Annonce
Fyn

OUH er gearet til en eventuel tredje bølge af coronasmitte

OUH er godt i gang med at vaccinere sit frontpersonale. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Belastningen på Odense Universitetshospital er et godt stykke under niveauet omkring nytår. Men der holdes skarpt øje med udviklingen af den engelske variant og en eventuel tredje bølge.

I dag forventer Odense Universitetshospital (OUH) at vende tilbage til en nogenlunde normal drift, men coronaberedskabet holdes oppe, så man er klar, hvis der sker en markant stigning i antallet af smittede på Fyn.

Det fortæller lægelig direktør Bjarne Dahler-Eriksen.

- Det, vi bekymrer os om, og som alle bekymrer sig om, er, hvordan det går i Kolding lige nu. Smittetallene eksploderer i Kolding på grund af den engelske variant, som viser, hvor smittefarlig den er, siger han og tilføjer:

- Hvis det også rammer markant på Fyn, vil der være mange flere, der bliver smittet på kort tid. Så kan man frygte en tredje bølge.

I det tilfælde skal coronaberedskabet hæves, hvilket betyder, at personale må flyttes fra nogle af de normale aktiviteter, som OUH ellers er i gang med at genoptage.

Annonce

Klar til kamp

Direktøren håber rigtig meget på, at Danmark kan nå så langt med vaccinationen inden en eventuel tredje bølge, at den vil blive mere afdæmpet.

Jo mere sundhedspersonale, der bliver vaccineret, jo mere robust bliver sundhedsvæsnet.

- Vi har været forberedt to gange, så vi ved, hvilke afsnit vi skal bruge ved en tredje bølge. Vi kender det personale, som er veluddannet i at håndtere covid-patienter. Vi kendte ikke sygdommen for et år siden, men nu kender vi den efterhånden rigtig godt, fortsætter Bjarne Dahler-Eriksen.

- Og man er parat til at tage de samfundsmæssige tiltag, der skal få epidemien til at stoppe op, fortsætter han.

Annonce

Spreder vaccinerne ud

De medarbejdere, der arbejder med covid-patienter, er typisk udlånt fra andre afdelinger i minimum to måneder, så de når at få den nødvendige ekspertise. En del medarbejdere er således vendt tilbage til deres oprindelige afdeling.

- Men der er faktisk mange, der gerne vil blive i længere tid, fordi de synes, at det er en meget vigtig opgave, fortæller Bjarne Dahler-Eriksen.


Vi har lært rigtig mange ting, men vi har især taget syvmileskridt i forhold til video- og telefonkonsultationer.

Bjarne Dahler-Eriksen, lægelig direktør, OUH


I december var OUH presset, fordi personale måtte blive hjemme, hvis familiemedlemmer havde symptomer på covid-19. I takt med, at smittetrykket er faldet, er dét problem blevet mindre, men nu er der opstået et andet.

- Vi har nogle medarbejdere, der bliver vaccineret med Astrazeneca-vaccinen. Det viser sig så, at omkring 30 procent får feber af den. Og så ved man jo ikke, om man tilfældigvis er blevet smittet i supermarkedet samtidig. Så må man vente med at komme på arbejde, til man er frisk og har en negativ test, fortæller Bjarne Dahler-Eriksen.

OUH er godt forberedt, også selv om der skulle komme en tredje bølge med coronasmitte, siger lægelig direktør Bjarne Dahler-Eriksen. Foto: André Thorup

Derfor spreder OUH vaccinerne ud over flere afdelinger, så en enkelt afdeling ikke pludselig har stort mandefald.

Annonce

Syvmileskridt

Når Bjarne Dahler-Eriksen ser tilbage på det første år med coronavirus, får han øje på flere positive læringer.

- Vi har lært rigtig mange ting, men vi har især taget syvmileskridt i forhold til video- og telefonkonsultationer. Det går i mange tilfælde fint an. Det sætter borgerne også pris på, siger han.

På sigt er planen, at omkring 30 procent af alle konsultationer skal være virtuelle, og det er realistisk, mener direktøren, der dog understreger, at det skal være individuelt tilpasset til hver borger.

Desuden har coronapandemien vist, at Danmark har et stabilt og meget omstillingsparat sundhedsvæsen, mener han og sammenligner med andre lande som England og USA, der normalt har været lande, som det danske sundhedsvæsen har kigget meget på, men som ikke har håndteret corona lige så godt som Danmark.

- Der er også lande, der kigger meget på den skandinaviske måde - især Danmark, Norge og Finland - fordi der har været godt samspil mellem det politiske system og det udførende sundhedsvæsen, siger Bjarne Dahler-Eriksen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
OB

OB kan nå femtepladsen med sejr i Vejle

Annonce