkene.

* Det var regeringens beslutning, at alle mink skulle aflives. Det blev blandt andet forklaret med en frygt for, at det muterede coronavirus kunne udgøre en trussel mod en kommende vaccine mod covid-19.

* En del af de aflivede mink blev bortskaffet af virksomheden Daka, der normalt står for destruktion af dyr fra landbruget. Andre blev brændt på nogle forbrændingsanlæg.

* Cirka fire millioner mink blev i perioden efter aflivningen nedgravet i gravrender ved to militærområder i Nørre Felding ved Holstebro og Kølvrå ved Karup. Det skyldtes, at myndighederne manglede kapacitet til afbrænding.

* Nedgravningen af de mange mink vakte stor modstand i nærområderne, da man frygtede, at minkgravene kunne forurene grund- og drikkevand.

* Et politisk flertal bestående af regeringen, Enhedslisten, SF, Radikale Venstre, Alternativet og Frie Grønne besluttede 20. december, at de aflivede mink skulle opgraves seks måneder senere.

* Til den tid udgør minkene ifølge en risikovurdering fra Dansk Veterinær Konsortium ikke længere en smitterisiko.

* Torsdag 13. maj begynder arbejdet med at grave de første døde mink op.

* Alle de døde mink, der tilsammen vejer mellem 10.500 og 15.000 ton, ventes opgravet og bortskaffet i midten af juli.

* Fødevareministeriet anslog først, at det ville koste 80 millioner kroner at løse opgaven. Men man har for en sikkerheds skyld bedt Folketinget om en beløbsramme på 150 millioner kroner til at få klaret opgaven.

Kilder: Fødevareministeriet, Ritzau.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce