Annonce
Nordfyn

Otterup: Kønnere og klimaklar

Billedet er en såkaldt principvisualisering. Det vil sige, at det kun er en skitse, så man skal ikke tage den som udtryk for, at plantebede, gadelamper med videre bliver placeret lige præcis som vist på skitsen. Grafik: Nordfyns Kommune
Første spadestik til stort projekt i bymidten blev taget torsdag formiddag.

Otterup: Bymidten i Otterup skal i de kommende år gennem en større opgradering og fornyes med ny belægning, bede og muligheder for et mere attraktivt byliv. Torsdag formiddag (3.10) kunne formand for Erhvervs- Kultur- og Fritidsudvalget Mette Landtved-Holm (V) tage det første spadestik til anlægsopgaven, der i første omgang omfatter Jernbanegade. Senere vil også Bredgade blive sendt i udbud.

- Der bliver lagt en lysere belægning - i samme farve som strandsand - og så bliver der lavet nogle fleksible løsninger flere steder i gaden. Det kan for eksempel betyde, at i turistsæsonen kan bageren få et område til udeservering, og uden for sæsonen kan det omdannes til parkeringspladser, fortæller Åse Nielsen, der er plan- og kulturchef i Nordfyns Kommune.

I projektplanerne ligger også, at Jernbanegade efter en længere vellykket forsøgsperiode bliver indrettet til en permanent ensretning af trafikken.

Men selvom det kosmetiske fylder meget i projektet, så er det ikke botox og løft af øjenlåg det hele.

Under overfladen bliver bymidten nemlig også gjort klar til fremtidens klimaforandringer med flere og voldsommere skybrud.

Annonce

Klimatilpasning

En faskine er en slags kasse i jorden, der typisk er fyldt med sten eller lignende, som regnvandet fra taget på en bygning eller overfladevandet fra gaden ledes hen til. Faskinen fungerer som et midlertidigt depot for vandet, ligesom en lille udgave af et regnvandsbassin.

En faskine aflaster kloaksystemet, og der stilles som regel krav om, at der skal etableres faskiner i nye boligområder.

Vandet renses med et lag filtermuld, så faskinen ikke stoppes til med blade og skidt.

På grund af drikkevandsinteresser må vandet fra Otterups bymidte ikke sive ned under faskinen, men bliver ledt over i en ny regnvandsledning.

Klimabede forsinker vandet

Det er Vandcenter Syd, der står for en række specielle regnvandsbede, der skal opsamle og holde på regnvandet.

- Et af problemerne med de kraftige skybrud er jo, at regnvandet via kloakkerne fosser ud og oversvømmer rensningsanlæggene, når det hele kommer på samme tid, fortæller Dorte Fynsk Thomsen, der er projektleder for Vandcenter Syd.

Derfor sløjfes de nuværende afløbsbrønde og erstattes med nogle bede, hvor vandet samles via render i vejsiderne. Det samme sker med regnvandet fra de tagnedløb på husene, der vender ud mod Jernbanegade.

- I vejbedene opsamles vandet og ledes gennem et lag filtermuld med beplantning, så vandet renses. Det vand, som ikke fordamper, eller optages af planterne, ledes videre til en række faskiner under bedene, som opmagasinerer vandet og sikrer, at det føres langsomt ud i kloakken, fortæller Dorte Fynsk Thomsen.

Mindst mulig gene for handlende

Lige siden idéfasen har både borgere og handelsliv været inddraget i planerne, og den færdige plan bærer også præg af de mange input, der er kommet på møderne.

- Det har været en lang proces med rigtigt mange idéer på bordet, og vi får en bymidte, der er tilpasset dem, som skal bruge den. Vi har også lyttet til, at hele byen ikke skulle graves op, mens der var mange turister i byen, ligesom vi er opmærksomme på, at julehandlen skal kunne køre smertefrit, så vi generer mindst muligt, fortæller Mette Landtved-Holm.

Det betyder, at arbejdet kører fra nu og til 1. december, hvor der holdes pause indtil marts.

Det er entreprenørfirmaet BM Bogense, der har fået opgaven med den første etape af byomdannelsen, og det er indehaver Lars Rasmussen godt tilfreds med.

- Vi har igennem de senere år fået en række større opgaver rundt omkring i landet, men det er da altid dejligt at få den slags opgaver i sin egen kommune, siger Lars Rasmussen, der har drevet familiefirmaet siden 1990.

Mette Landved-Holm slap for at tage fliserne op, men det var alligevel lidt af en opgave at tage det første spadestik for træernes rødder. Foto: Thomas Gregersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce