Annonce
Hvem skal passe farmor

Over 40 procent falder fra uddannelserne på Social- og Sundhedsskolen: Flere skal optages og færre falde fra, lyder ambitionen

Social- og sundhedsskolen Fyn. Foto: Michael Bager
Kun knap halvdelen af Social- og Sundhedsskolen Fyns elever kommer hele vejen igennem uddannelsen. Det skal bliver bedre, mener man på skolen, hvor der også drømmes om at øge optaget, der er stagneret de seneste år.

Der er så godt som jobgaranti, hvis du tager en uddannelse som social- og sundhedsassistent eller social- og sundhedshjælper. Men på trods af de lyse udsigter for enden af den knap fire år lange assistentuddannelse og et-årige hjælperuddannelse falder en del fra allerede inden, de for alvor kommer i gang.

Ligesom de øvrige erhvervsuddannelser kæmper Social- og Sundhedsskolen Fyn med et stort frafald af elever. Over 40 procent falder fra samlet set, når man medregner både grund- og hovedforløb.

En del falder fra allerede under grundforløbene, der er en slags introduktion til hovedforløbene, hvor mellem en fjerdedel og en femtedel falder fra. For langt de fleste sker det i løbet af det første halve år, hvor de blandt andet kommer i praktik første gang.

Det ærgrer direktør på Social- og Sundhedsskolen Fyn, Gunna Funder Hansen, at frafaldet er så relativt stort på social- og sundhedsskolen.

- Målet er selvfølgelig at få så mange som muligt igennem. Vi skal kunne rumme elever, der har brug for ekstra støtte, og det skal vi gøre ved differentieret og kvalificeret undervisning og i samarbejde med praktikstederne, siger direktøren, der samtidig påpeger, at noget af frafaldet er naturligt og nødvendigt.

- Vi får en del elever ind, som simpelthen ikke er klar. Skolen bliver desværre nogle gange brug som sidste endestation, og det skal vi kunne sortere i. Der er mennesker, der har så store udfordringer af psyko-social karakter, at vi hverken kan eller skal rumme det. Vi skal tro på, at en elev kan gennemføre og blive en dygtig professionel, når de er færdige. De skal selvfølgelig have en god træningsbane undervejs, men hvis ikke vi tror på, at eleven kan komme ud på den anden side, så skal de ikke være her, siger hun.

Optaget stagneret

Efterspørgslen på social- og sundhedsassistenter og - hjælpere er allerede stort og stadigt stigende i takt med, at antallet af ældre eksploderer de kommende år.

Alligevel har optaget på Social - og Sundhedsskolen Fyn været stagnerende de seneste år. I 2017 blev 1320 elever optaget - et tal som kun er steget med få hundrede elever til 1532 i 2021. Derfor er det skolens altoverskyggende mål at hæve antallet af elever de kommende år.

Gunna Funder Hansen vil ikke sætte tal på, men siger:

- Jeg siger altid så mange som muligt. Med den udfordring, vi står med, så bliver det svært at få for mange sosu'er. Vi er super klar og kan godt skabe kapacitet til de elever, der måtte komme. Det bliver i virkeligheden mere kommunerne og regionerne, der skal rumme eleverne i praktikken, der står med den helt store udfordring, når vi får flere elever.

Jeg siger altid så mange som muligt. Med den udfordring, vi står med, så bliver det svært at få for mange sosu'er. Vi er super klar og kan godt skabe kapacitet til de elever, der måtte komme.

Gunna Funder Hansen

Optag og frafald på sosu-skolen

  • Over 40 procent af Social- og Sundhedsskolens elever falder fra, inden de får en uddannelse. Det er et lidt større frafald end øvrige erhvervsuddannelser, hvor landsgennemsnittet er 42 procent. 
  • Mange falder fra allerede i grundforløbet.
  • I hovedforløbene påbegyndt i 2017 faldt omkring en femtedel fra både på social- og sundhedsassistent og – hjælper uddannelserne.
  • Langt de fleste var faldet fra efter seks måneder – det vil sige umiddelbart efter eller i løbet af første praktikperiode.
  • Hos assistenterne er det største frafald i aldersgruppen 50 til 54-årige, hvor knap 54 procent faldt fra.
  • På hjælperuddannelsen var det største frafald hos de unge i aldersgruppen 20-24 år. Her faldt 33 procent fra.
  • Optaget på Social – og Sundhedsskolen Fyns sosu-uddannelser er steget en lille smule fra 2017, hvor 1390 blev optaget, til 2020, hvor 1580 sosu-elever begyndte på de to uddannelser.

Mest læste

Odense For abonnenter

Rolig villavej i oprør efter kæmpehunden Rollo igen bider en lille hund: - Den skal aflives

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Middelfart For abonnenter

Kromand fortryder ikke efter 20 år med voldsom arbejdsbyrde og et forlist ægteskab : - Jeg har mødt nogle fantastisk dejlige mennesker

Odense For abonnenter

Ninas 'bedste ven' ville sulte hende ihjel: - Jeg gjorde alt for at skjule min hemmelighed

Kerteminde

Ib er tredje generation i frugtplantagen: - Jeg møder stadig folk, der ikke ved, at de kan købe æbler herude

Sport For abonnenter

Stor sejr i den slovenske højborg - men sejr over Krim var tæt at blive en krimi

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Odense For abonnenter

- Løgn, løgn og atter løgn: Rollos ejer svarer på kritik efter Rollo igen bider en lille hund

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Sport

Otterup HK melder klar til genstarten i 1. division: - Den lange pause har været ens for alle

Assens

Det store rottekort - tjek om der er rotter på din vej: - Vi kan ikke komme dem til livs

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nicolai vil ikke gøre dyr ondt: Sælger bacontang til Irma og Kvickly - Nu er han på vej med vegansk cookie-mix

Odense For abonnenter

Dronningens pointe ramte Peter lige i hjertet: - Det gør ondt, når folk stirrer på mig i gågaden

Erhverv

Direktør træder tilbage: Navnerokade hos 62 år gammel Middelfart-virksomhed