Annonce
Udland

Over en halv million er på gaden i Barcelona

Lluis Gene/Ritzau Scanpix
Demonstranter kaster sten mod politiet og stikker ild til containere i vrede over domme til catalanske ledere.

Over en halv million mennesker deltager fredag i en demonstration i Barcelona, oplyser politiet i den catalanske hovedby.

Hele ugen har demonstranter ladet vreden over fængselsdomme til catalanske separatistledere komme til udtryk i byens gader.

Sidst på eftermiddagen fredag er flere hundrede maskerede demonstranter stødt sammen med politi i Barcelona.

En gruppe demonstranter kaster sten og andet skyts mod de kampklædte politifolk, der svarer igen med tåregas, viser tv-billeder.

Demonstranterne har væltet store affaldscontainere ud over gaderne og har sat ild til dem, mens politiet forsøger at presse demonstranter tilbage. Urolighederne fik forbipasserende til at flygte ind i forretninger eller søge ud af området.

Urolighederne har fået det spanske indenrigsministerium til at åbne op for at indsætte forstærkninger i form af flere kampklædte politifolk.

- I hele denne uge har der, som I ved, været voldelige episoder i Catalonien. De har været organiseret af grupper, som er et mindretal, men som er meget organiserede, siger indenrigsminister Fernando Grande-Marlaska.

- Deres handlinger vil, som vi også tidligere har sagt, ikke forblive ustraffede, siger ministeren på en pressekonference i hovedstaden Madrid.

Langt de fleste steder i Barcelona er protesterne imidlertid forløbet fredeligt.

Demonstranter fra fem byer omkring Barcelona har marcheret mod storbyen siden onsdag og har sluttet sig til fredagens omfattende protester.

Indbyggere i Barcelona klappede, mens demonstranterne kom marcherende under kampråbet "frihed for de politiske fanger".

Vreden er brudt ud, efter at Spaniens højesteret mandag idømte ni catalanske separatistledere fængselsstraffe på op til 13 år.

- Vi har altid været et fredeligt folk, men man kommer til et punkt, hvor man bliver behandlet på en måde, så folk bliver vrede, siger en af demonstranterne, den 19-årige Carlota Llacuna fra Maresca-regionen uden for Barcelona.

- De sætter vores ledere i fængsel.

De omfattende demonstrationer har - foruden urolighederne i gaderne - haft konsekvenser, der kan mærkes af både indbyggere og turister.

Store dele af det offentlige transportsystem er lukket ned, og det samme er Barcelonas mest kendte vartegn og seværdighed, Sagrada Familia-katedralen.

Fodboldbraget "Clasico", hvor FC Barcelona tørner sammen med Real Madrid, skulle egentlig have fundet sted 26. oktober, men er udskudt.

Lufthavnen El Prat har aflyst 57 planlagte flyvninger fredag.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fængselsforbundet: - Vi kan aldrig undgå, at indsatte tager livet af sig selv

Odense

Thomsens 41 år med lokalhistorie

Læserbrev

Sammenlægning. 700 udsatte børn på én skole?

Synspunkt: Kære Susanne, det er ikke børnenes tarv at sammenlægge Vollsmose-skolerne. Hvordan skulle det gavne det enkelte barn i Vollsmose at samle over 700 udsatte børn på én skole? I mange år har politikerne i Odense snakket om, at vi skal have flere blandede skoler i Odense. Derfor er det meget svært at forstå, at de nu vil skabe en stor skole og samle alle børnene i Vollsmose på Abildgaardskolen. Det er hverken fagligt forsvarligt eller integrationsfremmende. Derudover er det svært at forstå, hvorfor politikerne ikke kan vente med at sammenlægge skolerne, indtil ombygningen er overstået, for at undgå at børnene bliver udsat for flere skoleskift og stress. I perioden, hvor ombygningen står på og nogle af familierne skal flyttes væk fra området og andre flytter ind, har børnene brug for ro omkring deres skolegang. De har brug for deres vante omgivelser, tryghed og deres lærere, som de har kendt i mange år. Politikernes argumentation om, at der bliver færre børn i området, holder ikke i vand. Der skal opføres nye boliger i området, når nogle af de nuværende boliger blev revet ned, hvilket betyder at der flytter nye familier og deres børn til området. Hvor skal de nye børn i området så gå i skole? Derudover er der omkring 1500 mennesker, som flytter til Odense hvert år. I det hele taget bliver der flere børn og ældre i Odense i fremtiden. Derfor er det en omgang tom snak at påstå, at sammenlægningen skyldes faldende børnetal i området. Dertil savner jeg, at I politikere svarer på, hvor tanken om at skabe flere blandede skoler i Odense er blevet af? Og hvorfor skulle de nye tilflyttere i Vollsmose vælge en skole med over 700 tosprogede børn? Der er overhovedet ikke noget sammenhæng mellem det, I politikere siger, og det I gør. Der er ingen, der siger, at vi skal have to skoler i området, hvis der ikke er behov for det i fremtiden. Det giver bare ikke mening at samle alle områdets børn på en skole midt i en periode, hvor der foregår ombygning og renovering i området. Jeg håber inderligt, at I politikere tænker jer om og ikke svigter de mest udsatte børn i vores by. I det mindste fortjener børnene ro omkring deres skolegang, indtil ombygningen er færdig. Vollsmose-børns faglige udvikling, tryghed og trivsel er mindst lige så vigtig, som det er tilfældet for resten af byens skolebørn. Hvorfor skal byens måske mest udsatte børn stilles ringere end andre børn?

Annonce