Annonce
112

Optimisme: Veflinge vender udviklingen

Bestyrelsesformand Ulla Larsen og medlem Lars Thomsen er enige: Kampen for den lokale brugs kan godt kræve blod, sved og tårer, men Veflinge får de ikke ned med nakken. Foto: Thomas Gregersen
Sej kamp har betydet øget omsætning i Dagligbrugsen og nu vil bestyrelsen cementere butikken som lokalt samlingssted.

Veflinge: I forårssolen er en lille håndfuld borgere stoppet op foran Dagligbrugsen og får vendt dagens begivenheder, mens kunderne passerer ind og ud af butikken og hilser med brede solskinssmil. I Veflinge hersker der en sammenbidt beslutsomhed om, at den lokale dagligvarebutik ikke skal være den næste i rækken af lukningstruede brugser, og ligesom solen mærkbart vinder kræfter, så har brugsen efterhånden også noget at have optimismen i.

- Vi har store drømme for at udvikle vores butik, og uddeler Lars Therkelsen har da også lige garanteret os, at brugsen i Veflinge ikke er i farezonen for at gå samme vej som blandt andet Sandager og Nørreby, siger bestyrelsesformand Ulla Larsen.

Hun indrømmer, at det kan give ondt i maven at læse om den triste udvikling for de små brugser, men i Dagligbrugsen i Veflinge har man ved den netop afviklede generalforsamling kunnet glæde sig over en stigning i omsætningen. Hvor meget må bestyrelsesformanden dog ikke oplyse.

- Men der er kommet en bredere lokal bevidsthed om, at hvis vi skal holde gang i livet herude, så skal vi også holde gang i brugsen. Det kæmper både personalet, os i bestyrelsen, en række frivillige og kunderne en hård kamp for, siger Ulla Larsen.

Hun har netop været på kursus gennem Coop, hvor bestyrelsesmedlemmer fra hele Fyn fik mulighed for at hente inspiration fra hinanden.

- I Kerteminde har de haft stor succes med et pølsemarked foran brugsen, og det vil vi prøve at lave en Veflinge-udgave af i mindre målestok, fortæller Ulla Larsen.

Annonce

En kædereaktion

Forårsmarkedet finder sted den 6. april på p-pladsen og foran Dagligbrugsen.

- Vi inviterer alle til at komme og stille en gratis bod op på et kræmmermarked, der bliver nogle stande for udstillere, og så har vi hyret en pølsevogn, hvor man kan få en pølse og en vand eller øl til 10 kroner, fortæller Ulla Larsen.

Brugsen har blandt andet fundet en række tilbud frem på forårsblomster, og så er der i forbindelse med byens "Tab et ton"-projekt blevet arrangeret en gåtur klokken 14.

- "Tab et ton" er Dagligbrugsen blevet en del af, fordi brugsen pakker de madvarer til deltagerne, som indgår i deres kostplaner. Det betyder også, at der dukker nogle nye spændende grøntsager op i brugsens kølediske, fortæller Ulla Larsen.

En af de frivillige, der har sluttet sig til kampen for den lokale brugs, er Lars Thomsen, der bringer varer ud til de kunder, som ikke selv har mulighed for at komme til butikken og handle. Lars Thomsen er til dagligt ejer af byens afholdshotel, men blev ved den forrige generalforsamling valgt ind i bestyrelsen og har påtaget sig varetjansen for brugsen.

Om sommeren foregår vareturene på budcykel som i gamle dage, men i de kolde måneder bliver de fyldte kasser og poser dog læsset i bagagerummet på hans private bil.

Det har gjort hotelejeren til et populært ansigt hos byens ældre, hvor der som regel også bliver tid til en lille snak.

- Jeg har en ældre kunde, hvor jeg har fået nøglen til huset. Så lægger hun penge et bestemt sted, og jeg sørger for at stille de varer i køleskabet eller fryseren, som skal det. Det er sådan, livet var herude på landet for mange år siden, og her hjælper brugsen også med til at skabe lokale relationer og sammenhold, mener Lars Thomsen.

- Det er nødt til at være en kædereaktion, hvor vi allesammen foretager nogle bevidste valg. Hvis du bruger brugsen, så bruger brugsen den lokale håndværker til vores projekter og vedligeholdelse. Alle er vigtige for at bevare livet i byen, siger bestyrelsesformand Ulla Larsen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Annonce