Annonce
Nordfyn

Optrapning af konflikt: Borgere går til kamp mod vandværksbestyrelse

Ayoe Primdal er med i gruppen af utilfredse vandværkskunder, som nu er i gang med en underskriftsindsamling for at få en ekstraordinær generalforsamling tvunget igennem. Foto: Thomas Gregersen
En gruppe borgere fra Krogsbølleområdet vil have rent drikkevand hurtigst muligt, og de har ikke tillid til, at den nuværende bestyrelse kan løse opgaven.
Annonce

Nordfyn: I de kommende uger vil en håndfuld borgere fra Krogsbølleområdet ringe på dørene hos så mange lokale vandværkskunder som muligt. Målet er at samle underskrifter til en ny ekstraordinær generalforsamling i det lokale vandværk med det ene formål at få rent vand hurtigst muligt. Det skal ske ved, at lade Vandcenter Syd overtage vandforsyningen.

- Den nye vandværksbestyrelse taler om økonomi og nogle teoretiske løsninger, men de kan jo hverken garantere, at deres løsning vil virke, eller at den i sidste ende vil blive billigere end at gå til Vandcenter Syd, mener Lene Henriksen fra Vellinge og Ayoe Primdal fra Krogsbølle.

Den tvivl deler de med en af landets førende eksperter i grundvand og pesticider, tidligere statsgeolog Walter Brüsch, der før har udtalt, at vandværkets plan for at skaffe rent vand kan tage op til 20 år at gennemføre, og at det slet ikke er sikkert, den vil have den ønskede effekt.

Lene Henriksen og Ayoe Primdal er en del af den gruppe borgere, som nu er i gang med at kontakte de minimum 260 af vandværkets kunder, der ifølge vedtægterne er nødvendige for at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling.

- Vi står i en situation, hvor vi nu i flere år har haft for højt indhold af pesticider i vores drikkevand. Vi har nogle af landets højeste koncentrationer, og det vil vi ikke blive ved at leve med. Det gælder både i forhold til sundheden og i forhold til, at det er rigtig svært at sælge sit hus herude, når der ikke kommer rent vand ud af hanen, mener Lene Henriksen.

- Myndighederne udtaler, at der ikke er nogen "akut" fare ved at drikke vandet, men vi kan allerede nu se tilbage på flere års forskellige pesticider, og ifølge den dispensation, vandværket har fået lov at køre videre på, kan det mindst få lov at fortsætte to år mere. Ingen kan fortælle os, om der er en lagtidseffekt, eller hvad den er, supplerer Ayoe Primdal, der selv har investeret i et privat filteranlæg af hensyn til sin datter og barnebarn.

Nordfyns Vandværk ligger mellem Krogsbølle og Agernæs og er ramt af flere forskellige pesticider, hvoraf to lige nu overskrider grænseværdien. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Annonce

Anmeldt til erhvervs- og selskabsstyrelsen

De utilfredse vandværksforbrugere har forelagt deres materiale for en advokat, som har sagt god for fremgangsmåden. Samtidig er bestyrelsen blevet anmeldt til erhvervs- og selskabsstyrelsen for ikke at opfylde kravene om det antal medlemmer, der er krævet i vandværkets egne vedtægter.

I de seneste vandanalyser overskrides grænseværdien for Desphenyl-choridazon 29 gange, og for Methyl-desphenyl-choridazon er værdien overskredet 4,5 gange. Samtidig findes der et lavere indhold af flere andre sprøjtegifte, der kan stamme fra tidligere tiders produktion af blandt andet roer og løg.

Grundvandsekspert Walter Brüsch mener, at vandet fra Nordfyns Vandværk burde undersøges for endnu flere stoffer.

- Da der er tale om et område, hvor der er anvendt metalaxyl-M, vil man måske også kunne finde PPU, som er et nedbrydningsprodukt fra rimsulfuron. Det burde man teste for hurtigst muligt, mener han.

Der vil være lokale underskriftsindsamlere i både Vellinge, Krogsbølle og Bårdesø, men man er også velkommen til at henvende sig til Ayoe Primdal eller Lene Henriksen, hvis man ønsker at skrive under.

- Vi lægger også lister ud i blandt andet brugsen i Bårdesø, men vores udfordring er, at vi skal have både navn og målernummer, så man kan dokumentere, at man er forbruger. Og det er jo de færreste, der kan den slags i hovedet, men så er man velkommen til at skrive sit telefonnummer, så vil vi ringe rundt og få målernumrene senere, siger Lene Henriksen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Uro efter dødsulykke: Politiet måtte sikre OUH mod folk, der strømmede til

Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Kerteminde

Corona har for alvor gjort sit indtog: Nu er nøgletal over 100 i Fyns hotspot

Annonce