Annonce
Odense

Ostehandler om nedgang: Det skyldes vejarbejdet i Odense

Ole Rath Petersen mener ikke, kommunen har taget de lokale erhvervsdrivende i Nørregade nok med på råd i forbindelse med byudviklingen i byen. Foto: Nils Svalebøg

Vejarbejde har fyldt meget i Odense Centrum de seneste år, og det er gået hårdt ud over ostehandleren Producenten i Nørregade. Han mener, det er arrogant når borgmesteren siger, det er op til butikkerne at lokke kunder til.

Går du ned ad Nørregade, kan du finde alt, hjertet begærer. Der er tøjbutikker og specialbutikker. Madbutikker og restauranter. Det er en gade fyldt med mennesker i alle klasser. Fra narkomanen, der sidder på gaden, til den pæne middelklasse, der afleverer børn på den private Marie Jørgensens Skole. Den unge mor med hænderne placeret på barnevognen, og det gamle ægtepar, der går arm i arm ned gennem gaden. Kort sagt en gade, der rummer et koncentrat af næsten alt, Odense har at byde på. Inklusiv vejarbejde.

For det er netop dét, der har lagt en dæmper på Nørregade, hører man i gaden. Bogstaveligt talt. Vejarbejde, omkørsler, ensrettede gader. Alt det er noget, der kan få selv den mest rutinerede bilist til at grimme sig og vælge en anden vej at tage. Og det går ud over butikkerne. For på Nørregade har flere butikker drejet nøglen om de senere år som del af butiksdøden i centrum, hvor antallet af butikker er dykket med 73 i perioden fra 2012 til 2017.

Annonce
Specialforretningen Producenten er en ostehandel, der har haft adresse på Nørregade de seneste 90 år. Indehaver Ole Rath Petersen har haft butikken i 14 år. Foto: Nils Svalebøg

Mistet en tredjedel omsætning

Hos ostehandleren Producenten mærkes det tydeligt, at trafikken er tyndet ud i Nørregade i løbet af det seneste stykke tid.

Hver gang kommunen eller letbanen sætter gang i et nyt vejarbejde, giver det tydelige tilbageslag i omsætningen. Faktisk har vejarbejdet ramt den lille ostehandel så hårdt, at de har haft en nedgang på en tredjedel af omsætningen i forhold til tiden før, ombygningerne gik i gang. Og selvom ejendommen, butikken ligger i, er ejet af indehaver Ole Rath Petersen, og han derfor er blevet skånet på huslejefronten, betyder det ikke, at nedgangen ikke får konsekvenser for ostehandlen. I dag er der tre ansatte udover indehaveren, og til maj næste år går en af de ansatte på efterløn, og så er der ikke råd til at ansætte en ny.

Ole Rath Petersen er sikker på at vejarbejdet er skyld i nedgangen. Ifølge ham har butikken haft en stigende omsætning hvert år, indtil Thomas B. Thriges Gade blev lukket, og de korte varsler butikkerne får, når der kommer nyt vejarbejde eller omkørsler, hjælper ikke på planlægningen af aktiviteter og lignende, der ville kunne lokke kunder til. De, der kommer fra områder uden for centrum og kører til butikken, orker ikke besværet med omveje og køer.

- Jeg skrev på et tidspunkt med nogle løsningsforslag til Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), fordi der lige havde været vejarbejde, og jeg syntes, at vi kunne bruge en håndsrækning. Han svarede tilbage, at vi i den kommende tid ikke ville være generet i Nørregade. Der gik tre uger, så var vi lukket. Vi blev varslet tre dage før, siger Ole Rath Petersen.

Derfor er han frustreret over, at borgmester Peter Rahbæk Juel (S) i en artikel på fyens.dk den 29. august udtalte, at det er butikkernes opgave at lokke folk ind at handle.

- Vi har ikke mulighed for at planlægge os ud af det, når vi ikke ved, hvornår gaden er lukket eller indkørselsforhold er spærret af. Det er arrogant at placere problemet ovre hos os andre og sige, at vi selv må løse det. Det kan vi ikke, siger Ole Rath Petersen.

Forslag bliver afvist

Ostehandleren synes da også selv, han har forsøgt på flere måder at dække den tabte omsætning.

Han har kontaktet flere plejecentre, for at høre om han kan levere til dem, og selvom plejecentrene er interesseret, har de allerede indkøbsaftaler gennem kommunen og kan derfor ikke handle ved Producenten. Derfor valgte Ole Rath Petersen at stille det løsningsforslag til borgmesteren, men blev afvist.

- Jeg fortalte ham, hvor hårdt vi i midtbyen er ramt økonomisk af vejarbejdet og foreslog, at de (Odense Kommune, red.) kunne give os en kompensation i form af at tilbyde os at levere til kommunens plejehjem og kantiner. Det kunne lette noget af det, vi taber, siger Ole Rath Petersen.

Han mener slet ikke, at de lokale forretningsdrivende er blevet hørt i forbindelse med byudviklingen.

- Der har været møder, men jeg føler, at de ting, der er besluttet, er besluttet på forhånd. Min oplevelse er, vi reelt ikke har været hørt, siger Ole Rath Petersen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Annonce