Annonce
Livsstil

Ostebilen vinder på point over Netto

Fire flotte oste: Nederst Primeo fra Nørup Mejeri, derover Gammel Knas fra Arla Unika (du kan roligt købe en hel ost) foruden den hvide ged fra Tebstrup og endelig Jernved Mejeris danbo. Foto: Sugi Thiru

Køkkenskriveren plukkede fire oste fra torvet og fire fra den lokale Netto til en dyst på koaguleret mælk. En gedeost, en knøs fra Nordjylland og en unik havarti gav mest smæk for skillingen.

En lige linje af koaguleret mælk løber fra de gamle mesopotamere i Mellemøsten til ostebilen på mit lokale torv. Fra de entreprenante hyrder, som første gang fandt på at hælde frisk mælk på en gedemave for at bevare kalorierne til mindre gode tider, til den kittelklædte ostehandler, som hver lørdag parkerer lastbilen på brostenene, slår klappen op og finder pianostrengen frem for at skære ost til kunderne.

Denne søndag er viet til en test af ostebilen mod den lokale Netto på evnen til at levere lokalt produceret ost.

Både ostebilen og supermarkedet har fine tilbud, hvis man slår automatpiloten fra, glemmer alt om Lillebror og havarti i knaldrød plast og søger ud i køleboksens kroge bevæbnet med nysgerrighed og viljen til at betale mere end 100 kroner for et kilo ost.

Køkkenskriveren gik på jagt efter to gange fire oste, som alle fungerer på morgenbordet eller som snack ud på aftenen.

I ringen står som nævnt ostegrossisten Mathiasen med base i Vejle og otte ostebiler, som med 200 oste i porteføljen på papiret har et godt udgangspunkt for at slå Nettos sort-gule skottehund. Kæden står til gengæld godt i kraft af en tæt og stærk alliance med Løgismose Mejeri med base på Fyn.

De otte oste ligger smagsmæssigt midt på tallerkenen med en afstikker til gedeosten i form af Tebstrups hvide og Knøsen fra Løgismose, som er den mest udfordrende i smag.

Smag er individuelt, og det bliver især understreget i disciplinen ost, men køkkenskriveren udpeger ostebilen som vinder på point: Ostene herfra har mere personlighed, uanset at Knøsen og osten fra Barsø i Lillebælt giver kamp til stregen.

Annonce

1

Knøsen øverst til højre har karakter, hvad køkkenskriveren savner hos de to oste fra Løgismose. Osten lavet på mælk fra den eneste gård på Barsø har et flot snit. Foto: Sugi Thiru

Flora Mundo, gedeost fra Tebstrup Gedeosteri ved Knebel på Djursland: Hvid, halvfast skæreost. Blød og lækker med cremet tekstur og en fin syrlighed - glem alt om brægende geder, osten er let og elegant med en fin, mild eftersmag. Købt hos Mathiasen Ost.

2

Honning, nødder og økologisk appelsin, så er man kørende til en omgang honningsyltede nødder. Netto har også et bud på syltetøj, som kan give ostene godt selskab. Foto: Sugi Thiru

Halvfast modnet danbo på seks procent fra Jernved Mejeri, lille privatmejeri med fem medarbejdere ved Gredstedbro: Fin og fyldig smag trods de kun seks procent fedt, lækker rund i smagen med fornemmelsen af græs og sommer. Teksturmæssigt giver osten behagelig modstand i munden. Lækker som en opgradering af hverdagsosten på et rundstykke eller til knækbrød. Købt hos Mathiasen Ost.

3

Primeo fra Nørup Mejeri. Fremstillet af mælk fra ni lokale landmænd omkring Nørup nær Vejle Ådal og lavet på både danske og italienske mælkesyrebakterier: Fast ost med stor dybde i smagen, cremet og hænger en smule fast i mundhulen, nøddeagtig i smagen. Vil have godt af modspil fra syltede nødder med knas. Oplagt til tapas. Købt hos Mathiasen Ost.

4

Arla Unika Gammel Knas, moderne havarti på 36 procent fra Nr. Vium Mejeri, modnet uden ilt over 24 måneder. Kan i øvrigt købes via arlaunika.dk: Clouet i denne luksushavarti er krystallerne af protein, som knaser mellem tænderne. En koncentreret ost, fed og cremet i mundfornemmelse med den pikante, knasende kontrast og en eftersmag, som kommer rullende som en mægtig brise fra havet. Superlækker i kombination med en fyldig øl med lidt bitterhed, og en af køkkenskriverens absolutte favoritter. Skorpen kan i øvrigt spises. Købt hos Mathiasen Ost.

5

Økologisk Barsø Havblik 30 procent, produceret af Arla på mælk fra landbruget Bjerggaard på Barsø i Lillebælt, modnet 20 uger: Lækker fast ost med fornemmelsen af græs i smagen, nødde-agtig med en let sødme. Virker mager, men har godt med smag uden at være skarp. Oplagt at tage en bjælke til en kold, fyldig øl eller nogle honningsyltede nødder. Flot! Købt i Netto.

6

Løgismose Mejeri: Knøsen, klassisk, fast ost på 27 procent fremstillet og lagret på gårdmejeri i Vendsyssel: Lækker og næsten hård ost med punch i næven uden at skræmme. Her er sødme, nødder og kant fra lagringen til en lang, lang eftersmag. Flot ost, som skal nydes i små bidder. Købt i Netto.

7

Løgismose Mejeri Lynghede Danbo, mellemlagret, halvfast på 25 procent: Fast ost med god dybde og dyb eftersmag fra lagringen, men ikke den store kompleksitet - lige ud ad landevejen-danbo, som dog har mere kant end Jysk Højland. Købt i Netto.

8

Løgismose Mejeri Jysk Højland, fast, 25 procent: Fastere og virker mere fedtfattig end Lynghede Danbo i kraft af teksturen. Nøddeagtig og let sødmefuld smægtende ost med tapas-potentiale. Men den skræmmer ikke nogen og savner personlighed. Købt i Netto.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Fyn

Stor politiaktion i Munkebo: Har sandsynligvis forbindelse til terror

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce