Otterup: - Vi hjælper hinanden og har det mega hyggeligt. Det er lige sådan et sted, jeg har haft brug for. Jeg har aldrig været så god til at tage kontakt og snakke med andre. Det gør jeg her. Det er mega hyggeligt.
15-årige Philip Bertelsen er i gang med at klargøre sin Puch Maxi. Det er torsdag aften i Otterup Scooterværksted. Var værkstedet ikke blevet oprettet i november, havde han nok stået hjemme i garagen i stedet for. Han nyder fællesskabet med de 15 andre drenge, som er mødt op.
Understøttet af Nordfyns Ungdomsskole og flere frivillige opstod værkstedet i forlængelse af, at der i efteråret var debat omkring, at byens scooterkørere kørte for stærkt og larmede for meget. Klaus Madsen var med til at få ideen og er i dag en af de frivillige kræfter. Han husker, hvordan at han selv som dreng kørte rundt i Otterup på knallert.
- Der har altid været knallertkørere. Det nye er nok kun, at Facebook er kommet, så nogle folk på den måde får mulighed for at brokke sig, siger han.
Der har altid været knallertkørere. Det nye er nok kun, at Facebook er kommet, så nogle folk på den måde får mulighed for at brokke sig.
Klaus Madsen, frivillig i scooterværkstedet og med en fortid som ung knallertkører i Otterup.
Et frirum
Han understreger, at han ikke har overblik om byens scooterkørere, og han og de andre frivillige har heller ingen intention om at få det. Dem, der har lyst, er velkomne. Man skriver sit navn på en seddel, og det er så det.
Forældre er velkomne, men kun hvis den unge selv giver lov. Værkstedet skal ses som et frirum. Et sted, hvor drengene mødes om deres fælles interesse for scootere og knallerter. Som minimum medvirker de voksne til, at alle forlader værkstedet med orden på lys og bremser.
- Vi hjælper dem, som har brug for det. Vi er mange frivillige, og de fleste af os har en håndværksmæssig uddannelse, fortæller Klaus Madsen, der selv er uddannet automekaniker.
Skulle der være én enkelt eller to af de unge, som møder op med tunet køretøj, bliver der måske bemærket, men ikke påtalt.
- Vi skal ikke lege politi. Gjorde vi det, ville de bare holde sig væk.
Klaus Madsen er imponeret over den ånd, som allerede er skabt i værkstedet.
- Drengene er fornuftige, søde og flinke og rigtig gode til at hjælpe hinanden. Selv nyder vi også at komme her som frivillige, og det, tror jeg, også at drengene kan mærke.
Puch Maxi for 1000 kroner
15-årige Alexander Dan Kristensen har købt en gammel Puch Maxi for 1000 kroner. Han har skilt den ad, og forrige torsdag hjalp vennerne Andreas Bengtson og Christian Hansen ham med at slibe stellet. Christian Hansen er selv kørende på en scooter, han har købt brugt for 4300 kroner. Han bor cirka syv kilometer uden for Otterup, og derfor er det bare nemmere i en travl hverdag at bevæge sig rundt på scooter end på cykel.
- Jeg har også en cykel og vil gerne have motion. Så når det bliver varmere, begynder jeg at cykle på den igen.
De tre genkender ikke billedet af scooterkørere som uansvarlige trafikanter og betoner, at det faktisk er tilladt at køre scooter på de fleste af byens cykelstier. Selvfølgelig inden for den maksimale fartgrænse på 30 kilometer i timen og med den nødvendige hensyntagen til andre trafikanter.
Plads til flere
Scooterværkstedet har åbent hver torsdag fra klokken 19.00 til 22.00. Sidste torsdag var der pizza fra et gavmildt lokalt pizzeria, og op mod jul blev drengene forkælet med hotdog. Sædvanligvis tropper mellem 10-16 drenge op, og der er plads til flere i alderen 13-18 år, også gerne piger.
Den eneste, man skal gøre, er at møde op. Uanset, om har en scooter i forvejen eller bare er nysgerrig efter at stifte bekendtskab med det tohjulede transportmiddel, inden man eventuelt selv anskaffer sig ét.