Annonce
Middelfart

Ornitologens gode råd: Sådan spotter du havørnen

- Hold afstand og nyd dem. En kikkert er også altid godt, hvis man vil se fugle ude i naturen, sådan lyder rådene fra havørne-koordinator Ib Bager. Foto: Erik Thomsen

Vestfyn: På Vestfyn er der gode muligheder for at få fantastiske oplevelser med at se havørne. Man skal blot overholde nogle simple retningslinjer for at tage bedst muligt hensyn til ørnene.

1 Sådan spotter du ørn og rede

Havørne sidder ofte i nærheden af søer og fjorde, de meget store og derfor nemme at spotte - især hvis de er i luften.

- Havørne har et vingefang på 2-2,40 meter, så det svarer lidt til, at der kommer en dør flyvende. Derfor er man ikke i tvivl, hvis det er en ørn, siger Ib Bager, der er ørne-koordinator ved Dansk Ornitologisk Forening.

Man kan nemt se, om det er en ungfugl eller en voksen ørn. Voksne har et lyst hoved, hvid hale og et gult næb. Ungfugle har en ensfarvet brun fjerdragt og et gråligt næb.

Hvis man vil se en havørn i luften, er chancerne normalt størst om morgenen og formiddagen, hvor den er på jagt - resten af dagen sidder den gerne i et træ og slår mave. I foråret ligger ørnene på rede.

- Lige nu, hvor der ikke er løv på træerne, kan man sagtens se rederne, for de er enorme. Men når de kommer løv på træerne, kan de være svære at finde. Så skal man i stedet holde øje med ørnen, der flyver op og ned af reden.

2 Hold afstand og brug kikkert

Især mens ørnene ligger på rede, er det meget vigtig at holde god afstand - gerne et par hundrede meter, for ikke at skræmme ørnene væk. Derfor er en kikkert alfa og omega, så kan man sagtens stadig få en god oplevelse.

- Mine kikkerter koster op til 20.000 kroner stykket, men det skyldes min store interesse for fugle og min venlige kone, at jeg har sådan en. Man behøver ikke at købe en spritny, man kan sagtens finde en brugt, lyder rådet fra Ib Bager.

Han råder desuden til, at man holder hånden for glasset på kikkerten, når man tager den op for øjnene, ellers spotter ørnene dig lige med det samme.

- Ørnene ser jo væsentligt bedre end os. Hvis en ørn kunne læse, så kunne den læse den nederste linje på synstavlen ved lægen på flere kilometers afstand.

3 Overhold naturreglerne

Når man er ude at kigge efter havørne, skal man desuden huske at overholde reglerne i Naturbeskyttelsesloven. Det betyder blandt andet, at man i private skove skal holde sig på veje og afmærkede stier. Og så er det vigtigt, at man ikke har løsgående hunde med. Hunde skal være i snor, ellers risikerer man at forstyrre faunaen.

4 Hjælp havørnen

- Man fordrer stort set aldrig ørne, de klarer sig selv, men man kan være med til at hjælpe dem på andre måder, fortæller Ib Bager.

Ifølge Ib Bager ser man nogle gange sager - blandt andet på Sydfyn, hvor ørne bliver skudt, eller der bliver spredt ulovlige giftstoffer. Hvis man opdager det, kan man hjælpe ved at anmelde det. Hvis man finder en død ørn skal man altid melde det til Fødevarestyrelsen, så de kan obducere fuglen og finde dødsårsagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Borgmester anede intet om Lindøs jordkøb: - Det kom som en overraskelse

Kerteminde

Vi har spurgt læserne: Skal vi passe på Lindø eller på naturen?

Sydfyn

Private havne raser over Svendborg Kommune: Man kan ikke lave regler med tilbagevirkende kraft

Annonce