Annonce
Sydfyn

Ærø kom over 6000 indbyggere - for en stund

Bjørg Dalheim er bosætningsmedarbejder i Ærø Kommune, og hun og kollegerne arbejder på at trække flere fastboende til øen. Foto: Peter Becher Damkjær.
Kort før påske kom Ærøs indbyggertal på den anden side af 6000. Lykken varede dog kort, og befolkningsstatistikken viser, at befolkningstallet ved udgangen af marts lå på 5997, og altså lige akkurat var røget under 6000 igen.

Ærø: Op til påske kunne Ærø bryste sig af at have passeret 6000 indbyggere på øen, nu er tallet imidlertid faldet til 5997. Ifølge bosætningsmedarbejder i Ærø Kommune Bjørg Dalheim skyldes det, at tallene er et øjebliksbillede.

- Vi befinder os lige omkring 6000, så det svinger lidt, om vi er lidt over eller lidt under. Det er et spørgsmål om, hvad der bliver indberettet på det tidspunkt, som tallene aflæses, siger Bjørg Dalheim.

Hos Ærøs borgmester vækker meldingen om, at befolkningstallet har været over 6000 begejstring.

Annonce

-Jeg synes, det er en rigtig glædelig nyhed, og jeg håber, at den tendens kan fortsætte, fordi hele grundlaget for, at vi kan have et levedygtigt og levende samfund og en selvstændig kommune herovre, er jo, at der er nogen, der gider at bo her, siger Ole Wej Petersen.


Det kan jo ikke blive ved med at gå, at vi taber over 100 borgere om året, det har jo en udløbsdato. Det er rigtig glædeligt, at det i hvert fald stabiliserer sig, så det ikke falder.

Ole Wej Petersen


En god tendens

De seneste år har bosætningsindsatsen været højt prioriteret i kommunen, og målet har været, at tilflytningen til Ærø skulle være større end fraflytningen. En opgørelse fra Borgerservice viser, at man i 2020 nåede i mål, for mens 392 flyttede fra øen, flyttede 473 til øen. I både 2018 og 2019 havde antallet af fraflyttere været større end antallet af tilflyttere.

Den samlede befolkningsudvikling for Ærø viser for første gang i flere år også grønne tal. I 2020 steg Ærøs befolkning nemlig med to personer. Selvom det ikke lyder af meget, er det en succes sammenlignet med både 2018 og 2019, hvor befolkningsudviklingen faldt med over 100 personer begge år.

Ole Wej Petersen glæder sig over de nye tal og håber, at tendensen fortsætter i 2021.

- Det kan jo ikke blive ved med at gå, at vi taber over 100 borgere om året, det har jo en udløbsdato. Det er rigtig glædeligt, at det i hvert fald stabiliserer sig, så det ikke falder, siger Ole Wej Petersen.

Ifølge Bjørg Dalheim handler bosætningsindsatsen i høj grad også om at få folk til at blive på øen, når de først er flyttet dertil.

- Vores indsats skal også gå på stedstilknytning, at når man har taget springet, så bliver man, for det at miste folk er jo lige så alvorligt, som at folk ikke flytter til. Vi laver undersøgelser af, hvorfor folk flytter, og det er en vigtig del af bosætningsindsatsen, siger Bjørg Dalheim.

Annonce

Satser på børnefamilierne

Det har længe været en prioritet at få flere indbyggere til Ærø, men det nytter ikke noget, hvis man skyder med spredehagl, som Bjørg Dalheim siger. Derfor har man valgt at have børnefamilier fra større byer som hovedmålgruppe.

- Vi vil selvfølgelig gerne have alle aldersgrupper til at flytte til Ærø,  og der er en lang række af målgrupper, som vi forsøger at nå gennem forskellige tiltag, men når man skal lave kampagner, bliver man nødt til at fokusere på en bestemt gruppe, for ellers får man ikke fat i nogen, siger Bjørg Dalheim og fortsætter:

- Der er en række faktorer, som gør det attraktivt for særligt børnefamilier at slå sig ned på Ærø. Der tilbydes blandt andet høj normering i børneinstitutionerne og gratis mad for børnene, og det er jo nogle af de ting, vi bruger i kampagnen, siger Bjørg Dalheim.

Når børnefamilier er hovedmålgruppen, skyldes det, at de bidrager til Ærø på mange områder.

- Børnefamilierne giver liv i skolerne og foreningslivet. De gør det muligt at bemande fodboldholdet og have et spejderhold. Børnefamilierne har jo også tit forældre, der er i den erhvervsaktive alder, og fordi vi har mange ledige jobs på Ærø for tiden, så vil det jo være en stor fordel at få to forældre til Ærø, der kan tage et job. Børnefamilierne giver rigtig meget, og vi mener, at Ærø virkelig har meget at tilbyde børnefamilierne, siger Bjørg Dalheim.

Annonce
Annonce
Annonce