Annonce
Fyn

OUH trækker mere i håndbremsen: Endnu flere operationer og besøg aflyses

De sygeplejersker, som i sommer hen over 10 uger var udtaget til strejke, skal nu afvikle den ferie, de skulle have holdt i sommer, inden 31. december. Det sammen med et stigende antal corona-patienter presser OUH til at aflyse planlagte operationer. Arkivfoto: Nina Vibe Petersen
Flere patienter vil i de kommende uger opleve at få deres planlagte operation eller behandling på OUH udsat. Odense Universitetshospital er nemlig presset af blandt andet stigende corona-indlæggelser og sygeplejersker, der skal holde ferie inden årets udgang.

Hvis du har en aftale på Odense Universitetshospital på mandag, og du ikke har hørt fra sygehuset, skal du bare møde op til aftalt tid.

Men hvis du har en aftale om en uge eller 10 dage, så er der risiko for, at den bliver aflyst.

OUH - og det gælder på matriklerne i Odense, Svendborg, Nyborg og på Ærø - er nemlig nu så presset, at endnu flere planlagte operationer og ambulante besøg må udskydes. Hvor det for en uges tid siden var omkring fem procent, der blev aflyst, er det nu mere end 10 procent.

Annonce

Det oplyser Bjarne Dahler-Eriksen, der er lægelig direktør på Odense Universitetshospital.

- Lige nu er aktiviteten på 85-88 procent af, hvad den plejer at være på OUH, siger han.

Vi skal nok give besked. Hvis man har en tid, og man ikke har hørt fra os, så er tiden gældende.

Bjarne Dahler-Eriksen, lægelig direktør på OUH

Omkring 75 procent af operationerne og behandlingerne på OUH kan ikke udsættes, fordi det er akut eller livs- eller førlighedstruende, hvis ikke de bliver behandlet.

- Samfundet er jo åbent, så folk vil stadig køre galt i bil, vælte på cyklen, skære sig fingeren under renovering af huset, få en blodprop i hjertet eller få konstateret kræft, og det kan vi ikke udsætte, uden at det kan give et dårligt outcome for patienten. Hvis vi udsætter operationen for kræft, stiger sandsynligheden for, at patienten får det dårligere.

- Derfor værner vi meget om at sikre en situation, hvor vi stabilt kan være på et niveau, hvor vi hele tiden kan klare de 75 procent. Og gerne lidt mere. Derfor prøver vi i alle afdelinger at sikre den stabilitet, så vi kan servicere befolkningen med alt det vigtige, forklarer Bjarne Dahler-Eriksen.

Flere sammenfald

Det øjeblikkelige pres på OUH skyldes mangel på personale. Blandt andet skal de sygeplejersker, der i sommer var udtaget til strejke, holde ferie inden 31. december. Samtidig er de ansatte endnu ikke helt kommet til kræfter efter første og anden corona-bølge og udbruddet af RS-virus blandt børn i sensommeren.

Nu stiger corona-smitten igen - lige nu er der 34 indlagte på OUH - og det giver knapheden på personale.

Derfor er OUH presset

Det er et sammenfald af flere elementer, der i øjeblikket presser OUH og betyder, at flere planlagte operationer og behandlinger bliver aflyst.

Bjarne Dahler-Eriksen peger her på de elementer:

