x
Annonce
Danmark

Organisation om digitale sexkrænkelser: Kampagne er ikke nok

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Minister vil lære unge om konsekvenser ved digitale krænkelser. Men oplysning er ikke nok, siger organisation.

I løbet af ingen tid kan en video eller et billede af et intimt øjeblik ende uoverskueligt mange steder på de sociale medier og på internettet.

Annonce

Det kan have store konsekvenser for både offeret og krænkeren. Derfor lancerer regeringen mandag en kampagne, der skal oplyse unge om digitale krænkelser.

Men en kampagne er langtfra tilstrækkelig. Sådan lyder det fra paraplyorganisationen Digitalt Ansvar, der repræsenterer aktører, som arbejder på at bekæmpe digitale krænkelser.

- Det er rigtig positivt, at man sætter fokus på området, siger Ask Hesby Krogh, der er næstformand i Digitalt Ansvar.

- Men det er ikke nok. Vi bliver nødt til at have skærpet lovgivningen på området, for når det her materiale først er ude på nettet, så spredes det som en steppebrand.

Organisationen foreslår, at der indføres lovgivning, som forpligter sociale medier til at reagere hurtigere. Det vil hjælpe med at bremse delingerne af det krænkende materiale tidligere.

I Frankrig og Tyskland er der i dag lovgivning, der stiller de største sociale medier til ansvar.

I Tyskland skal åbenlyst ulovligt indhold fjernes inden for 24 timer, fra det er opdaget eller anmeldt.

Ligestillingsminister Mogens Jensen (S) lancerer kampagnen på vegne af regeringen. Det er hans overbevisning, at det først og fremmest handler om oplysning og digital dannelse.

- Vi vil gerne have, at den her kampagne bidrager til, at man bliver opmærksom på, hvad man ikke må, og at det har store personlige konsekvenser, siger ligestillingsministeren.

Flere partier i rød blok har dog presset på for at få lavet lovgivning, så sociale medier som eksempelvis Facebook og Instagram står mere direkte til ansvar.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har også erkendt, at der er behov for at se på, om de værktøjer, der er i dag, er hensigtsmæssigt.

Samme melding kommer fra Mogens Jensen:

- Det er muligt, at der også er nogle politimæssige redskaber, der skal skærpes. Men det er justitsministeren, der tager sig af det, siger han.

- Først og fremmest handler det for mig om at komme ud med budskabet om, at digitale krænkelser er ikke tilladte, og at det kan føre til hård straf.

Kampagnen med hovedbudskabet "Digitale krænkelser koster" skal køre på de sociale medier. Den henvender sig til folkeskolernes ældste klasser og unge på ungdomsuddannelser.

En forskningsrapport fra 2018 lavet af Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, viser, at 12 procent af drenge mellem 16 og 20 år og to procent pigerne har videresendt et billede med seksuelle undertoner uden samtykke.

Tre procent har oplevet, at et billede af dem selv blev videresendt uden deres tilladelse.

Hvis kampagnen er en succes, skal der ifølge ministeren være sket en forbedring i tallene, når der igen bliver målt.

Ask Hesby Krogh pointerer dog, at digitale krænkelser ikke kun er et problem blandt unge. Der også er voksne mænd og kvinder, som bliver udsat for at få billeder og videoer delt.

Ministeren mener, at det er fornuftigt at starte med at oplyse unge.

- Det er jo her, at vi opdrager fremtidens generationer, der lever digitalt. Så det er et godt sted at sætte ind, siger Mogens Jensen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Ingen voldspil i år: Cyrano udsættes

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Middelfart

Rock Under Broen rykkes til september: Afholdes samme dag som Lillebælt Halvmarathon

Annonce