Annonce
Indland

Otte år og kronisk syg: Robot afløser Theodor i klassen, når han er indlagt

Socialpædagog Mette Sorang Kjær gjorde otteårige Thedor Fuglsang klogere på alt det, som hans nye robot-ven kan hjælpe ham med. Fremover skal den være hans stedfortræder, når han er indlagt med sin kroniske sygdom på H.C. Andersen Børnehospital. Foto: Michael Bager

Børn med kronisk sygdom går glip af meget, når de er indlagt. Nu er der måske en løsning på vej. Torsdag fik to syge børn overrakt en robot, som de næste tre år skal repræsentere dem i skolen, når de ligger på H.C. Andersen Børnehospital.

Annonce

- Hvad nu, hvis læreren ikke ser mig, og hun ikke ved, at jeg er inde i robotten, spørger Theodor Fuglsang, mens han forsigtigt piller ved sin nye hvide elektroniske hjælper, der er formet som et ansigt og en overkrop.

Socialpædagog Mette Sorang Kjær beroliger drengen og viser ham, at robotten lyser, når han vil sige noget. Sådan bliver både hans lærer og klassekammeraterne gjort opmærksom på ham, når han er indlagt med sin kroniske sygdom. Og det er han tit.

For otteårige Theodor Fuglsang lider af korttarmssyndrom. Derfor er han den ene af to børn, som har fået lov at teste en helt ny form for patientpleje: Robotten AV1. Torsdag fik de to børn overrakt robotterne på H.C. Andersen Børnehospital i Odense.

Meningen er, at de kan styre robotten via en app på deres telefon og endda tale ved hjælp af den. På den måde kan de være en del af det sociale liv i deres børnehave og skole, når sygdom forhindrer dem i at være der fysisk.

- Når Theodor har været indlagt bare i en uge eller 14 dage, så har han altid skullet kæmpe med at komme ind i børnehaven eller klassen igen. Verden fortsætter jo, mens han er på sygehuset. Så når han kommer tilbage, så skal han altid lige finde ud af, hvad det er for nogle lege, de har gang i, siger Theodor Fuglsangs mor, Christina Starup.

- Jeg håber, at det her vil hjælpe, fordi han kan blive en del af legene og gruppen, selv om han ikke er der, fortsætter hun.

AV1

AV1 er en robot, som er blevet skabt af den norske virksomhed No Isolation. Den er den første af sin slags, der er udviklet særligt til børn og unge med kronisk sygdom. Robotten kontrolleres via en smartphone eller tablet.H.C. Andersen Børnehospital har fået doneret to af robotterne fra Heinrich og Laurine Jessens Fond. Torsdag blev de overrakt til Theodor Fuglsang (8) og Silje Nyholm (5), der begge lider af korttarmssyndrom.

Der var mødt meget fagpersonel frem, da to syge børn torsdag fik overrakt robotter, som skal hjælpe dem i deres sociale liv. Her ses fra venstre: Rasmus Gaardskær Nielsen, Theodor Fuglsang, Ulla Jydby og Christian Tvede. Foto: Michael Bager
Annonce

Meget tid med indlæggelse

Theodor Fuglsang blev født med det, der hedder gastroschise. Det betød, at hans mave ikke samlede sig, og at hans tarme blev klemt. Han har ikke meget tyndtarm og kun en halv tyktarm. Det betyder, at alt hvad han spiser, glider direkte igennem kroppen.

- I begyndelsen kastede han meget op og havde hyppig afføring. Og så er han ofte indlagt, fordi hans saltbalance i blodet er skæv. De første mange år var vi indlagt med ham hele tiden. Nogle gange har vi kun lige været hjemme i et par døgn, og så har det været afsted igen, forklarer Christina Starup.

Indlæggelserne har ikke kun bragt Theodor Fuglsang bagud socialt. Det har også udfordret ham fagligt. Her kan robotten måske også hjælpe. For ved at placere robotten i klasseværelset, mens Theodor Fuglsang er indlagt, kan han følge undervisningen fra sygesengen via et videosignal på sin telefon.

Annonce

Nyt og spændende

Fra sommer bliver det også aktuelt for det andet barn, der torsdag fik en robot med sig hjem. Her begynder femårige Silje Nyholm i skole. Hun lider også af korttarmssyndrom, og hun har længe været ked af alt det, som hun er gået glip af under sine indlæggelser.

- Hun har glædet sig helt vildt til at kunne se, hvad hendes allerbedste ven Esther laver, når hun ikke selv kan være der, siger moren, Rikke Nyholm.

Hun er overbevist om, at robotten kommer til at gøre datterens liv bedre. Rikke Nyholm håber:

- At hun ikke længere vil føle sig anderledes, at hun ikke kommer til at mangle det sociale, at hun ikke kommer bagud og at det kan give hende mere kvalitet i hverdagen. At det kan få hende til at føle sig glad.

Torsdag fik begge børn mulighed for at udforske deres nye robotter for første gang. Robotterne bliver hos børnene i tre år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce