Annonce
Fyn

OUH-ansatte får aflagte uniformer fra Svendborg

Odense Universitetshospital får nu Svendborg Sygehus' aflagte uniformer for at løse en del af leveranceudfordringerne fra De Forenede Dampvaskerier. Vaskedelen skal dog fungere på sigt, understreger overlæge Anette Holm. Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix
Fra på mandag får Svendborg Sygehus nye uniformer som en del af løsningen på de aktuelle leveringsproblemer fra De Forenede Dampvaskerier. Virksomheden overtog for fire uger siden ansvaret for al hospitalsvask på OUH og Svendborg Sygehus, men har indtil videre ikke kunnet levere rene uniformer og linned i det nødvendige omfang.

Fyn: Den 16. december overtog De Forenede Dampvaskerier al hospitalsvask fra Svendborg Sygehus og Odense Universitetshospital. Siden har leveringen af rene uniformer til personalet, tæpper til ambulancerne og rent linned til patienterne været særdeles mangelfuld, skrev Fyens Stiftstidende mandag.

Nu har man som en del af løsningen valgt at indsætte nye, blå uniformer på Svendborg Sygehus allerede fra på mandag. Det sker mere end to måneder før, det ellers var planlagt, lyder det i en meddelelse på sygehusenes intranet.

"Det gør det muligt at overføre ekstra uniformer fra Sydfyn til Odense Universitetshospital", skriver ledelsen, der dog samtidig opfordrer til, at alle kun tager det nødvendige antal uniformer og lægger dem til vask straks efter brug, så de hurtigst muligt kan blive vasket og sendt retur.

Anette Holm er ledende overlæge på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på OUH og har i forbindelse med de manglende leverancer været i løbende dialog med logistikafdelingen for at sikre, at hygiejnen på sygehuset fortsat er tilfredsstillende.

- Vi har løst de forskellige udfordringer så godt, vi kunne, efterhånden som de er opstået, men selve vaskedelen skal selvfølgelig fungere på sigt. Virus og bakterier på tøjet lever vi fint med i dagligdagen, men på et sygehus er det meget vigtigt, at vi holder smitterisikoen på et absolut minimum. Derfor skal sådan noget som uniformer udskiftes hver dag, forklarer hun.

Generelt mener hun dog ikke, at risikoen for smittespredning - på trods af leveringsvanskelighederne - er alarmerende.

- Det er jo svært at kvantificere risikoen, men jeg vil da sige, at det mest sandsynlige er, at der ikke sker noget. Der skal alligevel noget til, før vi smitteoverfører. Men derfor skal forholdene jo være i orden alligevel, fortæller hun.

Annonce

Vaskerisagen

  • Regionsrådet for Region Syddanmark besluttede i november 2018, at al hospitalsvask fremover skulle udliciteres til De Forenede Dampvaskerier og Berendsen Textil Service.
  • Region Syddanmark har beregnet, at man vil spare 29 millioner kroner om året ved at skifte til de to private vaskeriselskaber. Al vasketøj sendes nu til Skovlunde på Sjælland.
  • Forenede Dampvaskerier overtog 16. december sidste år opgaven med at vaske hospitalsartikler fra sygehusene i Odense, Kolding, Middelfart, Vejle, Svendborg og Nyborg.
  • Det har dog indtil videre ikke været muligt for virksomheden at levere det nødvendige antal rene uniformer, tæpper, rengøringsmopper og linned, som sygehusene har haft behov for.

Rengøring under al kritik

Efter mandagens artikel i Fyens Stiftstidende har flere serviceassistenter henvendt sig til avisen og fortalt, at sygehuset heller ikke har fået leveret tilstrækkeligt mange microfiberklude og moppestykker, der bruges til at rengøre gulvene på sygehuset.

"Det er katastrofalt. Vi har været pressede siden 16. december", skriver en af dem, mens en anden fortæller, at "rengøringen visse steder er under al kritik. Nogle steder er vi nødt til kun at feje gulvet".

I tilfælde som disse, hvor der ikke er tilstrækkeligt med gulvmopper, er sygehuset nødt til at foretage en såkaldt "risikovurdering", fortæller overlæge Anette Holm.

- Så er der steder, såsom gangarealer og kontorer, hvor man ikke foretager vådmopning (vasker med våd moppe red.), fordi det trods alt er vigtigere, at operationsstuerne og intensivafdelinger er helt rene. Det skal selvfølgelig fungere på sigt, men lige nu er det sådan, vi løser det, fortæller hun.

Det har fortsat ikke været muligt at få en kommentar til de mangelfulde leverancer fra De Forenede Dampvaskerier.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Annonce