Annonce
Fyn

OUH er ifølge statistikker bedst til behandling af børnecancer: Fynske læger ser ingen grund til centralisering

Arne Høst er tidligere ledende overlæge på OUH børnehospitalet H.C. Andersen. Det er et af fire steder i landet med en børneonkologisk afdeling, og ifølge tal fra Dansk Børnecancer Register har afdelingen en høj succesrate. Arkivfoto: Michael Bager
Kvaliteten i behandlingen af kræftramte børn på Odense Universitetshospital er i top, og det risikerer man at sætte over styr, hvis Sundhedsstyrelsen forslag om at centralisere behandlingen på Rigshospitalet skulle blive til virkelighed. Det varsler overlæger på OUH.
Annonce

Fyn: Sundhedsstyrelsen har foreslået at flytte al behandling af kræftramte børn til Rigshospitalet i hovedstaden.

Det forslag er blevet stærkt kritiseret af både regionsformændene vest for Storebælt og fagfolk på universitetshospitalerne i Odense, Århus og Aalborg, fordi en centralisering vil betyde langt mindre nærhed for de familier med kræftramte børn, uden en forbedring i kvaliteten af behandlingen.

Netop kvaliteten af børneonkologisk (børnekræft, red.) afdelings arbejde på OUH er understreget i statistikkerne. Det forklarer specialeansvarlig overlæge Peder Skov Wehner:

- På OUH har det, vi kalder recidivfri overlevelse - altså om patienterne bliver raske i første omgang, hvilket er noget af det allervigtigste, når man snakker om kræftbehandling - været stigende over de seneste årtier.

Annonce

Gode tal for OUH

Statistik for behandlingen af kræftramte børn på danske universitetshospitaler udgives hvert år i en national rapport, der bygger på tal fra Dansk Børnecancer Register.

Peder Skov Wehner har repræsenteret Region Syddanmark og OUH i styregruppen, der har udarbejdet den seneste rapport, der endnu ikke officielt er udgivet.

I den rapport står der, at andelen af patienter, der overlever fem år efter kræftdiagnosen uden at få tilbagefald, er 83,7 procent på OUH, mens den på Rigshospitalet er 68,1.

De to tal tager ikke højde for alvorligheden af kræftsygdommene. Eksempelvis behandles bestemte kræftformer med høj dødelighed kun på Rigshospitalet. Selv når man tager højde for det forhold, klarer OUH sig bedre end forventet, mens Rigshospitalet klarer sig en smule dårligere.


Det værste er, at knowhow forsvinder fra familierne i Vestdanmark, og de skal ud på motorvejen for at komme til behandling.

Peder Skov Wehner, overlæge


OUH's gode statistikker skal blandt andet forklares med effektiv diagnosticering, hvis man spørger overlæge hos OUH Arne Høst, der tidligere har været ledende overlæge på børnehospitalet H.C. Andersen.

- Det står ikke skrevet i panden på børn, der bliver indlagt hos os, om de har kræft. Tit kan det for eksempel ligne knoglebetændelse eller helt andre lidelser, men vi er lynhurtige til at diagnosticere her, for vi har alt, hvad der skal til inden for vores 11 fagområder med høj specialiseret funktion for at finde ud af, hvad børnene fejler inden for det første døgn. Det gør os ikke bedre end andre, men vi er fuldt på højde med andre afdelinger i verden, forklarer Arne Høst.

- Når kvaliteten er i top, så er der ingen grund til at centralisere. Tværtimod, slår han fast.

Annonce

Mister nærheden

Arne Høst kan heller ikke se nogen faglig idé i at centralisere i hovedstaden. I dag samarbejdes der på tværs af hospitaler via videokonferencer, og det fungerer lige så godt, som hvis man mødtes fysisk.


Det værste er, at knowhow forsvinder for familierne i Vestdanmark, og de skal ud på motorvejen for at komme til behandling.

Peder Skov Wehner, overlæge


Desuden vil en centraliseret funktion på Rigshospitalet ikke garantere en bedre behandling, fordi nye protokoller udarbejdes og vedtages i internationale samarbejdsgrupper, hvor de danske universitetshospitaler er med.

- Det er ikke nødvendigt at fjerne børneonkologi fra OUH, for at kunne skabe bedre behandlinger. Det sker kun, når vi arbejder sammen internationalt om nye behandlinger og benytter ny viden, der indsamles på tværs af landegrænser, forklarer Peter Skov Wehner.

En centralisering på Rigshospitalet vil heller ikke være geografisk central, og så forsvinder nærheden til behandlingsstederne, som er vigtig for familierne med kræftramte børn, og samtidig fjerner man ekspertisen fra Region Syddanmark.

- Det værste er, at knowhow forsvinder for familierne i Vestdanmark, og de skal ud på motorvejen for at komme til behandling. Hvis man har prøvet at krydse Storebælt og køre hele vejen til hovedstaden med et sygt barn i bilen, vil man nok vide, at det er bedre at kunne dreje ind på OUH eller Skejby i Århus, uddyber Peder Skov Wehner.

Annonce

Afventer konklusionen

Forslaget om centralisering har også mødt kritik, fordi Sundhedsstyrelsen egenrådigt har fremlagt planen uden at tage højde for de input og argumenter, som fagfolk fra regionerne Syddanmark, Nordjylland og Midtjylland er kommet med i en arbejdsgruppe, som Sundhedsstyrelsen nedsatte for at se nærmere på centralisering af børnekræft-området.

Planen er ikke endegyldigt vedtaget, så repræsentanterne fra Vestdanmark håber på at kunne overbevise Sundhedsstyrelsen om argumenterne for at droppe planerne om at centralisere børneonkologien på det næste møde i arbejdsgruppen, der finder sted i december.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Spritbilist på Odensevej

Odense

Vandsalamanderen er kun en del af problemet: Borgergruppe er klar til at fortsætte kamp mod motorbane

Annonce