Annonce
Indland

OUH: Chimpanse under kniven har stort perspektiv

Nikoline var bedøvet, da hun ankom til operationsstuen.

En ny måde at operere patienter på blev for første gang udført på OUH. Patienten var chimpansen Nikoline

Annonce

Det var en noget anderledes patient, som mødte overlæge og professor i urologi Lars Lund, da han med sine kolleger skulle sterilisere den 10-11 år gamle hun-chimpanse Nikoline i et samarbejde mellem Klinisk Eksperimentel Institut på OUH og dyrlæger fra Odense Zoo.

Indgrebet viste sig at være en god mulighed for at tage hul på en ny form for indgreb, som skåner mennesker såvel som dyr.

Det er den såkaldte ethulsteknik, hvor man fører instrumenter ind igennem en port, der sættes i et beskedent hul i navlen via et snit på tre centimeter. Derfra kan lægerne foretage deres operation. Det er en teknik, som Lars Lund begyndte at arbejde med for godt tre år siden, og han var blandt andet den første i Skandinavien, der fjernede en nyre på denne måde på hospitalet i Viborg.

Hvor størrelsen på arret efter operationer oftest kun har kosmetiske konsekvenser hos mennesker, så er det noget andet hos chimpanser, som piller i deres sår. Derfor var det vigtigt for dyrlægerne, at Nikoline blev efterladt med så lille et ar som muligt.

Da først holdet kom under huden på Nikoline var forskellen fra mennesket ikke stor.
Annonce

Første indgreb af sin art på Fyn

Operationen tog kun et kvarter og gik efter planen. Nikoline har det godt i dag, og Lars Lund og hans kolleger har taget første spadestik med den nye fremgangsmåde på Fyn.

- Det er en teknik, vi gerne vil have ind i dagligdagen, fordi det kosmetisk er meget pænere med et enkelt, lille hul end med flere små huller eller et enkelt, stort hul. Men det tager jo tid, før man får en ny teknologi indført, siger Lars Lund.

Professoren og overlægen, der er ansat ved Urologisk Afdeling på OUH, fortæller, at de i afdelingen har haft planer om at indføre teknologien i noget tid, og da de modtog henvendelsen fra Odense Zoo, var han hurtig til at foreslå ethulsteknikken.

- Det blev startskuddet til, at vi i vores afdeling nu er kommet i gang med denne teknik, siger han.

Overlægerne Henrik Jahn (tv.) og Lars Lund (th.) under indgrebet.
Annonce

Ikke nyt at operere på dyr

Normalt øver læger sig på grise, hvis anatomi ligner menneskers, så det var en uvant situation at foretage et indreb på en chimpanse, men når lægerne først kom ind under huden, så ophørte forskellene.

- En chimpanse ser jo anderledes ud udenpå, men når man kommer ind under huden, så er chimpansen stort set lig den menneskelige anatomi, siger han.

Ethulsingrebet foregår ved, at en port med huller til redskaber sættes i et snit i navlen.
Annonce

Hurtigere rask med skånsomt indgreb

Perspektivet for teknikken med et enkelt indgangshul i navlen er ifølge Lars Lund stort, når man kombinerer den nye teknik med den eksisterende robotteknologi.

- Man kan lave alle operationer åbent, men det er mere skånsomt og giver færre ar på denne måde. Derfor bliver patienterne også hurtigere raske. Det er det, robotkirurgien også på sigt kommer til at vise, siger Lars Lund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce