Annonce
Danmark

Otte ud af ti danskere: Menneskerettigheder er vigtige

Grafik: Mikkel Petersen

En ny meningsmåling foretaget af Voxmeter for Amnesty International viser, at størstedelen af danskerne bakker op om menneskerettigheder. Mandag er det 70 årsiden, verdenserklæringen om menneskerettigheder blev til.

Fredag 10. december 1948 vedtog FN's Generalforsamling enstemmigt "Verdenserklæringen om menneskrettigheder." Nu er det 70 år siden.

I den forbindelse har Amnesty International via Voxmeter fået foretaget en meningsmåling om danskernes holdning til menneskerettigheder. Og den er ganske klar. Otte ud af ti danskere er "enige" eller "meget enige" i, at "det er vigtigt, at alle mennesker har nogle grundlæggende rettigheder, som stater og regeringer er forpligtet til at respektere."

- Det er opløftende at se, at langt størstedelen af danskerne fortsat bakker op om menneskerettighederne. Menneskerettigheder er dengang som nu det bedste grundlag for en verden med frihed, retfærdighed og fred, siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty International Danmark.

Annonce

Menneskerettigheder er dengang som nu det bedste grundlag for en verden med frihed, retfærdighed og fred.

Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty International Danmark

Landsindsamling

På søndag den 9. december afholder Amnesty International Danmark landsindsamling 2018. De indsamlede penge går til research, kampagner, medie- og lobbyarbejde. Kilde: Amnesty.dk

Grafik: Mikkel Petersen

Rettigheder er relevante

Diskussionen om menneskerettigheder og internationale konventioner har på det sneste været til debat, blandt andet da Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, i programmet "Pind og Sass" på TV2 News sagde, at "vi har fået rodet os ind i alle mulige internationale konventioner og domstole. Det bliver vores opgave at rode os ud af det, så vi igen kan få herredømmet over det."

På Twitter korrigerede hanefterfølgende og skrev: "Hov! - man må altså godt debattere Menneskerettighedsdomstol, konventioner mv. og være kritisk, uden samtidig at folk lægger til grund, at jeg vil udmelde Danmark ensidigt af disse, for det har jeg ikke sagt eller ment."

I Voxmeter-meningsmålingen er 77 procent af de adspurgte "uenige" eller "meget uenige" i udsagnet "Menneskerettighederne er et levn fra en anden tid og ikke relevante for os i dag". Det glæder også generalsekretær Tine Christensen:

- Selv om menneskerettighedsartiklerne blev vedtaget for 70 år siden, viser vores meningsmåling, at vi i Danmark fortsat har tillid til de fælles spilleregler, der skal holde magthaverne i ørerne og beskytte borgere over hele verden mod overgreb, siger hun.

Meningsmåling


  • Meningsmålingen er gennemført i perioden 19. november - 21. november 2018.
  • 1045 personer i alderen 18-65+ har deltaget, og meningsmålingen er repræsentativ.
  • Meningsmålingen er gennemført som en undersøgelse ved brug af Voxmeters CAWI-system (Computer Assisted Web Interview).
  • Respondenterne er tilfældigt udvalgt.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce