Annonce
Nordfyn

Otterup: Kønnere og klimaklar

Billedet er en såkaldt principvisualisering. Det vil sige, at det kun er en skitse, så man skal ikke tage den som udtryk for, at plantebede, gadelamper med videre bliver placeret lige præcis som vist på skitsen. Grafik: Nordfyns Kommune
Første spadestik til stort projekt i bymidten blev taget torsdag formiddag.

Otterup: Bymidten i Otterup skal i de kommende år gennem en større opgradering og fornyes med ny belægning, bede og muligheder for et mere attraktivt byliv. Torsdag formiddag (3.10) kunne formand for Erhvervs- Kultur- og Fritidsudvalget Mette Landtved-Holm (V) tage det første spadestik til anlægsopgaven, der i første omgang omfatter Jernbanegade. Senere vil også Bredgade blive sendt i udbud.

- Der bliver lagt en lysere belægning - i samme farve som strandsand - og så bliver der lavet nogle fleksible løsninger flere steder i gaden. Det kan for eksempel betyde, at i turistsæsonen kan bageren få et område til udeservering, og uden for sæsonen kan det omdannes til parkeringspladser, fortæller Åse Nielsen, der er plan- og kulturchef i Nordfyns Kommune.

I projektplanerne ligger også, at Jernbanegade efter en længere vellykket forsøgsperiode bliver indrettet til en permanent ensretning af trafikken.

Men selvom det kosmetiske fylder meget i projektet, så er det ikke botox og løft af øjenlåg det hele.

Under overfladen bliver bymidten nemlig også gjort klar til fremtidens klimaforandringer med flere og voldsommere skybrud.

Annonce

Klimatilpasning

En faskine er en slags kasse i jorden, der typisk er fyldt med sten eller lignende, som regnvandet fra taget på en bygning eller overfladevandet fra gaden ledes hen til. Faskinen fungerer som et midlertidigt depot for vandet, ligesom en lille udgave af et regnvandsbassin.

En faskine aflaster kloaksystemet, og der stilles som regel krav om, at der skal etableres faskiner i nye boligområder.

Vandet renses med et lag filtermuld, så faskinen ikke stoppes til med blade og skidt.

På grund af drikkevandsinteresser må vandet fra Otterups bymidte ikke sive ned under faskinen, men bliver ledt over i en ny regnvandsledning.

Klimabede forsinker vandet

Det er Vandcenter Syd, der står for en række specielle regnvandsbede, der skal opsamle og holde på regnvandet.

- Et af problemerne med de kraftige skybrud er jo, at regnvandet via kloakkerne fosser ud og oversvømmer rensningsanlæggene, når det hele kommer på samme tid, fortæller Dorte Fynsk Thomsen, der er projektleder for Vandcenter Syd.

Derfor sløjfes de nuværende afløbsbrønde og erstattes med nogle bede, hvor vandet samles via render i vejsiderne. Det samme sker med regnvandet fra de tagnedløb på husene, der vender ud mod Jernbanegade.

- I vejbedene opsamles vandet og ledes gennem et lag filtermuld med beplantning, så vandet renses. Det vand, som ikke fordamper, eller optages af planterne, ledes videre til en række faskiner under bedene, som opmagasinerer vandet og sikrer, at det føres langsomt ud i kloakken, fortæller Dorte Fynsk Thomsen.

Mindst mulig gene for handlende

Lige siden idéfasen har både borgere og handelsliv været inddraget i planerne, og den færdige plan bærer også præg af de mange input, der er kommet på møderne.

- Det har været en lang proces med rigtigt mange idéer på bordet, og vi får en bymidte, der er tilpasset dem, som skal bruge den. Vi har også lyttet til, at hele byen ikke skulle graves op, mens der var mange turister i byen, ligesom vi er opmærksomme på, at julehandlen skal kunne køre smertefrit, så vi generer mindst muligt, fortæller Mette Landtved-Holm.

Det betyder, at arbejdet kører fra nu og til 1. december, hvor der holdes pause indtil marts.

Det er entreprenørfirmaet BM Bogense, der har fået opgaven med den første etape af byomdannelsen, og det er indehaver Lars Rasmussen godt tilfreds med.

- Vi har igennem de senere år fået en række større opgaver rundt omkring i landet, men det er da altid dejligt at få den slags opgaver i sin egen kommune, siger Lars Rasmussen, der har drevet familiefirmaet siden 1990.

Mette Landved-Holm slap for at tage fliserne op, men det var alligevel lidt af en opgave at tage det første spadestik for træernes rødder. Foto: Thomas Gregersen
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Assens

Slanger i fokus på Terrariet

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce