Annonce
Hvem skal passe farmor

Over 40 procent falder fra uddannelserne på Social- og Sundhedsskolen: Flere skal optages og færre falde fra, lyder ambitionen

Social- og sundhedsskolen Fyn. Foto: Michael Bager
Kun knap halvdelen af Social- og Sundhedsskolen Fyns elever kommer hele vejen igennem uddannelsen. Det skal bliver bedre, mener man på skolen, hvor der også drømmes om at øge optaget, der er stagneret de seneste år.

Der er så godt som jobgaranti, hvis du tager en uddannelse som social- og sundhedsassistent eller social- og sundhedshjælper. Men på trods af de lyse udsigter for enden af den knap fire år lange assistentuddannelse og et-årige hjælperuddannelse falder en del fra allerede inden, de for alvor kommer i gang.

Ligesom de øvrige erhvervsuddannelser kæmper Social- og Sundhedsskolen Fyn med et stort frafald af elever. Over 40 procent falder fra samlet set, når man medregner både grund- og hovedforløb.

En del falder fra allerede under grundforløbene, der er en slags introduktion til hovedforløbene, hvor mellem en fjerdedel og en femtedel falder fra. For langt de fleste sker det i løbet af det første halve år, hvor de blandt andet kommer i praktik første gang.

Det ærgrer direktør på Social- og Sundhedsskolen Fyn, Gunna Funder Hansen, at frafaldet er så relativt stort på social- og sundhedsskolen.

- Målet er selvfølgelig at få så mange som muligt igennem. Vi skal kunne rumme elever, der har brug for ekstra støtte, og det skal vi gøre ved differentieret og kvalificeret undervisning og i samarbejde med praktikstederne, siger direktøren, der samtidig påpeger, at noget af frafaldet er naturligt og nødvendigt.

- Vi får en del elever ind, som simpelthen ikke er klar. Skolen bliver desværre nogle gange brug som sidste endestation, og det skal vi kunne sortere i. Der er mennesker, der har så store udfordringer af psyko-social karakter, at vi hverken kan eller skal rumme det. Vi skal tro på, at en elev kan gennemføre og blive en dygtig professionel, når de er færdige. De skal selvfølgelig have en god træningsbane undervejs, men hvis ikke vi tror på, at eleven kan komme ud på den anden side, så skal de ikke være her, siger hun.

Optaget stagneret

Efterspørgslen på social- og sundhedsassistenter og - hjælpere er allerede stort og stadigt stigende i takt med, at antallet af ældre eksploderer de kommende år.

Alligevel har optaget på Social - og Sundhedsskolen Fyn været stagnerende de seneste år. I 2017 blev 1320 elever optaget - et tal som kun er steget med få hundrede elever til 1532 i 2021. Derfor er det skolens altoverskyggende mål at hæve antallet af elever de kommende år.

Gunna Funder Hansen vil ikke sætte tal på, men siger:

- Jeg siger altid så mange som muligt. Med den udfordring, vi står med, så bliver det svært at få for mange sosu'er. Vi er super klar og kan godt skabe kapacitet til de elever, der måtte komme. Det bliver i virkeligheden mere kommunerne og regionerne, der skal rumme eleverne i praktikken, der står med den helt store udfordring, når vi får flere elever.

Jeg siger altid så mange som muligt. Med den udfordring, vi står med, så bliver det svært at få for mange sosu'er. Vi er super klar og kan godt skabe kapacitet til de elever, der måtte komme.

Gunna Funder Hansen

Optag og frafald på sosu-skolen

  • Over 40 procent af Social- og Sundhedsskolens elever falder fra, inden de får en uddannelse. Det er et lidt større frafald end øvrige erhvervsuddannelser, hvor landsgennemsnittet er 42 procent. 
  • Mange falder fra allerede i grundforløbet.
  • I hovedforløbene påbegyndt i 2017 faldt omkring en femtedel fra både på social- og sundhedsassistent og – hjælper uddannelserne.
  • Langt de fleste var faldet fra efter seks måneder – det vil sige umiddelbart efter eller i løbet af første praktikperiode.
  • Hos assistenterne er det største frafald i aldersgruppen 50 til 54-årige, hvor knap 54 procent faldt fra.
  • På hjælperuddannelsen var det største frafald hos de unge i aldersgruppen 20-24 år. Her faldt 33 procent fra.
  • Optaget på Social – og Sundhedsskolen Fyns sosu-uddannelser er steget en lille smule fra 2017, hvor 1390 blev optaget, til 2020, hvor 1580 sosu-elever begyndte på de to uddannelser.
Fyn For abonnenter

Ægteparret Roudyna og Abdel fra Syrien kan snart arbejde som læger i Danmark: - Vi har kæmpet i seks år for at nå hertil

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Odense

To personer kørt på OUH med skader efter knivstikkeri: Undløbet mand anholdt af politiet

Odense For abonnenter

Har du også undret dig?: Ti kilometer af Odenses letbane er grøn - sådan skal græsset slås

Nyborg

Cykler otte kilometer til skole hver dag: Bertil fra Ørbæk er Årets Børnecyklist

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Muslingefiskere skal holde sig væk: Vi vil hellere have lystfiskere og outdoor-turister

Kerteminde

Pernille satsede alt på hotelgæster på fynsk gods: - Jeg havde simpelthen ikke kunnet nå begge dele

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Fyn

Udenlandske læger strander i flaskehalse, når de skal godkendes: Ikke fair for nogen parter, mener Lægeforeningen

Kerteminde

Burgerne er tilbage i populær grill: - Jeg er ikke i tvivl om, at der går meget omsætning tabt der

Danmark For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Assens

Politikommissær er overrasket, efter ny nærpolitistation er åbnet: Det er nærmest væltet ind med henvendelser

Odense For abonnenter

Hvidevare-doktoren vækker det døde til live: I 35 år er Sørens brugte maskiner gået som varmt brød

Odense

Jens gravede særdeles 'veludrustet' gulerod op i haven: - Jeg har aldrig set noget lignende