Annonce
Odense

Otte anbefalinger: Sådan kan Odense Kommune udbrede grøn bilisme frem mod 2030

Frem til 2030 skal antallet af hybrid- og elbiler i de odenseanske garager stige til 30.000, mener By- og Kulturudvalget. Foto: Mette Mørk
Flere ladestandere og bedre viden om el og hybridbiler er afgørende, hvis Odense skal have flere grønne biler på vejene. Tirsdag fik politikerne et katalog med anbefalinger.

Odense: Flere ladestandere og mere viden om el- og hybridbiler skal få antallet af grønne biler til at stige markant på de odenseanske veje frem mod 2030.

Det er blot nogle af de anbefalinger som en ekspertgruppe med formand for gruppen, Lærke Flader, i spidsen tirsdag eftermiddag kunne præsentere sammen med politikerne i By- og Kulturudvalget.

Medlemmerne af ekspertgruppen, der alle har bidraget med forskellige viden på området, har udarbejdet otte anbefalinger, som politikerne kan bruge i deres arbejde med at få flere odenseanere til at vælge en elbil.

Annonce

For grønnere transport i egen bil og ikke mindst færre benzin- og dieselbiler er et af de vigtigste områder, hvis Odense Kommunes mål om at blive CO2-neutral senest i 2030 skal opnåes. Et mål som alle byrådets partier har forpligtet hinanden til med aftalen "Klimaneutral 2030".

Begejstring hos politikere

Og anbefalingerne blev taget godt imod af hele udvalget på tværs af partifarver.

- Det handler om, at vi sætter turbo på den grønne omstilling. Jeg er glad for initiativerne, som gyder vandene for, hvad vi kan diskutere politisk, siger by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V).


Det kræver helt konkret en handling der gør, at selv tvivlerne bliver overbevist om, at det er en god ide at anskaffe sig en elbil, og kapaciteten af ladestandere skal op, så folk ikke skal være bekymrede for at skulle skubbe bilen hjem. Folk skal være trygge.

Niclas Turan Kandemir (S)


- Det er ikke bare en stor, men også nødvendig opgave vi med glæde påtager os, og det kan ikke gå stærkt nok. Men det kræver helt konkret, at selv tvivlerne bliver overbevist om, at det er en god idé at anskaffe sig en elbil, og kapaciteten af ladestandere skal op, så folk ikke skal være bekymrede for at skulle skubbe bilen hjem. Folk skal være trygge, lød det fra Niclas Turan Kandemir (S).

Ekspertrådets otte anbefalinger

Ekspertrådet består af Lærke Flader, branchechef i Dansk Elbil Alliance, Ilyas Dogru, chefkonsulent i FDM, Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv og Torben Sigsgaard, rådgiver i Lungeforeningen og professor og læge ved Aarhus Universitet. Rådet har disse otte anbefalinger til Odense Kommune, der skal fremme den grønne omstilling på vejene.

  1. Odense Kommune skal opstille en række servicemål og KPI'er (en målbar værdi, der beskriver hvor god man er til at indfri mål, red.) for omstillingen til elbilisme. De kan gøre det muligt at måle, om man er på rette vej frem mod 2030.
  2. Ladepladserne skal udnyttes så effektivt som muligt, og ekspertgruppen anbefaler derfor, at man tænker parkeringsregler ind i opladningspladserne.
  3. Kommunen bør undersøge effekten af at forbyde kørsel med personbiler uden sodpartikelfilter, det vil sige personbiler, der ikke opfylder Euronorm 5.
  4. Odense Kommune bør have fokus på at skabe synlighed om udviklingen i antallet af elbiler på de odenseanske veje.
  5. Kommunens strategi for ladestandere skal bygge på en bred dækning af behovet for ladestandere, også ved boliger, hvor det ikke er muligt at oplade på egen matrikel.
  6. Udbygningen af ladeinfrastrukturen bør ske i samarbejde med hele ladebranchen, hvor man sammen screener kommunale arealer for attraktive placeringer.
  7. Odense Kommune skal undersøge og afdækker elnettet i og omkring Odense, og gå i dialog med lokale energi- og elselskaber.
  8. Kommunen skal indtage en proaktiv rolle i forhold til at fremme omstillingen til elbilisme samt udbygningen af infrastruktur for ladestandere.

Hvad er den største udfordring, når odenseanerne skal overbevises om at købe en elbil?

- Det skal være nemt at eje en elbil, og derfor skal det være nemt at komme til at lade, for ellers er det jo umuligt at eje en elbil, mener næstformand i By- og Kulturudvalget, Kristian Guldfeldt (K), og han blev efterfølgende bakket op af Søren Freiesleben (EL):

- I områder, hvor der ikke er betalingsparkering, skal der være ladestandere ved vejen, for det er der, man skal ind og vise folk, der bor i byen, at de kan lade den op, der hvor de bor. Jeg tror man skal være god til at have noget i alle nærområder, så elbiler ikke kun er for dem der bor i hus.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Nordsjællandsk journalistpar udlever drømmen på Vestfyn: De vil åbne lokal café med havudsigt

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Odense Håndbold

Odense Håndbold tog endnu en sejr, selvom spillet ikke levede op til standarden: - Vi forventer mere af os selv

Sport For abonnenter

Navne fra Odense Idrætshal - med vindende danskere gennem tiderne, OBK-kendis og Vittinghus ude

Fyn

Læger opfordrer til stadig at lade sig corona-teste: Testcenter er gået fra 8500 til 1500 daglige tests

Nordfyn For abonnenter

Kørelæreren viser rundt: Kom tæt på Nordfyns trafikale brændpunkter

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Odense Håndbold For abonnenter

Navne fra Otterup Idrætscenter - med skrattende højtalere, udebane på hjemmebane og Lois Abbingh

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Kerteminde

Efter en stribe kritiske beretninger om værtshus: Der er også en anden historie, fortæller øjenvidne

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Faaborg-Midtfyn

Bil 'fløj' af Svendborgmotorvejen: Pas på regnvåde veje derude

Annonce