Annonce
Fyn

OUH-ansatte får aflagte uniformer fra Svendborg

Odense Universitetshospital får nu Svendborg Sygehus' aflagte uniformer for at løse en del af leveranceudfordringerne fra De Forenede Dampvaskerier. Vaskedelen skal dog fungere på sigt, understreger overlæge Anette Holm. Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix
Fra på mandag får Svendborg Sygehus nye uniformer som en del af løsningen på de aktuelle leveringsproblemer fra De Forenede Dampvaskerier. Virksomheden overtog for fire uger siden ansvaret for al hospitalsvask på OUH og Svendborg Sygehus, men har indtil videre ikke kunnet levere rene uniformer og linned i det nødvendige omfang.

Fyn: Den 16. december overtog De Forenede Dampvaskerier al hospitalsvask fra Svendborg Sygehus og Odense Universitetshospital. Siden har leveringen af rene uniformer til personalet, tæpper til ambulancerne og rent linned til patienterne været særdeles mangelfuld, skrev Fyens Stiftstidende mandag.

Nu har man som en del af løsningen valgt at indsætte nye, blå uniformer på Svendborg Sygehus allerede fra på mandag. Det sker mere end to måneder før, det ellers var planlagt, lyder det i en meddelelse på sygehusenes intranet.

"Det gør det muligt at overføre ekstra uniformer fra Sydfyn til Odense Universitetshospital", skriver ledelsen, der dog samtidig opfordrer til, at alle kun tager det nødvendige antal uniformer og lægger dem til vask straks efter brug, så de hurtigst muligt kan blive vasket og sendt retur.

Anette Holm er ledende overlæge på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på OUH og har i forbindelse med de manglende leverancer været i løbende dialog med logistikafdelingen for at sikre, at hygiejnen på sygehuset fortsat er tilfredsstillende.

- Vi har løst de forskellige udfordringer så godt, vi kunne, efterhånden som de er opstået, men selve vaskedelen skal selvfølgelig fungere på sigt. Virus og bakterier på tøjet lever vi fint med i dagligdagen, men på et sygehus er det meget vigtigt, at vi holder smitterisikoen på et absolut minimum. Derfor skal sådan noget som uniformer udskiftes hver dag, forklarer hun.

Generelt mener hun dog ikke, at risikoen for smittespredning - på trods af leveringsvanskelighederne - er alarmerende.

- Det er jo svært at kvantificere risikoen, men jeg vil da sige, at det mest sandsynlige er, at der ikke sker noget. Der skal alligevel noget til, før vi smitteoverfører. Men derfor skal forholdene jo være i orden alligevel, fortæller hun.

Annonce

Vaskerisagen

  • Regionsrådet for Region Syddanmark besluttede i november 2018, at al hospitalsvask fremover skulle udliciteres til De Forenede Dampvaskerier og Berendsen Textil Service.
  • Region Syddanmark har beregnet, at man vil spare 29 millioner kroner om året ved at skifte til de to private vaskeriselskaber. Al vasketøj sendes nu til Skovlunde på Sjælland.
  • Forenede Dampvaskerier overtog 16. december sidste år opgaven med at vaske hospitalsartikler fra sygehusene i Odense, Kolding, Middelfart, Vejle, Svendborg og Nyborg.
  • Det har dog indtil videre ikke været muligt for virksomheden at levere det nødvendige antal rene uniformer, tæpper, rengøringsmopper og linned, som sygehusene har haft behov for.

Rengøring under al kritik

Efter mandagens artikel i Fyens Stiftstidende har flere serviceassistenter henvendt sig til avisen og fortalt, at sygehuset heller ikke har fået leveret tilstrækkeligt mange microfiberklude og moppestykker, der bruges til at rengøre gulvene på sygehuset.

"Det er katastrofalt. Vi har været pressede siden 16. december", skriver en af dem, mens en anden fortæller, at "rengøringen visse steder er under al kritik. Nogle steder er vi nødt til kun at feje gulvet".

I tilfælde som disse, hvor der ikke er tilstrækkeligt med gulvmopper, er sygehuset nødt til at foretage en såkaldt "risikovurdering", fortæller overlæge Anette Holm.

- Så er der steder, såsom gangarealer og kontorer, hvor man ikke foretager vådmopning (vasker med våd moppe red.), fordi det trods alt er vigtigere, at operationsstuerne og intensivafdelinger er helt rene. Det skal selvfølgelig fungere på sigt, men lige nu er det sådan, vi løser det, fortæller hun.

Det har fortsat ikke været muligt at få en kommentar til de mangelfulde leverancer fra De Forenede Dampvaskerier.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Lynfrosten giver nye muligheder

Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

Annonce