Annonce
Erhverv

Orifarm måtte gå på kompromis: Historisk fynsk kæmpeopkøb endelig godkendt

Efter at Orifarms stiftere Birgitte og Hans Bøgh-Sørensen sammen med direktør Erik Sandberg satte deres underskrifter på kontrakten med Takeda er der gået 11 måneder med forhandlinger med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. PR-foto: Rico Feldfoss, Orifarm
Det krævede 11 måneder med lange forhandlinger og en lang række indrømmelser, før medicinalvirksomheden Orifarm fik lov at gennemføre sit historisk store opkøb af blandt andet Kodimagnyl og Pamol.

Odense: Konkurrencerådet har godkendt Odense-virksomheden Orifarms store opkøb af en lang række aktiviteter fra medicinalgiganten Takeda. Men det har kostet Orifarm en hel del indrømmelser at nå så langt. Det skriver Konkurrencerådet i en pressemeddelelse.

Orifarm vil endnu ikke kommentere oplysningerne.

- Vi er glade for afgørelsen, så vi nu kan få de sidste detaljer på plads, nøjes administrerende direktør Erik Sandberg med at sige.


Fusionen kunne føre til højere priser på en række lægemidler til skade for patienter og for statskassen.

Christian Schultz, formand, Konkurrencerådet


Orifarm offentliggjorde i april 2020, at virksomheden var blevet enig med Takeda om overtagelsen, der blandt andet gjaldt kendte lægemidler som Pamol og Kodimagnyl . Prisen var 4,6 milliarder kroner, og dermed er opkøbet det største, der nogensinde er foretaget af en fynsk virksomhed.

Annonce

Konkurrencen blev hæmmet

I de mange måneder siden kontrakten blev skrevet under, har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen undersøgt markedet og handlen, der er den første større lægemiddelfusion i Danmark. I første omgang var resultatet nedslående for Orifarm, for Konkurrencerådet var ikke indstillet på en godkendelse.

- Vi er glade for afgørelsen, så vi nu kan få de sidste detaljer på plads, er den eneste kommentar fra administrerende direktør Erik Sandberg, Orifarm. Arkivfoto: Nils Svalebøg

- Vi kunne umiddelbart ikke godkende fusionen, da vores undersøgelser viste, at konkurrencen ville blive hæmmet. Den kunne føre til højere priser på en række lægemidler til skade for patienter og for statskassen, udtaler rådets formand, Christian Schulz, i pressemeddelelsen.

"Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens undersøgelser har identificeret konkurrencemæssige problemer på en lang række markeder," hedder det.

Annonce

Skal sælge fra

Fynboerne fik kun godkendelsen igennem ved at gå med til et større antal frasalg og andre indrømmelser.

Ifølge Konkurrencerådet har Orifarm forpligtet sig til at frasælge syv lægemidler i kategorien kopimedicin og fem markedsføringstilladelser til parallelimporterede lægemidler. Desuden skal virksomheden sælge håndkøbs-næsesprayen Klarigen.

Derudover har Odense-virksomheden lovet at tilslutte sig de prisloftsaftaler, som Lægemiddelindustriforeningen har indgået med Sundhedsministeriet og Danske Regioner, når det gælder 108 lægemiddelpakninger.

Annonce

Corona var ved at stoppe handlen

Ifølge Konkurrencerådet omfatter handlen dermed 50 lægemidler og 43 kosttilskud- og naturmedicinpræparater fra Takeda. Orifarm har tidligere oplyst, at man skulle overtage i alt 110 produkter - altså lidt flere end Konkurrencerådet oplyser.  Handlen omfatter også to fabrikker i Hobro og i Polen og omkring 600 ansatte.

Fusionen har også været anmeldt i Østrig, Polen, Sverige og Finland, hvor de respektive konkurrencemyndigheder har godkendt den, oplyser Konkurrencerådet.

Orifarm har hovedkvarter i Odense, men en stor del af de ansatte arbejder i Tjekkiet, hvor parallelimporteret medicin bliver pakket om. Arkivfoto: Morten Rode

Før den store handel - bortset fra godkendelsen - blev en realitet i april, forhandlede de to parter intensivt i fem måneder blandt andet hele vejen igennem den første coronabølge, der vanskeliggjorde arbejdet voldsomt.

Orifarm er grundlagt i Odense i 1995 og var før handlen allerede Europas største parallelimportør af lægemidler og Danmarks største leverandør af lægemidler med 1200 ansatte. Virksomheden ejes af Hans Bøgh-Sørensen og ledes af administrerende direktør Erik Sandberg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Kerteminde For abonnenter

Ejer af sportsbar peger på problemer ved nye restriktioner - vil ikke være en sur kælling: - Jeg synes, det er fuldstændig hul i hovedet

Annonce