Annonce
Odense

Ordblinde børn i træningslejr: - Vi vil se en hel vild læringskurve

Børnene bliver undervist i hold af 16 elever, som i den første uge bliver undervist af folkene bag virksomheden Ordblindetræning. Skolernes læsevejledere deltager også i forløbet, så de selv lærer de nyeste teknikker og digitale hjælpemidler. Foto: Jonas Ancher Nyeng
150 elever fra 4. til 7. klasse i Odense Kommune kommer i år igennem et intensivt kursus, hvor de får nye redskaber til at håndtere deres ordblindhed. Det sker i et samarbejde med den socioøkonomiske virksomhed Ordblindetræning, der har vundet flere priser for deres arbejde.

Klasselokalet på Ungdomscenter Østre Plads i Odense ligner umiddelbart de fleste andre, men hvis man går lidt tættere på og kigger på elevernes computere, vil man hurtigt opdage nogle nye programmer.

De 16 elever i lokalet er alle ordblinde og er for anden uge i træk mødt op til et intensivt undervisningsforløb, der skal gøre dem bedre til at læse og skrive, men som måske endnu vigtigere skal lære dem at bruge en række nye, digitale værktøjer, der gør det nemmere at komme igennem hverdagen på deres respektive skoler på trods af deres ordblindhed.

Med den såkaldte tappeteknik lærer de sprogets lyde. Og med brug af forskellige computerprogrammer og apps til telefonen kan eleverne få læst en tekst op eller få hjælp til, hvordan et ord skal staves. De kan ligefrem tale til et program, der så selv skriver talen ud som tekst.

Bag indsatsen står Odense Kommune, der har sat tre millioner kroner af til forløbet og en række andre tiltag for ordblinde.

For 150 ordblinde elever foregår det på den måde, at de i en uge blive trænet af folkene bag den socioøkonomiske virksomhed Ordblindetræning. Eleverne har samtidigt en læsevejleder fra deres egen skole med sig, som i de fleste tilfælde fortsætter undervisningen i den følgende uge, før turen går tilbage til deres normale klasser.

- Jeg er ikke i tvivl om, at vi vil kunne se en hel vild læringskurve, når de kommer tilbage på skolerne efter det her 14 dages-forløb. Vi skal så være gode til at vedligeholde det efterfølgende, siger Marianne Justesen, der er skoleleder på Seden Skole og desuden skolelederrepræsentant for alle skoleledere i det nordlige Odense.

Ifølge Thomas Mose fra Ordblindetræning taler målingerne af elevernes udbytte deres eget tydelige sprog. Eleverne bliver dog ikke kun bedre til at læse og skrive, fortæller han.

- Én ting er, at vi kan se, at det virker, når vi måler på det. Men eleverne får også et kæmpe løft af deres selvtillid, når de pludseligt finder ud af, at de rykker sig på læsningen og får styr på de it-værktøjer, som kan hjælpe dem, siger Thomas Mose.

Ordblindhed - kort fortalt

Ordblindhed er defineret som en udviklingsforstyrrelse, der medfører en nedsat evne til at forarbejde talt og skriftligt sprog.

Ordblindhed er i visse tilfælde arveligt, så der findes ofte et andet familiemedlem, som også er ordblinde.

Ordblindhed har ikke noget med intelligens at gøre.

Man vurderer, at omkring otte procent af befolkningen er ordblinde.

Ikke længere tabubelagt

Thomas Mose er uddannet folkeskolelærer og har igennem de seneste syv år arbejdet målrettet med ordblindhed. Han peger på, at der bare i den periode er sket et markant skifte i forhold til selve indsatsen, men også i forhold til, hvordan ordblinde ser sig selv.

Det kan han også se, når han møder børnene til de intensive kurser.

- Børnene er selvfølgelig lidt nervøse, når de møder op til de første timer. Men generelt set er de meget positive, når vi møder dem og er klar til at lære. Jeg oplever ikke længere, at det er så tabubelagt at være ordblind. Man er blevet langt bedre til at sætte ord på det, siger Thomas Mose.

Annonce

Ambitiøs strategi

Børn- og ungerådmand Susanne Crawley (R) peger på, at den øgede indsats over for ordblindhed står på ryggen af de erfaringer, man igennem de seneste 10 år har gjort sig med Plan T, som er et tilbud til elever i 7. og 8. klasse med læsevanskeligheder.

- Jeg kan rigtig godt lide, at vi tager udgangspunkt i noget af det, vi kender fra Plan T, hvor unge mennesker har kunnet møde andre, der har haft de samme udfordringer som dem. Nu prøver vi med nogle indsatser, der er rettet imod børnene, men også i forhold til deres forældre, siger Susanne Crawley med henvisning til de forældrekurser, som kommunen har valgt at arrangere i samarbejde med AOF.

Thomas Mose og virksomheden Ordblindetræning samarbejder med en række kommuner. Han mener generelt, at kommunerne er blevet bedre til at opdage og lave målrettede forløb til ordblinde børn. Der er dog stadig store forskelle fra kommune til kommune.

Odense Kommune hører dog til de mere ambitiøse, siger han:

- Det man gør i Odense, er en kæmpe opkvalificering i forhold til, hvad man gør mange andre steder. Det er der ingen tvivl om.

Eleverne bruger blandt andet såkaldt tappeteknik, hvor de bruger fingrene til lydene på de forskellige bogstaver i et ord. Foto: Jonas Ancher Nyeng
Annonce
Middelfart For abonnenter

Jæger fandt tre halshuggede rådyr i vejkant: - Det er noget forbandet svineri det der

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Femårig død i tragisk ulykke - sagen undersøges nærmere

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ærteavler idømt stor bøde: 140 plukkere måtte deles om fire toiletter – Vi er udsat for magtfordrejning

Faaborg-Midtfyn

Trods løfter om hurtig tilbagebetaling: Plejehjemsbeboere og efterladte venter stadig på millionbeløb

Odense For abonnenter

Hele Nicks familie var hjemme i rækkehuset, da branden brød ud: Krydsede afspærring og løb op til huset

Så kommer kameraerne for alvor op på fiskekutterne: - De skal dokumentere, at reglerne overholdes

Odense

Madklubben overtager fire lejemål centralt i Odense og åbner to nye restauranter: - Vi har fået en fantastisk modtagelse

Leder For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: 10. klasse på Kold College viser, at unge godt vil have en faglig uddannelse

For abonnenter

Byggefirma har haft et helt vildt år og omsætter for 2,3 milliarder - men på et punkt blev 2021 det dårligste år siden 2015

Odense For abonnenter

Her er billetprisen for at køre med Odense Letbane - du kan ikke købe billet på stationerne

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Odense

Jørgen har samlet på Coca-Cola-ting i 35 år: Kunne aldrig drømme om at drikke en Pepsi

Kerteminde For abonnenter

Rossano og Simon driver italiensk restaurant med stor succes: Snart kan de fejre en historisk milepæl

Faaborg-Midtfyn

Vejen måtte spærres i begge retninger: Sad fast i bil efter solouheld i kommunens bil

Annonce