Annonce
Indland

Organisationer presser på for større investeringer i forskning

Dansk Metal og Dansk Industri fører an i en ny alliance, der efterspørger større investeringer i forskning.

Der skal investeres flere midler i forskning - især inden for det tekniske og naturvidenskabelige område.

Det mener en ny alliance, der kalder sig "Forskningsalliancen", som består af blandt andet Dansk Metal og Dansk Industri.

Det skriver Berlingske.

- Vi ligger i Danmark under OECD-gennemsnittet, hvis man kigger på, hvor mange midler vi prioriterer til den tekniske og naturvidenskabelige forskning, siger Mette Fjord Sørensen, chef for forskning og videregående uddannelser hos Dansk Industri, til Ritzau.

- Hvis vi vil være med og stadig kunne understøtte de gode muligheder, der er, for at vores virksomheder kan komme med grønne løsninger, så har vi brug for, at de har adgang til den bedste viden, og det kræver investeringer.

Danmark anvender i dag cirka 22,5 milliarder kroner på offentlig forskning. Cirka 17 procent af den samlede pulje går til teknisk forskning, hvilket er utilstrækkeligt ifølge aktørerne bag Forskningsalliancen.

Konkret skal der fra politisk hånd frem mod 2022 investeres tre milliarder mere i teknisk og naturvidenskabelig forskning, lyder det.

Også Ingeniørforeningen og Akademiet for de Tekniske Videnskaber er med i alliancen. Formand for Ingeniørforeningen Thomas Damkjær Petersen mener, at Danmark er bagud sammenlignet med nabolande som Tyskland og Sverige.

- Vi har brug for, at vi kommer op på niveau med vores nabolande, og vi skal helst holde os i front fremadrettet for at have viden nok på området og for at skabe arbejdspladser inden for klima og det grønne område, siger han til Ritzau.

Parterne har opbakning fra blandt andet Danmarks største fond, Novo Nordisk Fonden, Landbrug & Fødevarer, Dansk Byggeri og Vestas.

Både De Radikale og SF er i udgangspunktet positive over for alliancens tanker.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

KMD Cup kommer til Odense

Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Sydfyn

Det flyder med vildsvin: Nummer seks drevet i land på Ærø

Annonce