  1. I 10 uger hen over sommeren var omkring 400 sygeplejersker på OUH udtaget til strejke. De sygeplejersker skal nu afvikle den ferie, de skulle have holdt i sommers, inden 31. december - ellers bortfalder deres ferie. Derfor holder langt flere sygeplejersker end normalt på denne tid af året ferie.
  2. Sygeplejerskerne er i kølvandet på strejken og regeringsindgrebet mindre villige til at tage ekstra vagter, som de tidligere har gjort, for at få vagtplanerne til at gå op.
  3. I sensommeren blev usædvanligt mange børn ramt af RS-virus og blev indlagt på OUH. Normalt er RS-virus i udbrud om vinteren.
  4. To store bølger med corona-virus på halvandet år har også sat spor blandt personalet, der for mange vedkommende måtte arbejde inden for andre specialer, end de normalt gør, ligesom de også har måttet løbe ekstra hurtigt. Det har givet en mental træthed i personalet.
  5. Antallet af smittede med corona stiger i samfundet, og derfor er der udsigt til, at indlæggelsestallet på Covid-afsnittet også stiger. I dag er der 34 indlagte. Da der var flest indlagt under anden bølge, var der 48 indlagte på OUH.
  6. Den stigende smitte i samfundet giver også en stigende smitte blandt personalet. For at sikre at personalet ikke uden at vide det kommer til at tage smitte med på arbejde, skal alle medarbejdere testes to gange om ugen. Det kan de gøre i arbejdstiden ved podestationer, hvor de enten kan teste sig selv eller få hjælp af en kollega.

Så udover at aflyse planlagte operationer og ambulante besøg kigger OUH også på andet, som kan frigive hænder til at hjælpe patienterne.

For eksempel er 130 professorer ansat. De arbejder både som overlæger og forskere. Derfor skal der nu kigges på, om de kan forske mindre og behandle mere. Det samme gælder for eksempel også for sygeplejersker, der står for uddannelse og udvikling.

- Vi skal skaffe mere personale, så vi kan aflaste personalet på sengeafsnittene. Derfor vil vi stille og roligt skrue ned for den planlagte aktivitet, men vi kan ikke få aktiviteten længere ned end de 75 procent, siger Bjarne Dahler-Eriksen.

Annonce

Flere med Covid

Direktøren slår fast, at hvis en aftale med sygehuset aflyses, så sker det efter en konkret lægelig vurdering. Og OUH nok skal sige til, hvis ens aftale er aflyst.

- Vi skal nok give besked. Hvis man har en tid, og man ikke har hørt fra os, så er tiden gældende.

- Hvad hvis jeg har en tid på mandag, kan I så søndag ringe og aflyse den?

- Nej. Vi har lige nu et sammenfald af elementer, som presser personalet, og så kan vi se, at der stille og roligt kommer flere Covid-patienter. Vi har en forventning om, at indlæggelsestallet vil stige over den kommende uge, så det er mere, hvis man har tid om uge, at den kan komme i fare for at blive udsat, vurderer direktøren.

Det er ikke kun OUH, der er presset på kapaciteten. Det gælder alle sygehuse i Region Syddanmark. Derfor vil man på sygehusene prioritere de mest syge patienter.

Annonce
Odense For abonnenter

Rekordresultat i gourmetrestaurant: - Vi har været dygtige, vi har haft rigtig mange gæster

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Sydfyn For abonnenter

Sydfynsk vingård solgt efter tre dage på markedet: - Det er ikke helt normalt, at en ejendom bliver solgt så hurtigt i den prisklasse

Middelfart

Ejby manglede en tradition - nu står frivillige sammen om at skabe den

Sport For abonnenter

Odense Håndbold kan score DM-guldet på festdag - men holdet og Mie Højlund må forvente modtræk

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Nyborg

Har lige åbnet med take away: Nu ryger skiltet i Facaderådet

Odense For abonnenter

21-årig sprang om på bagsædet under kørsel: Kørte ind i politibil

For abonnenter

Underskuddet er på 27,8 millioner kroner, men optimismen er intakt: Der er meget, der går vores vej

Odense For abonnenter

Madanmeldelse: Et brag af en aften HOS Hemme og Spolum

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Kerteminde

Ny runde hærværk mod biler i midtbyen: Nogen har set sig gal på sidespejle

Odense For abonnenter

Søren Lundgaard købte hus i 2013, og letbanen blev brugt som salgsargument: - Jeg tænkte bare, 'det bliver pissegodt for vores huspris'

Assens

Hans på en vild mission: Han kører Fyn rundt på et døgn - og den gamle knallert fra 1974 ville ikke starte

Annonce