Annonce
Livsstil

Otte gode råd: Få mere ud af din vin

Køb ikke for billigt, skift små vinglas ud med nogle større, hold din vin kølig og undersøg, hvad der kan betale sig at købe med hjem, hvis du rejser sydpå. Her er otte råd, der kan forbedre dine oplevelser med vin.

En større landsdækkende avis havde engang mottoet "Hvis du vil vide mere". Vinredaktørerne formoder, at dine øjne, kære læser, hviler på disse spalter netop nu, fordi også du gerne vil vide mere om vin.

Målet med denne artikel er at give dig nogle let brugbare råd, som, hvis du ikke tidligere har fulgt dem, med garanti (og den slags er sjældent i dag) vil give dig en bedre oplevelse, når du drikker vin.

Vi begynder med det helt basale: Kvalitet koster. Efter flere afsløringer de senere år af brunello, der viste sig ikke at være brunello, og af amarone, der ikke var fremstillet heeelt efter forskrifterne, og af barolo, der heller ikke sådan rigtig var barolo, burde det stå klart, at man får, hvad man betaler for. En barolo til 100 kroner smager derefter, og det mest positive, man kan sige om en brunello til samme pris, er, at den i bedste fald er fremstillet inden for Brunello di Montalcino-zonen og måske af de rigtige druer. Man får ikke oplevelsen af at køre en Porsche ved at købe en Peugeot (og så i øvrigt intet dårligt sagt om den franske bil).

Køb hellere en god end tre ligegyldige flasker - og vær kritisk over for fantastiske priser. Hvis tilbuddet ser ud til at være for godt til at være sandt, er det det måske også.

Undgå varmen

Vin, der ikke skal drikkes inden for kort tid, bør opbevares i et mørkt, køligt rum - typisk en kælder. Alternativt i et skab eller andet mørkt sted (nogle bøger foreslår endda under sengen), hvor temperaturen ikke svinger mere end højst et par grader. Alligevel findes der køkkenfirmaer, som, velsagtens på grund af uvidenhed eller prioritering af design frem for anvendelighed, har bygget vinreoler ind i deres køkkenmøbler - i nogle tilfælde til ophængning over kogepladerne eller indbygning ved siden af ovnen.

Men det er længe siden, rødvinen skulle en tur på radiatoren, før man mente, den kunne serveres, og temperaturen i de fleste køkkener vil ofte være et stykke over 20 grader, og det gavner ingen vine at blive serveret så varme. Selv om du kun har få flasker liggende og ikke samler til senere brug, så find det køligste sted til flaskerne. Hvis du ikke har en kølig, temperaturstabil kælder eller lignende rum, så køb et lille vinkøleskab. De fås til under 1000 kroner, og de har den fordel, at du altid har vin klar i en ordentlig serveringstemperatur.

For selv om vinene ligger ved 12-14 grader, kan du hive en rødvin direkte ud og skænke den. I en normal stuetemperatur stiger vinens temperatur i glasset ret hurtigt. For nogle år siden målte vi temperaturstigningen i et glas rødvin over halvanden time. Vinen blev serveret ved 14,5 grader og nåede på 90 minutter, mens glasset stod ved stuetemperatur, op på 20,1 grader.

Med mindre vinkøleskabet har forskellige temperaturzoner, kan det være nødvendigt at komme hvidvin en kort tur i køleskabet før servering, og mousserende vin bør køles endnu mere, til 6-7 grader, før servering. Hvis der ikke er plads i køleskabet, kan du tage en beholder stor nok til flasken og en god portion is, som du blander med to teskefulde salt og et godt skvæt koldt vand. Som vi husker fra fysikundervisningen, sænker salt vandets frysepunkt, og dermed giver isgrøden en hurtigere afkøling af flasken, end hvis du bare blander is og vand og sætter flasken i det.

Annonce

Læs om ny vin og glæd dig til den gamle

Men nu vi er ved vinkøleskabet: Prøv at lægge et par flasker god barolo, tør riesling fra Tyskland eller Alsace eller bordeaux i en god årgang derind og glem dem i nogle år. Man snyder sig selv for nogle store oplevelser, hvis man altid drikker sin vin ung og ikke lader den udvikle de aromaer, som alderen kan give den.

Det kræver selvfølgelig, at råmaterialet i flasken har potentiale til at udvikle sig positivt. Der findes mange skribenter og vinmagasiner - både i papirform og på nettet - som til dels lever af at spå om den nyeste årgangs kvalitet. Et godt råd er derfor at læse om vin - både fordi det gør det nemmere at vælge rigtigt i butikken, og fordi det afmystificerer vinene. Det er sin sag at vælge blandt de mange hundrede vine på Bilkas høje hylder, hvis man ikke kender nogen alternativer til den flaske, man plejer at tage.

Endnu et råd er derfor: Læs om vin. Der er masser af gratis information på nettet - danske sider som winelab.dk, vinbladet.dk og vinavisen.dk er gode steder at begynde, og i Superbrugsen og Føtex kan du finde henholdsvis bladet Vin & Co og bladet Vin - der ikke overraskende handler om de vine, du finder i butikken. Men derudover er der også helt basal viden om vin at hente i bladene, som også kan findes på nettet.

Og når du på et tidspunkt søger efter udenlandske specialmagasiner eller kaster dig over en udgave af det crowdfundede danske nørde-magasin Vang (beskrevet i disse spalter 20. marts 2015), er dine henlagte flasker i køleskabet måske ved at være klar til første smagning.

Annonce

Ikeas glas er o.k.

