Annonce
Nordfyn

Optimistisk svineavler: - Vi tjener ikke penge lige nu, men det skal nok vende

En varm sommer, høje foderpriser og en for lav pris på svinekød presser de danske svineproducenter. Mens nogle svineavlere enten fri- eller modvilligt drejer nøglen til grisestaldene om, fortsætter Jens Henrik Andersen sin svinebedrift. Han er sikker på, at priserne nok skal stige igen.

I Bogense ligger Enghavegaard, der ejes af Jens Henrik Andersen og hans bror Morten Andersen, borgmester i Nordfyns Kommune. De har en produktion på 28.000 svin om året, og selv om de danske svinebedrifter for tiden spås en dyster fremtid, klør brødrene Andersen på.

Jens Henrik Andersen har nemlig været i branchen så længe, at han ved, at der er gode år og dårlige år.

- Når vi har et godt år, ved jeg, at det stopper på et tidspunkt, for ingen træer gror ind i himlen. Omvendt ved jeg også, at selv om det hele ser sort ud, så retter det sig på et tidspunkt, siger han.

Uforudsigelighed er en del af det danske landbrug, og Jens Henrik Andersen forklarer, at landmænd er vant til, at priserne går op og ned. Problemet er bare, at der har været for få gode år, hvilket gør, at mange svineproducenter ikke er robuste nok til at stå imod en krise.

- Det går især ud over de unge landmænd, som ikke har lige så meget kapital at stå imod med. Det er rigtig trist, synes Jens Henrik Andersen.

Annonce

Fra smågrise til slagtesvin

Jens Henrik Andersen er ikke i tvivl om, at priserne nok skal stige igen. Det helt store spørgsmål er, hvornår det sker. Indtil videre er Jens Henrik Andersens svinebedrift i stand til at klare sig igennem de dårlige tider.

- Det kan også blive så galt, at vi ikke kan stå imod. Men vi har været heldige at have haft gode år, hvor vi har tjent penge, og 2017 var også et fornuftigt år, forklarer Jens Henrik Andersen.

Enghavegaard har gennem flere år udvidet bestanden af søer, så den nu er på 820 søer. Hvert år laver de 28.000 smågrise, der bliver til slagtesvin.

I 2013 besluttede brødrene Andersen at gå fra salg af smågrise til slagtesvin, så i stedet for at sælge deres smågrise, feder de dem selv op, indtil de er klar til slagtning.

Sidste år havde smågriseproducenterne det godt. Hvis Jens Henrik Andersen da havde solgt sine smågrise, havde han fået en god pris. Men at han ikke er afhængig af at sælge smågrise er imidlertid det, der lige nu holder skuden oven vande.

Slagtesvinene leveres til Danish Crown, som aftager produktionen, uanset om svinene egentlig kan sælges eller ej. Afsætningen er derfor sikret for brødrene.

- Vi tjener for lidt penge nu, og det er heller ikke sikkert, at vi egentlig tjener penge, som det ser ud nu. Men pengene fosser ikke ud, siger Jens Henrik Andersen.

Udbud og efterspørgsel

Der er ingen tvivl om, at der bliver tjent for få penge rundt omkring på svinebedrifterne. Og det skyldes en skævvridning i forhold til udbud og efterspørgsel. Der bliver produceret alt for meget svinekød i forhold til, hvad der forbruges.

Produktionen skal derfor tilpasse sig markedet, og det betyder lige nu færre grise. En konsekvens af det aktuelle marked er, at flere svineavlere lukker deres bedrifter.

Jens Henrik Andersen synes, det er ærgerligt, at der er svineavlere, der ser sig nødsaget til at forlade erhvervet. Men han har en meget stor forståelse for, at nogle træffer den beslutning.

- Det er jo ikke bare, at folk rammes økonomisk. Det er et spørgsmål om hele deres eksistens, det er deres privatliv, deres bopæl, deres familieliv. Og det er gravalvorligt, understreger landmanden.

For hans eget vedkommende er der dog ingen tvivl at spore - han fortsætter. Han er bevidst om, at de aktuelle trange tider ikke kommer til at tjene sig ind i løbet af de næste par år. Alligevel holder han fanen højt. Dels fordi han tror på, at prisen atter vil stige, men også fordi han har investereret mange penge i svinelandbruget.

- I 2017 byggede vi nye stalde for mere end 15 millioner kroner. Så vi kan ikke bare sige, at nu vil vi ikke producere grise mere. Vi er nødt til at fortsætte, siger han.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce