Fyn: I tre uger har en trussel mod blandt andet Odense Universitetshospital ligget og ulmet på Facebook. Siden Luca Pristed, operationssygeplejerske på Rigshospitalet, i begyndelsen af november oprettede gruppen #Kollektivopsigelse - Vi siger fra!, har cirka 800 meldt sig ind i gruppen, der har som formål at samle sygeplejersker, sosuer, jordemødre og andet sundhedspersonale til en kollektiv opsigelse tirsdag 30. november.
Flere af medlemmerne arbejder på Odense Universitetshospital, men hospitalets sygeplejefaglige direktør, Mathilde Schmidt-Petersen, har ingen fornemmelse af, om OUH skal i gang med at slå flere sygeplejerske-stillinger op, når tirsdagen er omme.
- Det har jeg svært ved at sige noget om, fordi jeg ved simpelthen ikke, hvad der måtte komme af opsigelser. Men vi er kede af alle de fratrædelser, der er her, fordi vi jo ønsker at beholde vores sygeplejersker, siger hun.
OUH oplyser til Fyens Stiftstidende, at 177 sygeplejersker er fratrådt deres stilling i perioden 22. maj til 22. september. I samme periode er 186 sygeplejersker tiltrådt en stilling ved OUH. I oktober har 46 sygeplejersker forladt deres job, mens 30 er tiltrådt en stilling som sygeplejerske.
Ifølge OUH's jobportal er der lige nu 37 jobopslag som sygeplejerske på afdelinger i både Odense og Svendborg - nogle af dem dækker dog over flere stillinger.
Ville ønske alle sagde op
I løbet af november har OUH's ledelse set sig nødsaget til at udskyde planlagte operationer og behandlinger, blandt andet på grund af et stigende pres fra covid-19-syge, afvikling af ferie blandt sygeplejersker og på nogle afdelinger mindre villighed blandt sygeplejerskerne til at tage ekstra vagter for at få vagtplaner til at gå op.
Der er også blevet lukket et antal senge både i Svendborg og Odense på grund af personalemangel.
Britt Rønne Sanggaard Jensen er en af de knap 800 sygeplejersker, som er medlem af facebookgruppen #Kollektivopsigelse - Vi siger fra!. Hun arbejder på Fælles Akutmodtagelse på OUH i Odense, og det gør hun også efter i dag.
- Jeg ville ønske, at jeg og min samlede enhed på min arbejdsplads havde nosser til, at vi alle sammen sagde op, så politikerne kunne forstå, at det er alvor. Men i og med der ikke er nogen af mine kolleger på FAM, hvor jeg er, der siger op, så tænker jeg ikke, det batter noget, at jeg gør det lige i morgen.
- Men jeg kommer til at sige op inden for den nærmeste fremtid, hvis ikke forholdene snart bliver bedre, siger Britt Rønne Sanggaard Jensen.
Opgaver gives til andre
Mathilde Schmidt-Petersen, har I gjort nok, når en af jeres sygeplejersker siger sådan?
- Jeg er jo glad for at høre, at hun (Britt Rønne Sanggaard Jensen, red. ) siger, at hun ikke siger op. For vi har brug for dem, vi har, og vi ønsker at beholde dem alle, for de gør sådan en stor indsats for vores patienter hver dag.
- Vi har kigget på, hvordan sygeplejerskerne bruger deres tid, og hvor er der nogle opgaver, vi kan flytte over på andre? Men stadig er det bare sådan, at noget af det, der danner grundlag for deres frustrationer og utilfredshed, det er grundlønnen, som vi ikke kan gøre noget ved.
Efter sygeplejerskernes strejke dannede OUH en taskforce, som skulle anvise løsninger på de akutte bemandingsproblemer, og fra november er opgaver som sengeredning og rengøring af isolationsstuer flyttet fra sygeplejerskerne til serviceassistenter.
