Annonce
Nyborg

Over 100.000 lagde vejen forbi: Folk valfartede til Ørbæk Marked

Tre dages Ørbæk Marked blev en fest. Også for arrangørerne, som vurderer et tilløbsstykke over gennemsnittet for de øvrige år. Foto: Birgitte Carol Heiberg.

Ørbæk Marked har profiteret på det stabile og lune sommervejr i år. Ifølge formand Jesper Andersen har mere end 100.000 gæster lagt vejen forbi tre dages hurlumhej på markedspladsen.

Nyborg: Besøgtallet efter tre dages festligheder på Ørbæk Marked ligger over gennemsnittet for de øvrige år.

Det vurderer formand for markedforeningen, Jesper Andersen.

Han bygger tallet med de mange nuller - i alt godt 100.000 gæster - på meldinger fra både kræmmere og tivoli. Men også på arrangørernes mangeårige erfaringer med at skyde tre dages fest afsted på den godt 20 hektar store mark i udkanten af Ørbæk.

- Vi har ikke haft nogle øv-dage i år, også selv om det kan blive for varmt. Vi måler tallet på omsætning i barer og madtelte. Vi har spurgt tivoli, hvordan de oplever markedet, og de har haft et godt marked. Og så selvfølgelig et skøn på parkeringen, fremhæver formanden.

Her peger ansvarlig for parkering, Michael Jenker, på et stort ryk-ind fredag aften, hvor over 3000 bilister fik anvist en p-plads på marken, der har plads til 4500 biler.

- Normalt har vi 2000-2400 biler igennem om fredagen. Og i løbet af lørdagen havde vi i alt 6500 biler parkeret. Så det indikerer flere folk på pladsen i løbet af dagene, siger Michael Jenker, som også uddeler roser til bilisterne.

- De har været hensynfulde, og de har taget godt imod vores anvisninger om alternative ruter til Ørbæk. Således har vi kun målt 20 minutters ventetid fra rundkørslen og til markedsindgangen på Svendborgvej. Det er ingenting, bemærker den pr-ansvarlige og sigter til andre år, hvor flere timer i bilerne var mere regel end undtagelse.

Arrangørerne bag Ørbæk Marked har mange skibe i søen for at skabe et marked for familien Danmark. Her går udstillinger, koncerter, hestekræfter og kræmmere hånd i hånd. Foto: Klaus Wind

Kræmmere tilfredse

For kræmmerne ligner det også et godt marked, ifølge Jesper Andersen.

- De er overvejende positive. Men det er jo sådan med kræmmere, lidt ligesom med landmændene. De rækker sjældent armene i vejret, bemærker formanden.

Det store markedstelt var fyldt lørdag aften, da Nikolaj og Piloterne fløj afsted hen over scenen. Inden havde cirka 500 gæster indtaget en komplet lørdagsmenu i teltet. En smule færre end andre år.

Veteraner er en del af Ørbæk Marked, som også selv er noget af en veteran i sin 39. udgave. I jubilæumsåret 2019 er der lagt op til nye overraskelser. Foto: Klaus Wind
Annonce

Dehydrering og hvepse

Varme og alkohol er en dårlig kombination. Men alligevel er det ikke et marked, som på ingen måder har været præget af vold og skærmydsler, selvom der har været konfrontationer.

- Det er klar, at når vi inviterer så mange til fest, så bliver der skubbet og mast lidt. Men det har generelt være stille og rolige aftener.

Samme melding kommer fra Brand og Redning i Nyborg, der har været fast parkeret på pladsen.

- Der har selvfølgelig være noget dehydrering, hvor folk har drukket for lidt vand i varmen. Der har været hvepsestik og småskavanker, og nogle der har haft behov for lidt ekstra omsorg. Men ellers stille og rolig førstehjælp, vurderer sygeplejerske Nana Kristiansen.

Fem gange var der indtil søndag middag ringet 112 efter ambulancen. Men det var typisk gæster, som i forvejen led af andre skavanker.

Annonce

Velfungerende maskine

Og de omkring 1000 frivillige var også i år klar til at lange øl og mad over diskeen, at rengøre toiletter og sørge for, at pladsen ikke flyder i affald. Her har frivillige fra Ørbæk Billarklub stået for at samle skraldet ind, og køre det ind til naboen, genbrugsstationen.

- Der har måske manglet frivillige på nogle pladser. Men så er andre bare gået ind og har hjulpet til Folk er løsningsorienterede, siger formanden.

Han bakkes op af den tidligere formand, Christian Alexandersen.

- Det, der driver os, er at få maskinen til at køre. Det er skidesjovt, når den kører. Vi fungerer godt sammen, og det er det også nødvendigt for at markedet fungerer år efter år, konstaterer han.

Når disse linjer læses er der ryddet på pladsen, som i tre dage har været omdrejningspunkt for Fyns største folkefest. Og først til oktober ved arrangørerne mere præcist, om det er over eller under en halv mio. kroner, som Borgerforeningen kan kanalisere ud til lokale formål.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce