Annonce
Indland

OVERBLIK: Fem dage med flygtningekrise i Danmark

Torsdag blev dagen hvor politi og myndigheder opgav at holde på de mange flygtninge, der vil til Sverige.

Det har været fem hektiske døgn, siden Danmark for alvor blev trukket ind i den europæiske flygtningekrise. Det skete, da de første af indtil videre 3200 migranter og flygtninge søndag kom via tog og færger fra Tyskland.

Her er status for situationen i Danmark efter dag nummer fem:

* 3200 flygtninge og migranter er kommet til Danmark siden søndag. Heraf har 668 personer søgt asyl her i landet.

* 686 personer har fra og med søndag søgt asyl i Malmø i Sverige.

* Torsdag giver politiet frit lejde til flygtninge, der ikke ønsker at søge asyl i Danmark og vil rejse videre til blandt andet Sverige. Regeringen bakker op om beslutningen.

* Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg forklarer på et pressemøde, at politiet ikke kan tilbageholde udlændinge, medmindre de søger asyl. Ifølge reglerne kan politiet kun tilbageholde dem i op til tre gange 24 timer, så skal de løslades.

* Statsminister Lars Løkke Rasmussen roser politiets indsats, og undrer sig samtidig over, at så mange mennesker ikke ønsker asyl i Danmark.

* Den svenske statsminister Stefan Löfven kritiserer torsdag, at Danmark ikke længere registrerer de mange flygtninge og migranter, som er ankommet til landet.

* Københavns Hovedbanegård bliver dagen igennem transitstation for flygtninge og migranter på vej til det øvrige Skandinavien. Samtidig lægger banegården perroner og ankomsthal til en omfattende og lettere kaotisk uddeling af fornødenheder.

* Politiet lader flygtninge fra Padborg og Rødbyhavn rejse videre efter at have tilbageholdt over 500 flygtninge siden søndag.

* Politi, frivillige og hjælpeorganisationer lukker ned for indsatsen ved skolen og sportshallen i Rødbyhavn. DSB lader de mange flygtninge og migranter rejse gratis med togene.

* Hos modtagelsescentret i Padborg siger politiet, at indsatsen her "stort set" er færdig.

* Auderød Asylcenter i Nordsjælland genåbner torsdag for en periode på to til tre måneder.

* I Ebeltoft genåbner et asylcenter onsdag for at supplere Center Sandholm og Center Avnstrup.

* Statsminister Lars Løkke Rasmussen fastholder, at Danmark ikke vil deltage i en fælles europæisk fordeling af flygtninge og migranter.

* Politiet spærrer onsdag den sønderjyske motorvej E45 i begge retninger syd for Kliplev, fordi en større gruppe flygtninge har forladt deres opholdssted og nu vandrer på motorvejen.

Kilder: TT, Røde Kors, Halsnæs Kommune

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Odense

Johnny Cash i Sanderum

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce