Annonce
Fyn

Optagelsesprøver på SDU bliver med hjemmeovervågning: - Det er ikke et ønskescenarie

Skal du optages på SDU via kvote 2 i år, skal du acceptere at lukke universitetet indenfor i dit hjem under hele optagelsesprøven. Arkivfoto: Louise Koustrup
Alle håbefulde, der skal til optagelsesprøve på SDU i håbet om at komme ind på deres drømmeuddannelse, vil blive overvåget under hele prøven i deres hjem. Det siger studiechefen, som kalder det udfordrende, men den eneste mulighed.

Hvert år holder Syddansk Universitet optagelsesprøver for unge, der ønsker optagelse på en videregående uddannelse via kvote 2. Sådan bliver det også i år, men grundet coronavirussen kan prøverne ikke afholdes på SDU som sædvanligt. I stedet skal man tage testen derhjemme - og det bliver med overvågning under hele prøven.

- Der er 5000 mennesker, der skal til en digital prøve om optagelse. Som ansøger får man adgang til opgaven hjemmefra, og så overvåger vi, hvad der foregår under prøven, siger Annette Lund, studiechef på SDU.

Hun medgiver, at det ikke er en optimal situation, men at der ikke findes et alternativ.

- Det er ikke en situation, vi havde drømt om at stå i. At blive overvåget i sit eget hjem er udfordrende. Vi bryder os ikke naturligt om det, men det er det bedste, vi kan gøre lige nu. Selvfølgelig er vi nødt til at sikre, at man også er den, man siger, man er. Der findes ikke et alternativ. Jeg vil så frygtelig gerne afholde de her optagelsesprøver.

Annonce

Sådan foregår overvågningen

Overvågningen foregår via computerens webcam og foretages af et eksternt firma, der er eksperter i overvågning af prøver. Man overvåges under hele optagelsesprøven, og når testen starter, skal man vise resten af værelset for at dokumentere, at man ikke har hjælpemidler, der ikke er tilladte.

Stolte af løsningen, ikke af situationen

Annette Lund siger, at det er en nødvendighed at overvåge for at sikre mod snyd.

- Vi er egentlig stolte af den løsning, vi har fundet, men vi er ikke stolte af situationen, vi bringer mennesker i. Vi forsøger at gøre det på en god måde.

- Kan du forstå, at mange måske synes, at det er grænseoverskridende?

- Ja, det kan jeg sagtens forstå, og vi er helt enige om, at det ikke er et ønskescenarie. Men det er det, vi kan gøre lige nu for at garantere kvaliteten af testen, så derfor benytter vi den her løsning. Vi har ikke andre muligheder, når vi skal have 5000 mennesker igennem.

Der er optagelsesprøve for alle, der søger ind på en videregående uddannelse på SDU via kvote 2.

Aflyser så få eksamener som muligt

SDU kæmper stadig med at få eksamener og undervisning til at hænge sammen på de forskellige fakulteter.

- Tidsmæssigt arbejder vi på at aflyse så lidt som muligt. Vi prøver på at afholde prøver og undervisning som planlagt, siger Annette Lund og tilføjer: - Vi arbejder med et inspirationskatalog, men vi har ikke sat os fast på, hvad man må og ikke må. Vi er åbne for gode idéer, og en af de idéer er digital overvågning til eksamenerne.

Hun slår fast, at alt, der kan gøres digitalt, gøres digitalt.

- Der er selvfølgelig nogle udfordringer med for eksempel ingeniør- og lægestuderende, som skal ud i praksis. Man kan ikke være på en klinik. Nogle ting er vi nødt til at udsætte.

Coronakrisen er en hård periode for alle studerende, siger studiechefen.

- Det har en faglig betydning ikke at møde ind og være fysisk sammen. Vi gør alt, hvad vi kan, for at det ikke er sænkende for niveauet. Medmindre man har været vant til at lukke sig inde, så er man nødt til at lægge hverdagen om.

- Efter det her tror jeg, vi vil se, at vi vandt noget, og vi tabte noget. Der vil komme nye løsninger, der er "spitze", og vi vil tabe noget andet, vi skal vinde tilbage, når det hele er slut.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg For abonnenter

Massiv jordforurening nej tak: Flertal i Nyborg Byråd vil ikke købe den forurenede Lynfrosten-grund

Annonce