Kirsten Nikolajsen, fællestillidsrepræsentant for sygeplejersker og radiografer på OUHDet er såre simpelt. Vi ved, der går en masse sygeplejersker, som ikke arbejder som sygeplejersker mere, og dem, tror jeg på, vi kan trække tilbage med noget mere i løn.
Sygeplejerskerne er også blevet frigjort fra visse it-opgaver, og på nogle afdelinger er opgaven med at anrette og servere mad til patienterne også blevet flyttet fra sygeplejerskerne.
Arbejdet med at finde opgaver, som sygeplejerskerne ikke behøver at bruge deres tid på, fortsætter indtil nytår, forklarer Mathilde Schmidt-Petersen.
Er jeres sygeplejersker så glade nu?
- Det tror jeg, de vil svare nej til, hvis du spørger dem. Hele den udfordring, der ligger i forhold til grundlønnen og i forhold til rekruttering, den kan vi som sygehus bare ikke selv løse. Men vi kan arbejde på, at der frigives tid til deres sygeplejefaglige opgaver, og det er vi i fuld gang med at se på.
Højere løn og flere sygeplejersker
Sygeplejerske Kirsten Nikolajsen er ikke tilfreds endnu, men hun siger med sikkerhed ikke op tirsdag. Som fællestillidsrepræsentant for sygeplejersker og radiografer på OUH tager hun skarpt afstand fra opfordringen til kollektive opsigelser. Som hun skal gøre, for kollektive opsigelser vil stride mod overenskomsten.
- Jeg forstår udmærket frustrationen, fordi den har jeg også selv - over lønnen og over at vi i så mange år har fået for lidt i løn, fordi vi er et kvindefag. Men jeg tænker ikke, at vejen til at løse det går ad de her ulovlige kampskridt, siger hun.
- Jeg kan ikke se, hvad det skulle ændre - jo, så ville vi mangle flere sygeplejersker. Vi bliver nødt til på anden vis at få både politikere og arbejdsgivere gjort opmærksom på, at der er problemer i sundhedsvæsenet. Vi mangler sygeplejersker, og det gør vi, fordi vi får for lav en løn.
Flytningen af opgaver for at lette arbejdspresset for sygeplejerskerne har til dels hjulpet, siger Kirsten Nikolajsen.
- De har fjernet nogle opgaver fra os, som det i forvejen ikke gav mening, at en sygeplejerske skulle løse. Men det er ikke nok til at afhjælpe det pres, der er lige nu. Det, der skal til for at rekruttere, er mere i løn.
- Det er såre simpelt. Vi ved, der går en masse sygeplejersker, som ikke arbejder som sygeplejersker mere, og dem, tror jeg på, vi kan trække tilbage med noget mere i løn. Og hvis vi får flere sygeplejersker tilbage i jobbet, får vi også nogle andre arbejdsvilkår. Så det hænger selvfølgelig sammen, siger Kirsten Nikolajsen.
OUH's ledige sygeplejerske-job
- Lige nu er 37 job som sygeplejerske ledige på Odense Universitetshospital. Det viser en gennemgang af OUH's jobportal. Næsten alle er fuldtidsstillinger.
- I en række af jobopslagene søges flere sygeplejersker, så antallet af stillinger, der ønskes besat, er højere end 37.
- Der er tale om stillinger på en række afdelinger i både Odense og Svendborg og som vikarer i Region Syddanmarks interne vikarbureau. Nogle af stillingerne er med specialfunktioner, og enkelte er med ledelsesansvar.
Mandag i Radio4 Morgen medvirkede Luca Pristed, der er sygeplejerske og initiativtager til den kollektiv opsigelse blandt sygeplejersker. Han kan ikke afsløre, hvor mange der har tænkt sig at sige op, da en kollektiv opsigelse er imod overenskomsten - men er selv i risiko for at blive anklaget for det. Hør om det i indslaget - og også hvad hans tanker er for de patienter, der vil blive påvirket af opsigelserne.