Hvis nogen har fået det indtryk, at ikke alene valget af vin, men også køb af glas er en art videnskab for de indviede, er det forståeligt. Glasfirmaer, som lever højt på vinnørder og vinskribenters (!) højtflyvende ros af lige præcis deres riesling-glas eller specielt svungne karafel, gør selvfølgelig, hvad de kan for at understrege vigtigheden af det rigtige vinglas. Men de kan jo ikke alle have ret hele tiden - der kan ikke være fem forskellige perfekte glas til ung bordeaux eller pinot noir. Så kan det være nødvendigt at gøre kanten i toppen af glasset skæv eller krumningen en anelse større for at adskille sig fra konkurrenternes glas.

Det ubetinget vigtigste ved et vinglas er, at det er stort nok til, at du kan slynge vinen rundt og få frigivet dens duft. Forsamlingshusets små ballonglas er med andre ord tæt på ubrugelige.

Dernæst giver det dig en bedre oplevelse af vinen, at glasset snævrer ind i toppen, fordi det samler duften (og i øvrigt minimerer risikoen for, at du slynger vinen ud over dig selv eller andre, hvis du er på tredje eller fjerde glas ...).

Ikea sælger udmærkede glas kaldet "Hederlig", som ikke vil ruinere nogen. Bilka har tidligere solgt glas af mærket Stölzle, som fint klarer de fleste vine. De gik for omkring 100 kroner for seks styk, og finder du dem, er de et udmærket alternativ til et dyrere mærker som Spiegelau.

I disse spalter har vi tidligere rost glas fra de østrigske firmaer Riedel og Zalto (forhandles af henholdsvis H.J. Hansen/Vinspecialisten og Bichel.dk, men kan også købes på firmaernes egne hjemmesider). De ER gode, men der er også til en vis grad tale om nørderi, når man betaler over 200 kroner for et glas, der i sin grundform minder meget om et af Ikeas til 12 kroner. Sidste år lancerede Riedel en ny serie kaldet Superleggero - mundblæste og angiveligt meget lette. De skal formentlig konkurrere med Zaltos glas, som får alle andre vinglas til at føles tunge, men prisen tynger de nye Riedel-glas: Et styk koster 800 kroner. Det er billigere på Riedels hjemmeside, hvor prisen er 80 euro (cirka 600 kroner), men det bliver næppe en storsælger uden for de mest entusiastiske kredse.

Der er forskellige holdninger til opvasken. Zalto fremhæver som et af de positive træk ved firmaets glas, at de trods deres tyndhed sagtens tåler en tur i opvaskemaskinen. Alligevel sætter jeg aldrig nogen af mine vinglas i maskinen - både for at være sikker på, at de ikke får glaspest, og fordi jeg ikke stoler på, at maskinen skyller glassene ordentligt rene. Og så foretrækker jeg at begrænse brugen af sæbe i glassene til et par dråber for ikke at få afsmitning i smagen.

Annonce

Giv vinen luft

Særligt unge rødvine med hård garvesyre - eksempelvis vine på nebbiolo (som barolo og barbaresco) og cabernet sauvignon-dominerede vine - kan ændre sig en del, hvis du ilter vinen, før den skal drikkes. Det gør tanninerne blødere, og dermed bliver vinen for de fleste lettere at drikke.

Vinen kan iltes på flere måder: Du kan hælde den op i en skål og derfra over i en anden skål - og frem og tilbage et par gange inden du hælder den tilbage i flasken eller på en karaffel. Har du ikke tid til det, kan du hælde vinen direkte i en karaffel og skvulpe den godt rundt. Det vil stadig give vinen mere ilt, end hvis du blot skænker den i glasset.

Men det kan også være interessant blot at lade vinen stå i glasset og slynge den rundt med fem-ti minutters mellemrum og lægge mærke til forskellen og udviklingen i vinens duft og smag fra gang til gang.

Annonce

Køb vin når du rejser

Det lader sig gøre at fragte et par flasker, godt pakket ind i håndklæder og en lukket pose - eller i særlig foret emballage - i en kuffert, som skal med flyet. Men det er ulig nemmere at tage vin med hjem fra ferien, hvis man bevæger sig i bil, bus eller tog, og det kan som regel betale sig, da man kun skal betale den lokale moms, når man selv henter vinen. Man slipper også for den danske alkoholafgift, den danske importørs udgifter til fragt og for det generelt højere danske prisniveau.

Hvis du på forhånd har undersøgt de danske priser på de vine, du kunne tænke dig at købe med hjem, er det selvfølgelig lettere at finde de gode køb, men fordelen ved at købe vinen, hvor den bliver lavet, kan også være, at du her kan få flasker, som ikke importeres til Danmark. Fra et EU-land må du indføre vin "til eget forbrug" - svarende til højst 90 liter.

Annonce

Støt en vinbar

Vinbarer er de seneste år også dukket op uden for København, og hvis du hører til typen, der smiler ved tanken om at falde ind på sådan et sted efter arbejde for at få et enkelt glas, så lad det ikke blive ved tanken. Husk at bruge de steder, der tilbyder noget ud over det sædvanlige. Det er ikke gratis at drive en vinbar, og hvis priserne skal kunne holdes på et fornuftigt niveau, skal der en vis stabil omsætning til.

Så brug nu vinbarerne - også selv om kollegerne måske ikke har tid til at tage med. Det er folk, der holder af vin, der står bag disken, og de vil helt sikkert også gerne snakke om vin med dig. Foruden den behagelige oplevelse, det er at drikke et glas vin, risikerer du at gå derfra med en udvidet horisont og mere viden om verdens mest fascinerende landbrugsprodukt.

Læs i næste uge: Januar-tilbud fra vinhandlere

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

En handlekraftig kvinde fylder 80

Faaborg-Midtfyn

Lokal nedlukning af sogn truer efter fødselsdag og fest: Nu lukker alle kommunens bosteder for besøg

Annonce