Annonce
Fyn

OUH-direktør om anbefaling til genåbning: - Det vil belaste os rigtig meget

Hvis politikerne vælger at følge eksperternes anbefaling til en genåbning af Danmark, vil det sætte hospitaler som OUH under pres. Det forudser ledelsen på OUH. Billedet her er fra et hospital fra Region Hovedstaden, hvor smitten florerede voldsomt ved juletid og satte hospitalerne under et meget voldsomt pres. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix)
Genåbningsplan estimerer 870 covid-indlagte i april. Hvis de fordeler sig ligeligt i landet, ender omkring 90 på Odense Universitetshospital. Det er dobbelt så mange patienter, som der var ved nytårstid, hvor epidemiens anden bølge skyllede over landet

Fyn: - Budskabet er, at vi nok skal klare det. Hvis man politisk kan leve med, at der er så mange indlagte, så accepterer vi det. Men det betyder, at der er flere, der bliver alvorligt syge, der er flere, der vil dø af det, og der er ting i sundhedsvæsnet, vi ikke kan håndtere som normalt.

Sådan lyder meldingen fra lægelig direktør på Odense Universitetshospital, Bjarne Dahler-Eriksen, ovenpå den indstilling om genåbning af Danmark, som en ekspertgruppe afleverede mandag og som en politisk aftale om en gradvis genåbning af Danmark vil tage sit udgangspunkt i.

Plan for genåbning

Onsdag ventes regeringen - efter forhandling med Folketingets partier - at præsentere offentligheden for en plan om en gradvis genåbning af Danmark.

Den politiske aftale vil tage sit udgangspunkt i en række anbefalinger, som en ekspertgruppe har lavet. Indholdet i eksperternes indstilling til politikerne blev offentliggjort af sundhedsmyndighederne sent mandag aften.

Ekspertgruppen lægger blandt andet op til åbning af butikker op til 5000 kvadratmeter fra 1. marts. Desuden er det nævnt, at udendørs kulturinstitutioner kan åbne og at udendørs idrætsaktiviteter kan genoptages.

Storcentre, restauranter, cafeer, biografer med mere ser ikke ud til at kunne åbne i den nærmeste fremtid.

I Vestjylland, Nordjylland og Bornholm lægges der op til at alle afgangselever i grundskoler samt på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser kommer tilbage hver anden uge. En forudsætning er, at der foretages test to gange om ugen.

Hvis smittesituationen også egner sig i andre landsdele vil de kunne foretage samme genåbning efter 14 dage (15. marts). En genåbning for de sidste landsdele forventes at kunne ske efter påskeferien 5. april, hvis smitteudviklingen på det tidspunkt skønnes tilfredsstillende.

OUH-direktøren forsikrer, at det store universitetshospital nok skal klare alt det, der kræver akut behandling. Men behandling som eksempelvis som et nyt knæ, må vente, hvis Covid-presset bliver for omfattende.

Annonce

- Der er et stort pres på politikerne. Jeg kan udmærket forstå, hvis man er frisør, restauratør eller har børn, der ikke kan komme i skole. Hele den danske befolkning er træt af corona. Men så skal vi acceptere, at der er nogle ting, vi udsætter behandlingen af igen og igen, fortsætter Bjarne Dahler-Eriksen.

Han understreger, at man skal være klar til at rulle nogle af genåbningerne tilbage igen enten regionalt eller nationalt, hvis det kommer så vidt.

Syddanmark hårdt ramt

Da antallet af indlagte var på sit højeste ved juletid, var der en skæv fordeling af indlagte i Øst- og Vestdanmark. Især i Region Hovedstaden havde smitten godt fat og satte hospitalerne i regionen under et voldsomt pres. I øjeblikket er situationen omkring smitte en anden.

- Lige nu er der fire af de fem hårdest ramte kommuner, der hører til Syddanmark. Hvis man tæller ned til nummer 11, er der to mere, siger direktøren og fortæller, at OUH udgør ti procent af det danske sygehusvæsen.

Hvis beregningerne viser sig at holde stik, og der bliver omkring 870 indlagte i april, vil det betyde, at omkring 90 ender på OUH. I hvert fald hvis indlæggelserne fordeler sig ligeligt.

- Det er dobbelt så mange, som ved juletid. Det vil belaste os rigtig meget, og det vil betyde, at vi skal allokere en masse ressourcer om. Meget af det planlagte må vente igen, så det har en pris, fortæller Bjarne Dahler-Eriksen og tilføjer:

- Den pris skal vejes op imod, hvad det er, vi ser ind i samfundsmæssigt i forhold til økonomi og konkurser.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter gigantisk skattekrav: Direktør for krakket olieselskab risikerer konkurskarantæne

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Claus har droppet webshoppen: - Jeg plejer med et glimt i øjet at sige, at der er to ting, man ikke skal finde på nettet: Det er sit instrument og sin livsledsager

Assens For abonnenter

Tidligere Jægerkorps-chef og oberst har slået sig ned på Vestfyn: - Hvis vi ville, kunne vi rende nøgne rundt

Sport

Medie: Eriksen og Brentford er enige om kontrakt

Odense Håndbold For abonnenter

Odense Håndbold leverede en storkamp i Györ - tæt på halvt mirakel i Champions League

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Nordfyn For abonnenter

Succes med individuelle hensyn på plejehjemmet: 79-årige Bodil vælger at få ordnet negle hver 14. dage

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Odense

Læser undrede sig over lurende oversvømmelse: Nu må kommunen til pumperne

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Faaborg-Midtfyn

Se video: Først var robotten medvært i Natholdet - Nu skal den sikre hygiejnen på hospitaler i hele verden

Odense For abonnenter

Forhåbentlig er der stille om natten: Politikere har givet grønt lys til byggeri af 20 nye boliger klos op ad kirkegård

Nyborg

Store mængder regn forsinker byggeri af omstridt præstegård: - Vi tager ikke nogen chancer, når det handler om skimmelsvamp

Annonce